Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekstremvær på vei: Varsler orkan fredag

Kraftig vind vil treffe kysten fra Hordaland til Nordland.

UVÆR:
Her er det ekstremværet "Ole" som treffer Bodø i tidligere i år. Hvis helgens vær blir så ille som mererologene frykter må vi tilbake til Dagmar i 2011 for å finne et kraftigere ekstremvær. Foto: Marius Helge Larsen / NTB scanpix
UVÆR: Her er det ekstremværet "Ole" som treffer Bodø i tidligere i år. Hvis helgens vær blir så ille som mererologene frykter må vi tilbake til Dagmar i 2011 for å finne et kraftigere ekstremvær. Foto: Marius Helge Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et kraftig uvær vil bygge seg opp ved Færøyene tidlig fredag og Meteorologisk institutt tror at det vil treffe Norge samme dag. De varsler vind opp mot orkan styrke langs kysten fra Hordaland til Nordland.

- Uværet eksisterer ikke ennå men det vil starte å bygge seg opp i morgen, sier statsmeteorolog Geir Otter Fagerlid til Dagbladet.

Han sier det ikke har fått noe navn ennå, siden de ennå ikke har gått ut med ekstremværvarsel. Nå er vi i den såkalte «fase A», der økt overvåking er iverksatt.

- Om vi går ut med ekstremværvarsel så kan det være at det vil gjelde færre fylker. Det blir bestemt i morgen eller tidlig fredag. Foreløpig har vi bare økt overvåking, men dette ser ikke bra ut, sier han.

Truer liv og helse Det er ett område som får sterkere vind enn andre og Fagerlid tror det kan bli området fra Stad til Rørvik.
Men det som er unormalt ved dette været er at det kan se ut til å treffe svært bredt. Hele kysten fra Hordaland til Nordland kan bli rammet.
Ved Stat og på fjelltoppene er det orkan flere ganger i året, men dette uværet vil treffe et stort kystområde.

KAN TREFFE BREDT: Uværet vil bygge seg opp rundt Færøyene fredag. Grafikk: Metrologisk institutt
KAN TREFFE BREDT: Uværet vil bygge seg opp rundt Færøyene fredag. Grafikk: Metrologisk institutt Vis mer

- Særlig er det de områdene som ligger utsatt til for sør-vestlig vind som er utsatt. Det vil variere voldsomt hvordan vinden tar.

Han sier at for de som bor ved kysten i disse områdene, vil det kunne bli aktuelt å skru opp plater for vinduene eller gjøre andre tiltak.

- Folk må følge med på varselet. Hvis du har tenkt deg ut til sjøs eller vil jobbe med noe som har stort vindfang bør du forberede deg på å avlyse.

Om de går til «fase B» og varsler ekstrem-vær vil det være fordi det er fare for liv og verdier.

- Det vil være farlig å bevege seg utendørs, ikke fordi vinden vil ta deg, men mest fordi takstein, trær eller løse gjenstander kan komme fykende. Med slike vindstyrker er det også stor fare for strømbrudd. Det kan være lurt å tenke på alternativ oppvarming.

Orkan er den kraftigste vinden på Beaufort vindskala. Slik vind forekommer meget sjelden og kan gi uvanlig store ødeleggelser på land.

Kraftigste på fire år Uværet vil også merkes i fjellet på østlandet. Fjellovergangene vil kunne være stengt fra fredag ettermiddag til lørdag morgen. Men vinden er ventet å løye i sør-Norge allerede fredag kveld. I Nordland vil været løye lørdag formiddag.

Uværet «Nina» traff Hordaland godt for et år siden.

- Dette uværet er større. Vindstyrken er høyere, men vindretningen er kanskje mer gunstig, sier Fagerlid.

Dagmar herjet i romjulen 2011.

- Det uværet var nok hakket sterkere enn det som kan komme nå, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media