TØRT: Dårlige fôravlinger som følge av tørken gjør at bønder bekymrer seg over om det er nok maten til dyra. Nå vurderer flere å sende dyr til slakt. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
TØRT: Dårlige fôravlinger som følge av tørken gjør at bønder bekymrer seg over om det er nok maten til dyra. Nå vurderer flere å sende dyr til slakt. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVis mer

Ekstremtørke og hetebølge: Kan få to nye uker uten regn

To måneder med tørke i Sør-Norge har gjort situasjonen til bønder kritisk. Flere har ikke nok fôr til dyra og må vurdere slakt.

Siden midten av mai har tørken stått på som verst. I snart to måneder har bønder i agderfylkene i sør, til sentrale deler av Østlandet og oppover til Hedmark og Oppland vært hardt ramma av krisa. Mens husdyrbøndene sliter med å skaffe fôr til dyra sine, fortviler kornbønder over ødelagte og små avlinger.

- Etter hver dag som går uten betydelig mengder med nedbør, forverrer situasjonen for bøndene seg, sier Lars Petter Bartnes, leder i Bondelaget.

En liknende tørke har ikke rammet Norge på 26 år. Hvis man ser på tidligere tørreste tomåneders periode, må man tilbake til 1992. Det slår Jostein Mamen fast, forsker ved Meteorologisk institutt.

Bøndene fortviler

Tørke er ikke et nytt fenomen i Norge. Forskjellen fra tidligere tørkekriser til nå, er at hele landet blir ramma av situasjonen. Bartnes, som selv er bonde forteller at han aldri har opplevd liknende. Det sies at 1947 er det året som kan måle seg med årets tørke, legger Bartnes til.

I bondelaget renner henvendelser fra fortvilte bønder inn daglig.

MANGE FORTVILER: Leder i Bondelaget, Lars Petter Bartnes, har aldri opplevd lignende tørke. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
MANGE FORTVILER: Leder i Bondelaget, Lars Petter Bartnes, har aldri opplevd lignende tørke. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- De som ringer inn søker råd. Mange er fortvila over situasjonen. Livsverket oppfattes som trua for enkelte, også har noen spørsmål om økonomien, forteller Bartnes.

Krisemøter

Alternative måter å fôre dyra på er noe bøndene må se ekstra nøye på framover. Dette kan være med på å redde flere dyr fra slakt.

Sammen med Norges Bondelag og andre samvirkeorganisasjoner arrangeres det denne uka flere møter for bønder om fôrsituasjonen. Tine råder sine bønder til å planlegge og starte tiltak for å rasjonere på grovfôr.

- Melkebøndene jobber nå steinhardt for å redde årets avlinger og sørge for nok mat til dyra og dermed forbrukerne, forteller pressevakt i Tine, Mimmi Granli.

Ifølge Tine kan slakting av flere dyr føre til lavere melkeproduksjon som igjen får konsekvenser for produksjon av meieriprodukter. Om dette er tilfelle vil de kunne si mer om når det er mer fakta om sommerens arbeid og avlinger.

Håper på regn

Bøndene Andreas Bjørnebye og Anette Westgaard produserer grovfôr til egne dyr på gården i Fredrikstad. Den første slåtten måtte tas mye tidligere enn vanlig på grunn av det varme været og lite regn.

Resultatet ble 30 prosent mindre enn i fjor. Ikke nok med det, men beitene tørker også inn og grønnsakene paret produserer, krever mye mer vanning enn normalt.

I likhet med mange andre bønder i landet, er tilstrekkelig med regn alt de håper på nå. Det kan det imidlertid bli lenge å vente på.

For været i Sør-Norge ser ikke ut til å snu med det første. Det vil si bare lokale regnbyger og spredte regndråper til et krisepreget landbruk i øst og sør. Ikke nok regn til å redde bøndene med andre ord.

- Hetebølgen på Sør- og Østlandet vil fortsette, og det blir veldig lite nedbør i kyststrøkene, fra Trøndelag og sørover. I indre strøk kan det gå noen spredte byger, kanskje med torden, men ellers varmt og tørt vær, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid.

Varmt over hele landet

Både Bergen, Oslo og Trondheim kan ifølge Fagerlid slippe nedbør de neste sju til ti dagene. Både Øst- og Vestlandet vil se temperaturer opp mot 30 grader den kommende uka. For regntørste bønder i Oppland og Hedmark ser det på ingen måte lyst ut.

