Ekstremvær på Vestlandet

Ekstremværet Loke fører til enorme nedbørsmengder på Vestlandet mandag. Meteorologene venter opp mot 200 millimeter nedbør enkelte steder, og rekorder kan stå for fall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

– Vi venter at situasjonen blir ganske lik den vi hadde den 14. september i år. Da hadde vi i Bergen 156,6 millimeter nedbør på 24 timer, noe som var ny rekord, sier meteorologikonsulent Magnus Anglevik til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Da førte de store vannmassene til et jordras som krevde to menneskeliv i Hatlestad terrasse i Bergen.

Boligene er nå kjøpt opp av Bergen kommune.

Indre strøk

Nå varsler Meteorologisk institutt at Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Sunnmøre vil få svært store nedbørmengder mandag.

Prognosene viser at det lokalt kan komme mellom 150 og 200 mm nedbør i en 24-timersperiode.

Det kraftige regnværet som vil starte søndag kveld, vil ikke avta før utpå formiddagen mandag.

– I september kom vinden fra sør. Denne gangen kommer vinden fra vest og det vil gjøre at nedbøren kommer lenger inn i landet. Vi venter at det våteste beltet vil strekke seg fra Kvamskogen i Hordaland til Modalen, Takle og Flora i Sogn og Fjordane, sier Anglevik.

Det meste det noen gang har regnet på Vestlandet er 229,6 millimeter på 24 timer. Den rekorden ble satt på Indre Matre i Sunnhordland 26. november 1940.

Flom

November har så langt vært uvanlig våt på Vestlandet.

– Jordsmonn, bekker og vassdrag er mettet og har ikke kapasitet til å ta opp i seg mer vann, sier Anglevik som oppfordrer folk til å holde sluk og takrenner åpne slik at vannet får rent ut.

– Dessuten bør folk være oppmerksom på vannplaning når de kjører bil. Vannet har en tendens til å legge seg som et speil på veiene, sier han.

Hovedredningssentralene samt Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), som har ansvar for flomvarsling, er varslet om ekstremværet.

– Med så store nedbørsmengder er det sannsynligvis fare for flom, sier vakthavende hydrolog Stein Beldring i NVE til ANB.

NVE avventer likevel å sende ut eventuelle flomvarsler før i morgen.

– Vi vil først se hva meteorologene melder søndag, sier Beldring.

(ANB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer