NYE STORMER:  Berit er nå over, men det vil fortsatt være ruskevær mange steder i landet. Dette bildet er fra Kråkenes fyr i Sogn og Fjordane fredag. Foto: Torfinn Kråkenes.
NYE STORMER: Berit er nå over, men det vil fortsatt være ruskevær mange steder i landet. Dette bildet er fra Kråkenes fyr i Sogn og Fjordane fredag. Foto: Torfinn Kråkenes.Vis mer

Ekstremværet «Berit» er død, men stormene fortsetter

Flere lavtrykk fører til storm og kuling langs kysten av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vannstanden nådde i dag rekordhøyder flere steder i Nord-Norge. Denne er nå avtakende, og forventes å avta videre utover søndagen.
 
Et lavtrykk var i kveld under utvikling øst for Jan Mayen, og vil treffe nordlandskysten i ettermiddag og kveld.

Men den kraftige vinden vil fortsette i store deler av landet.

Storm og kuling - For Helgeland, Saltfjellet og Salten vil vinden øke til sørvestlig sterk kuling i morgen ettermiddag. På kvelden blir det liten vestlig storm i sørlige deler av Nordland og på Helgeland, sier vakthavende statsmeteorolog Ola Mellem ved værvarslinga Nord-Norge til Dagbladet.

Det er forventet regn- og sluddbyger, og snø i høyereliggende strøk i hele Nord-Norge.

Troms får i morgen skiftende bris, med nordøstlig frisk bris på kysten. I Finnmark blir det nord- eller nordvestlig bris til liten kuling, og periodvis stiv kuling på kysten.

Store nedbørsmengder På Vestlandet vil det kunne ble en god del nedbør i form av regn. Et lavtrykk er i kveld på vei inn like sør for Stad.

- Det vil passere med sørvestlig vind og vestavind. Det som er det største problemet nå er det at det er store nedbørsmengder fra Sunnfjord og sørover, sier vakthavende statsmeteorolog Rasmus Myklebust ved værvarslinga Vestlandet.

Den andre delen av lavtrykket retter seg mot bergensområdet.

- Baksiden av det kan sette en sterk vind inn mot kysten. Det kan kortvarig bli liten storm nord for Stavanger, og kan blåse opp til full storm i morgen ettermiddag, sier Myklebust.

Liten storm Det vil også bli sterk kuling eller liten storm vest for Nordmøre og Vestlandskysten på kvelden. På Østlandet og i Telemark vil det starte med vind fra sørvestlig retning.  

- Utpå søndagskvelden går den over til å bli nordvestlig vind, og kan bli ganske frisk mange steder innover land. Det er også muligheter for regn, sier meterolog Kristen Gislefoss ved Meteorologisk institutt.  

På kysten av Vest-Agder kan det bli opp mot liten storm.

- Det vil ikke bli i så lange perioder. En del snøbyger kan komme langs fjellet, sier Gislefoss.

Vinden avtar Når det gjelder mandagen er det Trøndelag som vil få den kraftigste vinden. Her blir det periodvis liten storm, og seinere liten kuling. Det blir regnbyger og snø i høyden.

I Nord-Norge blir det periodvis liten og stiv kuling, som på kvelden går over til bris.

På Vestlandet sør for Stad minker vinden til vestlig bris. Seinere blir det sørlig stiv kuling på kysten, og om kvelden sterk kuling. Fjellet i Sør-Norge vil få vestlig frisk brus med enkelte snøbyger i nord og vest.

Østafjells starter dagen med liten kuling nær Lindesnes først på dagen, og deretter vestlig bris. Det blir stort sett pent vært. Møre og Romsdal får nordvestlig sterk kuling i nord, minkende til vestlig frisk bris. På kvelden blir det blir sterk kuling på kysten i sør.