- Det vil gå byger som kan gi lokalt ganske bra med nedbør, men det vil være veldig lokalt og intenst, så det er nok ikke den typen som vil dempe tørken og hjelpe bøndene. Det er heller ingen tegn til at det skal endre seg drastisk om ti dager, så selv om ingenting varer evig, er det ikke noe som tilsier at det vil komme fuktig vær i slutten av måneden heller, sier Fagerlid.

SILD I TØNNE: I slutten av mai ble det målt hele 28,8 grader i Oslo, og titusenvis av mennesker brukte dagen sin på Sørenga. Det er likevel noe de savner. Video: Ingrid Cogorno Vis mer

Etter en kald start på sommeren, får også Nord-Norge en skikkelig smak av varme denne uka. Mye bra vær, er statsmeteorologens varsel for landets tre nordligste fylker de kommende ti dagene. Og på Finnmarksvidda blir det skikkelig hetebølge.

- Der kan det komme opp i nærmere 30 varmegrader. Det blir også lite nedbør i kyststrøkene, og langt bedre enn det har vært tidligere i sommer. I indre strøk kan det komme noen byger, men det er kun snakk om korte perioder, sier Fagerlid.

- Ubehagelig

I Facebook-gruppa «Venner av norsk landbruk» postet paret en video der de skrev: «Sjeldent har vi jublet sånn over tordenskrall, blinkende lyn og styrtregn, men nå står jubelen i taket! Hurra!». Regnet kom nemlig mandag til Fredrikstad, men langt ifra nok. Ekstremtørke merkes fremdeles.

TRENGER REGN: Andreas Bjørnebye og Anette Westgaard trenger mer regn før de kan føle seg trygge på at dyra skal få nok fôr. Foto: Privat.
TRENGER REGN: Andreas Bjørnebye og Anette Westgaard trenger mer regn før de kan føle seg trygge på at dyra skal få nok fôr. Foto: Privat. Vis mer

- Jeg kan ikke si noe annet enn at det er ubehagelig, sier Bjørnebye.

Fredrikstad-bøndene forteller at de ikke er rammet like hardt som mange andre er, men at det fortsatt er grunn til bekymring.

- Jeg tror det er lett å glede seg over fine stranddager, men en så langvarig hete, det er ganske katastrofalt for landbruket. Som bonde tenker man på hvordan man skal klare seg igjennom vinteren, sier Bjørnebye.

Ber om hjelp

Paret forteller at de har fått flere henvendelser fra andre bønder som lurer på om de kan hjelpe til med å redde dyr fra slakt, på grunn av manglende beite. Bjørnebye og Westgaard vil gjerne hjelpe, men må først og fremst være sikker på at dyra deres har nok mat.

- Vi vil jo gjerne hjelpe andre så dyra ikke må slaktes, men vi må vurdere om våre egne dyr har nok fôr før vi tar til oss flere dyr, forteller Bjørnebye.

Fôrmangelen er nå så kritisk at mange bønder risikerer å må slakte dyra sine. Ifølge Nortura som har slakterier flere steder i landet, merker de en pågang utover normalen. De rådgiver også bønder til å velge andre løsninger før de velger slakt. For eksempel forteller de bøndene at de kan gi dyra kraftfôr i stedet for grovfôr.

DÅRLIG BEITE: På Dale Store gård i Fredrikstad er beite til dyra snart blitt helt brunt og tørt. Foto: Privat.
DÅRLIG BEITE: På Dale Store gård i Fredrikstad er beite til dyra snart blitt helt brunt og tørt. Foto: Privat. Vis mer

- Vi merker bekymring blant flere bønder. Det er økonomisk krevende, først og fremst for bøndene, men også ressurskrevende for våre slakterier, sier Kommunikasjonsrådgiver i Nortura, Marthine Haugen Petersen.

Framtida

- Vi spør oss om dette er den nye normalen og frykter at vi får mer ekstremvær. Det kommer til å innebære store utfordringer og at landbruket må tenke nytt, sier han.

Om framtida forteller forskeren fra Meteorologisk institutt at vi har høyere temperaturer og mer nedbør i vente, men at vi ser en tendens til at det samme været varer lenger.

- Høytrykk med varme og fint ferievær vil også kunne gi langvarig tørke. Sommernedbøren vil oftere komme som kraftige byger. Her til lands ser vi klimaendringene tydeligst ved at våren og høsten har blitt varmere, forteller Mamen.