Ekstremværet Aina: To skøyter har gått ned

Høye bølger herjer langs kysten av Vestlandet, og utenfor Tofterøy i Hordaland har to fortøyde skøyter gått ned. Ni ferjesamband er innstilt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meteorologisk institutt varsler at ekstremværet Aina bringer med seg sterk vind, store nedbørmengder og bølger på opp mot 11 meter. Det er Rogaland og Hordaland som rammes hardest.

Fredag morgen var sju fergesamband i Hordaland, ett i Rogaland og ett i Sogn og Fjordane innstilt som følge av dårlig vær. I tillegg var det redusert kapasitet på to fergesamband i Rogaland.

Skøyter gikk ned

Brannvesenet i Hordaland måtte i løpet av natten rykke ut til Tofterøy i Vik kommune.

- Det var en person som hadde problemer med en skøyte som tok inn vann. Den lå ved siden av en annen skøyte, og begge gikk ned, sier vaktkommandør Stig Tetler til NTB.

Han sier at begge skøytene var gamle.

- Dene ene var 40 fot og den andre var 50 fot. Den ene kunne man se, mens den andre var forsvunnet, sier Tetler.

Det ligger en del vrakgods igjen inne i viken hvor båten gikk ned.

Utover denne hendelsen har brannvesenet i Hordaland ikke hatt mange værrelaterte utrykninger i løpet av natten.

- Det har gått ganske greit. Vi hadde egentlig forventet mer, sier vaktkommandøren.

Hektisk i Bodø

Alle fly var innstilt i morgentimene i dag, grunnet været, melder Avinor Bodø. Mye av grunnet til innstillingene, er at været i går kveld og starten på natta var så ille, at fly ikke klarte å lande.

- Været var voldsomt, men roet seg fra klokka to i natt. En del byggegjerder og trær har falt ned, både på riksvei og E6, sier Mads Bernhoft, operasjonsleder ved Nordland politidistrikt.

Han forteller at været har vært ganske kraftig fra Borkamo og ned mot Rognan.

- Her har det gått noen tak, takplater og trær, og de var strømløse i perioder. Men nå begynner det å bedre seg og vi skal ikke klage på dette. Bare for en uke siden hadde vi jo ekstremværet Ylva, og folk lærte av den, og har sikret bra, sier Bernhoft.

Full storm

Meteorologisk institutt sendte ut sin siste væroppdatering fredag klokka 4.10.

- På kysten av Rogaland og Hordaland er det er observert vestlig full til sterk storm og kraftige vindkast på over 35 m/s. Natt til fredag vestlig full storm 25 m/s utsatte steder sør for Sognefjorden, skriver meteorologene.

Det ventes vindkast på 35–40 m/s inn over land. Fra fredag morgen er det ventet nordvest liten til full storm 25 m/s.

Natt til fredag lå det et stormsenter rett vest for Møre og Romsdal. Det ventes full storm utsatte steder, og kraftige vindkast inn over land. Kombinasjonen av sterk vind, store nedbørmengder og høye bølger gir potensial for store ødeleggelser, varsler meteorologene.

Klokka 5 fredag morgen opplyser Sørvest politidistrikt at uværet ikke har medført noe ekstraarbeid for politiet sin del.

(NTB/Dagbladet)