Ekstremvær øker faren for leirskred

Her bor 100 000 nordmenn i rasfarlige områder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

100 000 nordmenn bor i rasfarlige områder det vil koste over en milliard kroner å sikre, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat.

Mer ekstremvær med kraftig nedbør og flom kan øke rasfaren.

- Erosjon i kvikkleireområder som følge av flom i elver og bekker er en faktor som kan gi farlige situasjoner, sier avdelingsdirektør Anne Britt Leifseth i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til Nationen.

Kvikkleire er marin leire som har fått redusert saltinnhold ved utvasking av grunnvann. Ved ytre påvirkning for eksempel ved erosjon vil leira bli flytende, og skred kan ramme store områder

Kartleggingen av områder med potensielt ustabil kvikkleire ble påbegynt i 1978, etter den store rastragedien i Rissa i Nord-Trøndelag.

Til nå er 1 500 soner på til sammen 500 kvadratkilometer kartlagt, blant annet i Telemark, Vestfold, Østfold, Akershus, Oslo, Trøndelag og Troms.

- Det er viktig at folk som bor i områder med marin leire ikke gjør eventuelle gravearbeider eller annen anleggsvirksomhet uten at skredfaren er vurdert. Stabile leirmasser kan plutselig bli farlige hvis det graves i dem, sier Leifseth.

Byer det er påvist kvikkleireområder i er Drammen, Skien, Porsgrunn, Larvik, Fredrikstad, Sarpsborg, Trondheim, Skaun i Sør-Trøndelag og Meråker i Nord-Trøndelag.

RISSA 1978: Et leirras på over 400 mål feide med seg 8-9 gårder. Verdier på over 10 mill. kroner gikk tapt. Her er hus som flyter i leirmassene og gårder som er truet av ras. Flere hundre dyr omkom i raset. Foto: Erik Thorberg NTB / Scanpix
RISSA 1978: Et leirras på over 400 mål feide med seg 8-9 gårder. Verdier på over 10 mill. kroner gikk tapt. Her er hus som flyter i leirmassene og gårder som er truet av ras. Flere hundre dyr omkom i raset. Foto: Erik Thorberg NTB / Scanpix Vis mer

(NTB)