- Ekstremt vanskelig ID-arbeid

- Det kan ta uker å få alle ut av tunnelen, sier Kripos-ekspert Arne Bjørkås. Likene er trolig ødelagt til det ugjenkjennelige, og det kan ta måneder å identifisere alle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den erfarne Kripos-lederen vet hvilken knalltøff jobb som venter i Østerrike. Rundt 170 mennesker omkom da kabelvogna tok fyr midt inne i en tunnel.

- Det virker som om det var ideelle brannforhold. Det har trolig brent så intenst at likene er kremert. Da må det finsikting til for å finne menneskerester, sier Bjørkås som er teknisk leder i Kripos.

Han har jobbet med identifisering etter Åsta-ulykka, Scandinavian Star, flystyrten i Operafjellet og på Torghatten, og regnes som en av de aller fremste innen fagfeltet. Dersom østerrikerne ber om assistanse, er han klar til å bistå.

- Jeg regner med at de har god beredskap på området, og ikke trenger vår hjelp. Men blir jeg spurt, stiller jeg opp. Man må tenke på de pårørende som ønsker visshet. Da er det vanskelig å si nei, sier Bjørkås til Dagbladet.no.

- Ubeskrivelig vanskelig

Da han hørte om katastrofen tidligere i dag, satte det tankene i gang.

- Først går tankene til menneskene som opplevde den forferdelige situasjonen. Deretter tenker jeg på redningsmannskapet og politiet som har en oppgave som er helt ubeskrivelig vanskelig, sier Bjørkås.

- Menneskene er antakeligvis forandret til det ugjenkjennelige. I dette tilfellet finnes det ikke passasjerlister, så det vil være uklart hvem som var om bord i lang tid framover.

Vil ta måneder

Han anslår at det vil ta flere uker bare å få alle likene ut av tunnelen. Deretter vil det gå enda flere uker før alle er identifisert.

- De må lete etter spor som ikke brenner - smykker og liknende. Sjansen er til stede for at brannen har gjort det umulig å lage DNA-prøver. Da gjenstår bare tennene, sier Kripos-lederen som understreker at det ikke er en umulig jobb.

- De står foran en meget vanskelig jobb. Særlig i den første tida.

ID-EKSPERT: Politiinstpektør Arne Bjørnås viste pressen hvor de omkomne ble funnet etter togulykka på Åsta.