MER TIL POLITIET: I statsbudsjettet settes det av 300 millioner kroner i frie midler til politet. Leder for Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad sier at han har snakket med justisminister Anders Anundsen (Frp) om at disse pengene uavkortet skal gå til distriktene. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
MER TIL POLITIET: I statsbudsjettet settes det av 300 millioner kroner i frie midler til politet. Leder for Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad sier at han har snakket med justisminister Anders Anundsen (Frp) om at disse pengene uavkortet skal gå til distriktene. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpixVis mer

300 millioner ekstra i frie midler til politiet:

- Ekstremt viktig at disse pengene ikke køddes med 

Leder for Politiets fellesforbund, Sigve Bolstad, sier 300 millioner politi-kroner må gå rett til distriktene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I statsbudsjettet for neste år er det satt av nærmere 300 millioner kroner mer i frie midler til politiet.

«Målet er å sette politidistriktene bedre i stand til å forebygge, etterforske og påtale kriminelle handlinger», heter det i budsjettet.

Denne bevilgningen er leder for Politiets fellesforbund, Sigve Bolstad, fornøyd mer.

- Det er en stram økonomi i alle landets politidistrikter, så dette er 300 svært kjærkomne millioner, sier Bolstad til Dagbladet.

- De må fram

Og det er mange gode formål slike friske midler kan gå til, sier han, men understreker:

- Det er helt prekært at disse pengene ikke køddes med. De må uavkortet gå til distriktene, og de må fram.

Ifølge Bolstad har han og justisministeren snakket om nettopp dette:

- Anundsen har vært tydelig på at dette er 300 millioner kroner i friske midler som skal gå direkte til politidistriktene. At han øremerker pengene til distriktene er et godt trekk, og noe vi har etterlyst lenge, sier Bolstad og tilføyer:

GRØNT SKIFTE: De som forurenser mye må betale litt mer, og i større grad betale for de kostnadene de påfører samfunnet, sier finansminister Siv Jensen under pressekonferansen etter at statsbudsjettet har blitt lagt fram. Video: Dagbladet Vis mer

- Jeg er glad for at statsråden har den samme virkelighetsoppfatningen av budsjettet i etaten, som vi har. Det skal han ha ros for.

Nye helikoptre

I budsjettet settes det også av penger til to nye politihelikoptre.

«Dagens politihelikoptre er gamle, og må skiftes ut. Det vil bli gjennomført en anskaffelsesprosess for kjøp av to nye politihelikoptre, med opsjon på et tredje helikopter», står det i statsbudsjettet.

Også dette er gode nyheter for Bolstad:

- Det er veldig bra at det satses på beredskap. Både helikopter- og transportkapasiteten har vært dårlig i politiet, og at vi nå får nye helikoptre skal ministeren ha all ros for, sier han .

STATSMINISTEREN: Erna Solberg (H) kaller årets statsbudsjett som det grønneste statsbudsjettet noensinne. Video: Dagbladet Vis mer

Aavdelingsdirektør Knut Smedsrud i Politidirektoratet er også glad for de nye helikoptrene:

- Dette er svært gode nyheter, sier han i en pressemelding.

Politidirektoratet har formelt blitt gitt i oppdrag av Justis- og beredskapsdepartementet å iverksette anskaffelsen, og forventet levering er i 2019, opplyser POD.

Avverge spionasje

- Regjeringen vil ha et tryggere samfunn, heter det i en pressemelding om statsbudsjettet.

I budsjettet foreslås det 330 millioner kroner for å legge til rette for at nyutdannede fra Politihøgskolen i 2017 skal kunne tilbys jobb i politiet og til helårsvirkningen av ansettelse av nyutdannede i 2016.

«Samlet vil dette bidra til et mer synlig politi med kapasitet til å forebygge, etterforske og påtale kriminelle handlinger», heter det i budsjettet.

- Det meget bra at man viderefører finansieringen av politistudenter, sier Bolstad i Politiett fellesforbund.

Regjeringen foreslår også å bevilge midler til gjennomføring av nærpolitireformen, herunder samlokalisering av to nødmeldesentraler for brann og politi. Bolstad sier det er bra at det settes av mer midler til denne gjennomføres, men sier:

- Det koster å reformere, og med det store etterslepet som er i norsk politi er dette på langt nær nok, sier Bolstad.

I statsbudsjettet foreslås det bevilget 91 millioner kroner til nytt analysesystem i Politiets sikkerhetstjeneste og 55 millioner kroner til videreføring Norges bidrag til Triton og Poseidon i Middelhavet.

«Det legges til rette for å bedre PSTs evne til å avverge spionasje og sabotasje i det digitale rom», ifølge budsjettet.

- Det er bra at man satser på utlendingsfeltet og at Politiets sikkerhetstjeneste har satnninger på å forebygge terror, sier Bolstad.

Fortsatt fengsel i Nederland

Straffegjennomføringen gjøres mer effektiv ved å øke kapasiteten for elektronisk soning, prosjektering av nytt fengsel i Agder, ferdigstilling av nye plasser ved fengslene i Ullersmo og på Eidsberg og ved å fortsette innleie av fengselsplasser i Nederland, ifølge statsbudsjettet.

Videre økes kapasiteten i domstolene, blant annet gjennom digitalisering av rettsprosesser.

«I tråd med forslaget til ny langtidsplan for forsvaret legges det opp til økt aktivitet og større beredskapsbeholdninger i Hæren, Sjøforsvaret, Luftforsvaret og Heime- vernet. Det foreslås et nytt jegerkompani tilknyttet Garnisonen i Sør-Varanger og økt vedlikehold i Sjøforsvaret, og nasjonal sikkerhetsmyndighet og Cyberforsvaret gis bedre evne til å avdekke og håndtere IKT-angrep», står det i budsjettet.