Ekstremvær blir normalt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regnværet på Vestlandet var så ekstremt at det fikk navn fra Meteorologisk Institutt. Det ble til «Loke» og den foreløpige prisen er en omkommet 28-åring og skader for minst 150 millioner kroner. Værvarslerne sendte ut varsel om ekstremvær og ba folk ta sine forholdsregler. Mange holdt seg hjemme.

Stortingets visepresident Carl I. Hagen er kanskje den best kjente av de som benekter at utslipp av klimagasser og andre menneskelige aktiviteter som forurenser og varmer opp jorda, har noe å gjøre med dette. Han viser til «forskning» som bestrider disse konklusjonene. Vi har jo hørt det før. Tobakksindustrien finansierte lenge forskning som betvilte at tobakksrøyking var skadelig. Utslippsinteresser har lenge betalt for forskning som betviler at industri og transport bidrar til at varmebølger i Europa og Afrika dreper gamle og syke, mens orkaner og stormer og regn slår ned for fote i nord og lengst i sør. De kaller det gjerne naturlige variasjoner.

FNs klimapanel har gått gjennom all tilgjengelig forskning og slår fast at skylda for ekstremværet rundt om på kloden kan legges på forurensernes skuldre. De som forurenser mest har størst ansvar, men i denne sammenheng er vi alle forurensere og deler på ansvaret. Ekstremværet er et sykdomssymptom. Vi vet i virkeligheten svært lite om hvordan planeten vil utvikle seg når den først har fått denne lidelsen. Noen tror at Golfstrømmen vil snu og gjøre det umulig å leve i Norge slik vi gjør i dag.

Kyoto-traktaten er bare et første skritt for å snu den negative utviklingen. Alene er den utilstrekkelig og vil bare bremse den. Avtalen løper ut om noen år, og må avløses av langt mer omfattende tiltak som kan gjøre planeten frisk igjen. Kanskje har orkanen «Katrina» som druknet New Orleans, på tragisk vis fått den jevne amerikaner til å forstå at også på dette området har president George W. Bush ført folk bak lyset. Men det vil ta en generasjon, minst, å reparere den skaden som allerede er gjort. I mellomtida blir det ekstreme været en normaltilstand som vi må leve med.