Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekstremtørken gjør at USAs viktigste landbruksområde synker fem cm i måneden

Henter ut grunnvann.

EKSTREMTØRKE: Flere områder i Central Valley, som Firebaugh, er rammet av ekstremtørken.  Foto. Justin Sullivan / Getty Images / AFP / NTB scanpix
EKSTREMTØRKE: Flere områder i Central Valley, som Firebaugh, er rammet av ekstremtørken. Foto. Justin Sullivan / Getty Images / AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): California er inne i en så langt fire år lang tørke, som blir omtalt som tidenes verste.

I april i år ba guvernør Jerry Brown innbyggerne å redusere vannforbruket med hele 25 prosent, ulike kreative tiltak ble satt i gang og vannsyndere er blitt hengt ut.

Vannproblemene har ført til omfattende brønnborring og nedtapping av grunnvann i ulike områder. Det har ført til at bakken enkelte områder i det viktige landbruksområdet Central Valley i gjennomsnitt synker ca. fem cm i måneden, skriver The Guardian. Central Valley består av Sacramento Valley og San Joaquin Valley, og strekker seg fra nord til sør i delstaten. Det er tidligere anslått at en tredjedel av USAs frukt, nøtter og grønnsaker dyrkes her.

Leireproblemer Området har nemlig svært næringsrik jordbunn, rikelig med sol og har tradisjonelt hatt tilstrekkelig vanntilførsel. Men etter at det ble innført restriksjoner på hvor mye vann bøndene kan ta fra elvene, har de begynt å hente ut mer grunnvann for å holde produksjonen oppe. Og det får konsekvenser.

- Landet synker når det tappes fra grunnvannet som ligger under leira i bakken. Det blir en trykkforskjell. Det går vann ut fra leira, og da kollapser den. Og alt følger etter, sier Chase Hurley i vannselskapet San Luis Canal til The Guardian.

Den synkende grunnen skaper problemer for veier og annen infrastruktur.

Landheving i andre områder Mens områder i Central Valley synker, har andre områder i den store delstaten hevet seg, også det angivelig på grunn av ekstremtørken. Forklaringen på hevingen var vekten på alt vannet som har tørket opp.

Et av problemene for bøndene i delstaten er at blant annet mandelproduksjonen er svært vannkrevende. Dette, samt mat- og drikkevareprodusenten Nestlé, har blitt framstilt som de store syndebukkene, når det gjelder vannforbruk i den tørkerammede staten. Også kjøttprodusentene har måttet ta sin del av skylda, fordi produksjon av fôr og fôrplanter krever store mengder vann.

KREVER MYE VANN: Mandeltreet krever mye vann. Foto: Leah Millis / San Francisco Chronicle / Polaris / NTB Scanpix
KREVER MYE VANN: Mandeltreet krever mye vann. Foto: Leah Millis / San Francisco Chronicle / Polaris / NTB Scanpix Vis mer

Det er foreløpig ikke klarlagt om tørken er menneskeskapt eller en naturlig utvikling. 

- Denne tørkeperioden er helt på grensen av det man kan forvente innenfor naturlig variasjon. Vi kan derfor ikke si med sikkerhet at dette er forårsaket av global oppvarming. Men det vi han si med sikkerhet er at denne delen av verden er blitt varmere i løpet av de siste 150 åra, og at vi har advart om denne typen tørkeperioder i flere tiår, sa Bjørn Hallvard Samset, seniorforsker ved CICERO, til Dagbladet tidligere i år.

VANNPROBLEMER: Mandelbøndene sliter med å skaffe nok vann til dyrkingen. Foto: Justin Sullivan / Getty Images / AFP
/ NTB Scanpix
VANNPROBLEMER: Mandelbøndene sliter med å skaffe nok vann til dyrkingen. Foto: Justin Sullivan / Getty Images / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Ni av USAs ti viktigste landbruksområder ligger i California.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media