Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekstremværet Cora rammer Midt-Norge

Møre og Romsdal får full storm og til dels sterk storm, mens Trøndelag får sterk storm og kan hende kortvarig orkan langs kysten.

RAMMER SØNDAG: Det kan komme sterke vindkast i området. Foto: Meteorologisk Institutt sin Twitter-konto.
RAMMER SØNDAG: Det kan komme sterke vindkast i området. Foto: Meteorologisk Institutt sin Twitter-konto. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekstremværet Cora rykker inn over Midt-Norge med svært kraftig vind i Møre og Romsdal, Trøndelag og Helgeland søndag. På kysten kan det bli kortvarig orkan.

Meteorologisk institutt oppgraderte lørdag formiddag uværet som er ventet til ekstremvær. De varsler vindkast opp mot 35–45 meter per sekund. Møre og Romsdal får full storm og til dels sterk storm, mens Trøndelag får sterk storm og kan hende kortvarig orkan langs kysten.

Vinden øker tidlig søndag morgen til sørvest sterk storm i Møre og Romsdal. Fra formiddag avtar vindstyrken til vestlig liten til full storm, som dreier nordvest og minker fra ettermiddagen.

I Trøndelag varsles det søndag morgen økning til sørvest sterk storm utsatte steder. På formiddagen dreier vinden til vest og nordvest sterk storm. I ettermiddag miner dette gradvis, først i sør.

I Helgeland lenger nord øker vinden til nordvest sterk storm utsatte steder. Sent ettermiddag minker vinden gradvis. Områdene sør for Sandnessjøen er mest utsatt.

Både i Trøndelag og Helgeland vil vinden kombinert med nedbør som snø, gi lokalt vanskelige kjøreforhold.

Orkan

Vakthavende meteorolog Lars Andreas Selberg i Meteorologisk institutt ber folk få inn løse gjenstander i berørte områder.

- Hvis noen har båter ute, bør de feste dem veldig godt, for det vil blåse vanvittig, advarer han.

Politiet i Trøndelag øker beredskapen søndag. Operasjonsleder Stig Roger Olsen sa til NRK lørdag at de gjennomgår sine beredskapsplaner og vil ha folk på plass i flere lensmannskontor søndag.

Orkan er definert som vind med mer enn 32,6 meter per sekund i gjennomsnitt over en ti minutters periode.

- Prognosene sier at det kan bli helt opp i orkan styrke ute ved kysten i Trøndelag. Det er ikke så ofte vi ser det i prognosene, men dette er et lite hissig lavtrykk, og de kan være uforutsigbare, sier Selberg.

Stormsenteret vil fortsette østover og raskt avta i styrke. Vinden vil først avta i Møre og Romsdal og sist nord i Trøndelag/Helgeland. Søndag kveld er stormsenteret ventet inn over Bottenviken.

Også i fjellet

Ekstremværet vil merkes mest ved kysten, men også i fjellet.

- Folk bør ikke oppholde seg ute, man bør ikke planlegge å være i fjellet søndag, sier Selberg.

I tillegg til den kraftige vinden, har Cora med seg nedbør. Temperaturen avgjør om det kommer snø.

Vegvesenet ber publikum la bilen stå søndag formiddag. Det er og stor fare for innstillinger av flyavganger, båttrafikk og annen transport.

I tillegg til ekstremværvarselet er det også utstedt obs-varsler om kraftig vind i Sogn og Fjordane, Buskerud, Oppland og Hedmark. Obs-varsler om vanskelige kjøreforhold gjelder for Sogn og Fjordane, fjellet i Sør-Norge og Helgeland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!