Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

På med støvlene:

Ekstremværet Didrik inntar norskekysten

Meteorologisk institutt har sendt ut rødt farevarsel for flere områder langs norskekysten. Det ble ikke så ille som forventet i Stavanger, men nå beveger været seg østover.

EKSTREMVÆR: Didrik rammet ulike steder langs norskekysten i natt. Bryggen i Bergen ble stengt som følge av uværet. Video: Fredrik Wiig. Foto: NTB Scanpix. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Også for Rogaland, Sunnhordland og Hardanger er det utstedt ekstremværvarsel.

- Der trykket blir verst vil det skje samtidig som det blir flo, sier vakthavende meteorolog Kristin Sæter ved Meteorologisk institutt i Bergen.

Hun forteller at meteorologenes beregninger om øking i vannstanden er basert på tidevannstabellen, og viser hvor mye det er beregnet at vannet vil stige utover beregningene i tabellen.

STENGT: I Sandefjord er flere veier stengt som følge av uværet. Foto: Fredrik Wiig
STENGT: I Sandefjord er flere veier stengt som følge av uværet. Foto: Fredrik Wiig Vis mer

På vei ned

Vannstanden er ventet å være på sitt høyeste mellom klokka 02 og 03 natt til onsdag. Klokka 01 er farevarselet oppjustert til rødt i Stavanger. Nærmere 03 ser det imidlertid ut til at toppen er nådd.

HØYT VANN: Ved kaia på Stoa. Foto: Per Flåthe
HØYT VANN: Ved kaia på Stoa. Foto: Per Flåthe Vis mer

- Stavanger bikket rødt nivå - 166 centimeter over grensa. Det ser ut til at de er på vei ned nå, sier vakthavende meteorolog Magnus Haukeland til Dagbladet.

I Bergen er det imidlertid fortsatt på vei oppover.

- Jo lenger øst man kommer, jo seinere kommer toppen. Det er nok ikke helt unnagjort, sier Haukeland.

Flere bygninger i Stavanger sentrum har i løpet av natta fått vann i kjelleren på grunn av ekstremværet Didrik. Flere bygninger er også rammet i Mandal. Ellers har det vært få problemer.

- Vi har fått minimalt med meldinger. Det virker som om beredskapen har vært veldig bra, det har gått over forventning, sier operasjonsleder i Sør-Vest, Helene Strand, til Dagbladet.

I morgentimene meldes det om bekymring rundt noen biler som har stått i vann.

OVERSVØMT: Sandefjord sentrum natt til onsdag. Foto: Fredrik Wiig
OVERSVØMT: Sandefjord sentrum natt til onsdag. Foto: Fredrik Wiig Vis mer

Bryggen stengt

På grunn av ekstremværet Didrik stenges Bryggen i Bergen ved midnatt, melder Bergens Tidende.

- Vi ønsker bryggen stengt for trafikk når vi jobber med flomsikring der, sier brigadeleder John Magnus Birkeland i Bergen brannvesen. Han forventer at Bryggen blir stengt i to timer.

For områdene det er sendt ut rødt farevarsel er vannet ventet å stige 80 til 90 centimeter over det som står i tabellen. Bortsett fra i Agder, hvor det kan bli enda verre:

- For Agder, som også har rødt farevarsel, er det ventet at vannet vil stige 90 til 105 centimeter over det som står i tabellen, forklarer meteorologen.

DEMMET OPP: I Stavanger jobbet kommunen tirsdag med å sikre Vågen mot den høye vannstanden.

 I Vågen kan vannstanden stige til mellom 34 og 54 centimeter over kaikanten.
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
DEMMET OPP: I Stavanger jobbet kommunen tirsdag med å sikre Vågen mot den høye vannstanden. I Vågen kan vannstanden stige til mellom 34 og 54 centimeter over kaikanten. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer

Til Bergens Tidende forklarer hun at det i Bergen er ventet at vannstanden vil være 70 til 80 centimeter over tabellen, og at vannstanden dermed ende på rundt 225 centimeter natt til onsdag.

Ifølge avisa har det bare vært målt vannstand på høyere nivå tre ganger tidligere i vestlandshovedstaden.

Også onsdag er det ventet svært høy vannstand flere steder. Blant annet i Møre og Romsdal, Vestland utenom Sunnhordland, Vestfold og Telemark, Oslo og Viken.

- Store deler av Sør-Norge har oransje farevarsel for i morgen, sier Seter.

NY RAPPORT: En ny IPCC-rapport varsler hyppigere ekstremvær, at havet kommer til å stige mer enn tidligere og at økosystemet i havet blir forstyrret. Bilder: NTB Scanpix Vis mer

Håper at folk tar forholdsregler

Haukeland sier til Dagbladet natt til onsdag at det er ventet en ny topp onsdag ettermiddag.

- Prognosene viser nå at den blir hakket høyere enn det vi har sett til nå. Det vil fortsatt være oransje nivå på den toppen på Vestlandet - det gjelder fra Rogaland til og med Møre og Romsdal, sier Haukeland.

Seter anbefaler alle som har båt enten tar den på land eller sjekker at den har langt nok tau. Hun advarer også om at vannet kan trenge inn i eiendom i vannkanten, og eventuelt gjøre skade på løse gjenstander.

- Ellers er oppfordringen å vise forsiktighet hvis du ferdes i strandsonen eller ute på en brygge. Det kan skape farlige situasjonen fordi folk ikke ser hvor vannkanten er, forteller hun og legger til:

- Vi har varslet i god tid og forventer at folk tar forholdsregler og har gjort nødvendige sikringer.