STORM: Uvær fører til innstilte ferjer, kansellerte flyavganger og stengte fjelloverganger flere steder i landet. Video: Erik Kaarstad, Aud Perly Døsvik Vis mer

Ekstremværet Cora drar seg til: - La bilen stå

Uvær fører til innstilte ferjer, kansellerte flyavganger og stengte fjelloverganger flere steder i landet.

  • Har du bilder eller informasjon om forholdene? Tips oss på: 2400@dagbladet.no eller ring 2400 0000

(Dagbladet/NTB): På riksvei 13 over Vikafjellet og riksvei 7 over Hardangervidda er det innført kolonnekjøring på grunn av uvær.

Strynefjellet er søndag morgen stengt på grunn av sterk vind og rasfare, melder politiet i Innlandet. Overfor Dagbladet informerer Vegtrafikksentralen at veien vil være stengt fram til det blir forsvarlig å åpne den igjen.

Også fylkesvei 773 over Steinfjellet i Namsskogan kommune og fylkesvei 50 Hol-Aurland i Buskerud og Sogn og Fjordane er stengt.

Det samme gjelder en rekke veier i Midt-Norge, ifølge Adresseavisen.

Ekstremvær

Vegvesenet ber folk om å være varsomme søndag formiddag i Møre og Romsdal, Trøndelag og Helgeland på grunn av ekstremværet Cora.

I disse områdene ventes det svært kraftig vind. Dette særlig i høyere strøk og ved fjelloverganger.

- Vi anbefaler folk om å la bilen stå så fremt det ikke er helt nødvendig å kjøre, sier Mohammed Amiri ved Statens Vegvesen til Dagbladet.

HAR TRUFFET TRØNDELAG: Meteorologisk institutt melder at Cora har ankommet Trøndelag, Møre og Romsdal og Helgeland. Her et bilde fra Snåsa. Foto: Statens vegvesen
HAR TRUFFET TRØNDELAG: Meteorologisk institutt melder at Cora har ankommet Trøndelag, Møre og Romsdal og Helgeland. Her et bilde fra Snåsa. Foto: Statens vegvesen Vis mer

Flytrafikk rammes

Amiri informerer om at en rekke ferjesamband, deriblant Sandvika-Edøya på Nordmøre, er innstilt som følge av været.

Samtidig rammes også flytrafikken. På Værnes lufthavn er avgang SK351 til Oslo og SK4159 til Bergen innstilt i forbindelse med Cora, ifølge Adresseavisen.

- Vi oppfordrer til å følge med på våre hjemmesider for oppdatert informasjon, og følge den informasjonen man får fra sitt flyselskap, sier kommunikasjonssjef Kristian Løksa til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Widerøe måtte på sin side i går forhåndskansellere en avgang mellom Trondheim, Kristiansund og Bergen. Flyselskapet følger situasjonen løpende.

- Vår beskjed til passasjerene er at ved mindre man får beskjed om noe annet, så er det bare å møte som normalt, sier pressekontakt Silje Brandvoll til Dagbladet.

Drar seg til på Hitra​

I tillegg får Statens Vegvesen meldinger om at uværet er i ferd med å for alvor dra seg til på Hitra i Trøndelag.

- Der er det kraftig vind og dårlig sikt, opplyser Mohammed Amiri, som forventer flere stengte veier og ferjesamband i løpet av de nærmeste timene.

I tillegg til ekstremværvarselet er det også utstedt obs-varsler om kraftig vind i Sogn og Fjordane, Buskerud, Oppland og Hedmark. Obs-varsler om vanskelige kjøreforhold gjelder for Sogn og Fjordane, fjellet i Sør-Norge og Helgeland.

Det verste uværet er ventet i løpet av første halvdel av dagen.

- Vil blåse vanvittig

Vakthavende meteorolog Lars Andreas Selberg i Meteorologisk institutt ber folk få inn løse gjenstander i berørte områder.

- Hvis noen har båter ute, bør de feste dem veldig godt, for det vil blåse vanvittig, advarer han overfor NTB.

Politiet i Trøndelag øker beredskapen søndag. Operasjonsleder Stig Roger Olsen sa til NRK lørdag at de gjennomgår sine beredskapsplaner og vil ha folk på plass i flere lensmannskontorer søndag.

Orkan er definert som vind med mer enn 32,6 meter per sekund i gjennomsnitt over en ti minutters periode.

- Prognosene sier at det kan bli helt opp i orkan styrke ute ved kysten i Trøndelag. Det er ikke så ofte vi ser det i prognosene, men dette er et lite, hissig lavtrykk, og de kan være uforutsigbare, sier Selberg.​