Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekstremtørke, flom og mennesker drevet på flukt: Slik rammer klimakrisen oss

Mens samtalene pågår i Paris.

MER OG MER VANLIG: To gutter løper i en oversvømt gate i New Delhi i India, 30. juli i år. Dette var ikke engang en uke med uvanlig mye regn - men et bilde på hvordan land som India har store utfordringer med å ruste seg mot klimaendringene. FotO: REUTERS/Anindito Mukherjee/NTB Scanpix
MER OG MER VANLIG: To gutter løper i en oversvømt gate i New Delhi i India, 30. juli i år. Dette var ikke engang en uke med uvanlig mye regn - men et bilde på hvordan land som India har store utfordringer med å ruste seg mot klimaendringene. FotO: REUTERS/Anindito Mukherjee/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Personlig synes jeg det verste er å vite at det finnes millioner av mennesker som står i fare for å miste hjemmene og samfunnene sine. De kommer til å måtte flytte på seg, og det tror jeg ikke verdenssamfunnet er klar for.

Det sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt.

Mens verdens klimatopper er i Paris for å diskutere klodens framtid, fortsetter klimakrisen uten stopp. Her hjemme peker ekspertene på områdene som rammes hardest av klimaendringene.

- Fattige land i tropiske strøk rammes hardest. Hvis Bangladesh får én meter havstigning, må 20 millioner mennesker flytte, sier Hygen.

- Samtidig, i ytterkantene av Sahara-ørkenen, må man flytte på seg fordi man forventer at ørkenen vil nærme seg boligområdene. Og på Maldivene og Stillehavs-øyer har man ikke noe sted å gjøre av seg om vannet stiger, sier klimaforskeren.

FN-beregninger viser at så mange som 145 millioner mennesker på verdensbasis må forlate hjemmene sine dersom havet stiger med én meter.

LES OGSÅ: Ferieparadisene som kan forsvinne

Flom og jordskred I sommer mistet 23 mennesker livet og tusenvis ble strandet etter at naturkatastrofe-utsatte Bangladesh ble rammet av flom og jordskred. På lik linje med India og Kina har landet store utfordringer med å ruste seg mot klimaendringene.

- Det er ikke bare et resultat av klimaendringer, det er også en reaksjon på måten vi har bygget samfunnene våre på, sier klimaforsker Svein Sundby ved Havforskningsinstituttet.

- Det er snakk om både fattige områder i Bangladesh og Pakistan til storbyer som New York og New Orleans og de små koralløyene i Stillehavet. Der truer klimaendringene hele samfunn og bosetting, sier han.

El Niño Samtidig har værfenomenet El Niño mye å si for framtidas utvikling, skal vi tro forskerne. Dagbladet har tidligere skrevet at værfenomenet vil være i nyhetsbildet i månedsvis.

Forrige gang fenomenet forskerne nå varsler om, slo til som verst - raste både storm, tørke og ekstremregn gjennom USA. I Norge steg vintertemperaturen med 13,5 grader.

- Det vil gi enorme utslag. El Niñoen er i full gang, men det gjenstår å se om den blir hyppigere eller ikke. Der kan det ligge noen overraskelser på lur. Tørken i California er knyttet til fenomenet. Blir den hyppigere kan det gi enorme utslag i USA.

DØDT: En haug av døde trær på en åker i Central Valley i California. Foto: Reuters / NTB Scanpix
DØDT: En haug av døde trær på en åker i Central Valley i California. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Begge forskerne nevner California - og den etter hvert så langvarige tørken som ennå pågår for fullt - som et av de mest utsatte områdene. 

- Vi ser at våte områder blir våtere, og tørre områder blir tørrere. Kontrastene blir store og utfordringene vidt forskjellige. Samtidig som havnivået stiger og øygrupper dekkes av vann, tørker andre steder ut. Og her hjemme har vi mer enn nok, og vil se enda mer av ras og flom, for eksempel, sier Sundby.

Millioner må flytte Klimaforsker Hygen ved Meteorologisk institutt får spørsmål om han mener klimakrisen er alvorlig eller overdrevet. Han svarer bastant:

- Nei. Det er definitivt alvorlig. Hvordan skal vi håndtere at millioner av mennesker må flytte på seg? Hvordan er vi rustet til å ta dem imot? Det kan skape en sosial uro som vi ikke er klare for å håndtere.

LES OGSÅ: I framtida kan havnivået stige med over 65 meter. Sjekk hvilke byer og land som vil forsvinne

Sundby sier det er vanskelig å peke ut de stedene som rammes hardest.

- Det er store utfordringer i de ulike samfunnene og økosystemene, som igjen får ulikt utslag i de forskjellige områdene. Alt avhenger av hvor på jorda vi bor. Det er ikke slik at hele jorda blir ubeboelig, men økosystemene fortsetter å utvikle seg slik de har gjort i millioner av år. Mennesket har utviklet samfunnene slik vi kjenner dem i dag, og det er tilpasset utifra det klimaet som har vært. Da oppstår det problemer, sier han.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media