Ekstremvær i Russland: hundre drept av flom

- Folk vet ikke hva de skal gjøre.

OVERSVØMMELSER: 99 personer er bekreftet drept etter at voldsom nedbør har ført til enorme oversvømmelser i regionen Krasnodar ved Svartehavet, opplyser russisk politi. Fot: AFP / Scanpix
OVERSVØMMELSER: 99 personer er bekreftet drept etter at voldsom nedbør har ført til enorme oversvømmelser i regionen Krasnodar ved Svartehavet, opplyser russisk politi. Fot: AFP / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig flere mennesker blir funnet døde i Krasnodar, hvor styrtregn har utløst store oversvømmelser de to siste dagene. Lørdag ettermiddag oppjusterte politiet tallet på omkomne fra 87 til 99.

Bare i Krymsk er hele 88 mennesker funnet døde, deriblant et ti år gammelt barn. Andre er funnet døde i byen Gelendzjik og i Novorossjisk.

- Politiet øker nå sitt nærvær for å forhindre masseplyndring, sier polititalsmann Igor Zjeljabin.

I løpet av timer har det falt like mye regn i området som det man venter i løpet av en hel måned, opplyser departementet for kriseberedskap. Russisk fjernsyn har vist bilder av oversvømte gater og mennesker som søker tilflukt på hustak.

Store nedbørsmengder I landsbyen Novoukrainskij ble biler og gjerder vasket vekk i flommen, ifølge den lokale beboeren Vladimir Anosov.

- Folk vet ikke hva de skal gjøre. Det flyr helikoptre over oss, og de evakuerer folk fra flomområdene, sier han på telefon til nyhetsbyrået Reuters.

I Novorossjisk, som er Russlands største havneby ved Svartehavet, har uværet også ført til stans i råoljetransporten. I deler av byen står vannet 1,5 meter høyt, opplyser havnemyndighetene.

Ifølge myndighetene i Krasnodar er nærmere 13.000 mennesker rammet av uværet. Og i dagene framover er det ifølge meteorologene enda mer regn i vente.

Hjelp på vei Guvernør Aleksander Tkatsjev sier han har vært i kontakt med både president Vladimir Putin og statsminister Dmitrij Medvedev om krisen. De har gitt løfte om at de lokale myndighetene vil få all den hjelp de trenger, ifølge guvernøren.

- Flommen kom selvfølgelig som et sjokk for oss. Vi har aldri opplevd noe slikt før, sier Tkatsjev.

Han er spesielt bekymret for situasjonen i Krymsk.

Medvedev har oppnevnt et eget kriseråd som skal sikre at ofrene får hjelp, opplyser statsministerens kontor.

(NTB)

STIGENDE DØDSTALL: Et flyfoto av Krasnodar viser de enorme oversvømmelsene. 99 personer er bekreftet drept i ekstremværet, men dødstallet er forventet å stige.  Foto: Scanpix
STIGENDE DØDSTALL: Et flyfoto av Krasnodar viser de enorme oversvømmelsene. 99 personer er bekreftet drept i ekstremværet, men dødstallet er forventet å stige. Foto: Scanpix Vis mer