Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekstremværet Didrik er på vei

Meteorologisk institutt har sendt ut rødt farevarsel for Rogaland, Sunnhordland, Hardanger og Agder.

DIDRIK: Ekstremværet Didrik er på vei. Foto: Meteorologisk institutt
DIDRIK: Ekstremværet Didrik er på vei. Foto: Meteorologisk institutt Vis mer

Tirsdag formiddag varsler Meteorologisk institutt om ekstremvær grunnet høy vannstand. Uværet har fått navnet Didrik.

Det er blitt sendt ut rødt farevarsel for Rogaland, Sunnhordland, Hardanger og Agder.

Samtidig er det ventet svært høy vannstand for Møre og Romsdal, Vestland utenom Sunnhordland, Vestfold og Telemark, Oslo og Viken på onsdag.

FNYSER: 30 000 mennesker er bedt om å holde seg hjemme, som følge av ekstremværet i Narvik. Da Dagbladets reporter skulle få tak i bilder av været, endte han opp med noe helt annet. Video: Per Ervland / Dagbladet TV Vis mer

Ekstremvær

Vannstanden er ventet å være høyest natt til onsdag for Stad og sørover. På Vestlandet er det også ventet at vannstanden vil være svært høy onsdag ettermiddag.

- Det er en stund siden vi hadde ekstremvær. Det kan også være et spesielt fenomen for mange, siden det dreier seg om vannstanden, som kan bli ekstremt høy i enkelte områder, sier vakthavende meteorolog Pernille Borander til Dagbladet.

- Dette ekstremværet er relativt oversiktlig ettersom vi vet hvilke tidspunkter tidevannet vil være på sitt høyeste, som er like over midnatt og utover morgenkvisten, sier Borander.

EKSTREMVÆR: Tor Morten Lekvam fra Jørpeland filmet hvordan uværet herjet hjemme. Video: Tor Morten Lekvam Vis mer

Opptil 105 cm

På strekningen Risør til Åna-Sira, og fra Åna-Sira til Austvoll ventes det en vannstand på opptil 105 centimeter over høyden som er oppgitt i tidevannstabellene.

Meteorologisk institutt advarer om at det kan forekomme oversvømmelser mange steder, og at det er fare for større ødeleggelser på infrastruktur og bygninger i strandsonen.

Folk oppfordres til å vurdere å ta båten opp på land, samt sikre løse gjenstander.

NY RAPPORT: En ny IPCC-rapport varsler hyppigere ekstremvær, at havet kommer til å stige mer enn tidligere og at økosystemet i havet blir forstyrret. Bilder: NTB Scanpix Vis mer

Forklaring

Ekstremværet kommer som følge av høyt astronomisk tidevann i kombinasjon med værets virkning, ifølge Meteorologisk institutt.

Videre forklarer de fenomenet på følgende måte:

Værsituasjonen er preget av et kraftig lavtrykk som ligger sørøst for Island. Dette setter opp et sør- og sørvestlig vindfelt som gir et signifikant bidrag til vannstanden. I denne sørvestlige luftstrømmen er det ventet at et mindre lavtrykk vil dannes og bevege seg inn mot Rogaland Seint tirsdag kveld og natt til onsdag. Derfor ventes vannstanden å bli enda høyere i Sunnhordland, Rogaland og Agder.