Ekstremværet «Gyda» ventet onsdag

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel på rødt nivå mot ekstreme mengder regn i deler av landet. I tillegg er det varslet gult farevarsel for vindkast.

FAREVARSEL: Meteorologsk Institutt har sendt ut farevarsler i alle fargegrader. Foto: Meteorologisk Institutt.
FAREVARSEL: Meteorologsk Institutt har sendt ut farevarsler i alle fargegrader. Foto: Meteorologisk Institutt. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ekstremværet «Gyda» er ventet å treffe sørlige deler av Trøndelag, samt Møre og Romsdal onsdag.

Gyda er på rødt farenivå, som er det høyeste nivået, ifølge Meteorologisk institutt som har sendt ut farevarsel om ekstremt mye regn.

«Atmosfærisk elv»

- Vedvarende regn gjør at vi forventer at flere stasjoner kan få rekord for døgnnedbør for januar. Det er også mildt for årstida, slik at all nedbøren som faller er venta som regn også høyt i fjellet, skriver de.

Både Meteorologisk institutt og Norges Vassdrag- og energidirektorat (NVE) meldte mandag «et skred av farevarsler» på oransje og rødt nivå for regn, snøskred, jordskred og flom i Nordland, Midt-Norge og Sør-Norge de kommende dagene.

FLOMVARSEL: Mildvær og snøsmelting øker faren for flom. NVE har sendt ut oransje farevarsel. Foto: NTB.
FLOMVARSEL: Mildvær og snøsmelting øker faren for flom. NVE har sendt ut oransje farevarsel. Foto: NTB. Vis mer

Onsdag og torsdag varsler NVE nå flomfare på oransje nivå for Vestland fylke, