Alarmfunn om norske skijenter:

- Ekstremt urovekkende

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) reagerer sterkt på enkelthistoriene og tallene Dagbladet har presentert om forstyrret spiseatferd blant unge skijenter. Nå vil hun øremerke midler til arbeid med dette.

- UROVEKKENDE: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen er bekymret over tallene og enkelthistoriene Dagbladet har delt fra langrennssporten den siste tida. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- UROVEKKENDE: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen er bekymret over tallene og enkelthistoriene Dagbladet har delt fra langrennssporten den siste tida. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Dette er ekstremt urovekkende. Både det som kommer fram av enkeltpersoners historier, men også tallene som kommer fram her. Dette her er urovekkende tall, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen til Dagbladet.

En undersøkelse Dagbladet har gjennomført viser at det er en omfattende forekomst av forstyrret spiseatferd blant norske skijenter mellom 16 og 19 år.

Hele 29 prosent av jenter mellom 16 og 19 år som har svart på undersøkelsen, har det som kalles forstyrret spiseatferd. Dermed har de økt risiko for å utvikle spiseforstyrrelser.

Les mer om funnene her.

Nå vil kulturministeren sørge for at det blir øremerket midler gjennom spillemidlene til forebyggende arbeid innen spiseproblematikk og mental helse i idretten.

- Må tas tak i

- Jeg er opptatt av at norsk idrett skal være sunn. Og vi ser av historiene som blir fortalt og tallene dere presenterer at det er hårfin grense mellom sunn og syk. Det må vi ta tak i for å få en slutt på dette, sier Trettebergstuen til Dagbladet.

Tidligere denne uka møtte Trettebergstuen for første gang idrettsforbundet som nyinnsatt kulturminister. Denne problematikken var et av temaene som da ble løftet, forteller hun.

- Det var en av de første tingene jeg tok opp med idrettsforbundet når jeg møtte dem. Hva de gjør, hvordan det jobbes med dette og hvordan dette følges opp.

- KAN ALLTID BLI BEDRE: Øystein Andersen, langrennslandslagets lege, svarer på problematikken om spiseforstyrrelser som Dagbladet har lagt fram de siste dagene. Reporter: John Rasmussen. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Skal løftes av regjeringen

Trettebergstuen understreker at det har kommet flere nye rutiner siden 80-tallet, da flere av de alvorligste tilfellene av spiseforstyrrelser blant kvinnelige langrennsutøvere Dagbladet har omtalt, var aktive.

Likevel understreker kulturministeren at man fortsatt ser at spiseproblematikk er utbredt.

- Da har vi en jobb å gjøre med å sørge for at idretten forblir sunn. Jeg er veldig opptatt av dette som idrettsminister og det kommer vi også til å vektlegge gjennom tildelingen av spillemidler, sier Trettebergstuen.

- Kommer det til å bli øremerkede midler til dette arbeidet?

- Det kan jeg si ja til. Det kommer gjennom spillemidlene og det er også noe idretten har bedt om selv.

Trettebergstuen understreker at helseperspektivet i arbeidet med spiseforstyrrelser og en bedre behandling av dem som er rammet, er noe den nye regjeringa også jobber bredere med.

- Dette er dessverre heller ikke bare et problem i idretten, dette henger sammen med en samfunnsutvikling generelt. Derfor vil regjeringa prioritere dette, sier Trettebergstuen.

- Alarmerende

Kulturministeren er ikke den eneste som reagerer på Dagbladets funn.

Anna Melin, forsker og dosent ved  Linnéuniversitetet i Sverige, sier blant annet følgende:

- Tidligere studier har vist at forekomsten av spiseforstyrrelser er høyere hos voksne kvinnelige idrettsutøvere enn hva den er hos unge. Det gjør at de 30 prosentene dere har funnet i denne studien, blir enda mer alarmerende.

Søndag åpnet skitalentet Eva Ingebrigtsen (17) opp om sin spiseforstyrrelse i Dagbladet. Hun anses for å være et av Norges største skitalenter, og vant 16-årsklassen i Hovedlandsrennet i fjor.

Da hun var på det sykeste, stoppet vektnåla på 43 kilo og mensen uteble i to og et halvt år.

Også hun reagerer på tallene i Dagbladets undersøkelse.

- Det er veldig høye tall, og det er veldig dumt at det er så mange som ser ut til å slite med det her. For mange går det jo utover hvor gøy det er å holde på, sier blant annet hun til Dagbladet.

I 2020 fikk Dagbladet et anonymt brev om påståtte, utbredte problemer med forstyrret spiseatferd på topplan og nedover klassene i norsk langrenn. Flere i miljøet snakket løst om det samme. Men det var bare påstander og enkelt­historier. Ingen hadde forsket på feltet på 16 år.

Var det virkelig så ille? Vi ville undersøke. I nesten et år har Dagbladet, ved hjelp av nye journalistiske metoder og gjennom hundrevis av menneskemøter, undersøkt omfanget av forstyrret spiseatferd og spise­forstyrrelser i vår nasjonalsport langrenn – og skiskyting.

Vi har foretatt røntgen­målinger, hormon­tester og omfattende, validerte psykologiske tester i jakten på dokumentasjon. Vi har også undersøkt langtids­virkningene av flere års ernærings­underskudd blant utøverne. Dagbladet har i tillegg brukt spesiell teknologi og analyse av store mengder data i søket etter svar. Det vi fant, bekreftet ikke bare ryktene. Det var mye verre.

Funnene er dystre, mener eksperter. I de neste ukene og månedene skal vi fortelle en helt ukjent historie om den norske nasjonal­idretten – og dokumentere den.

Les alle sakene her

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer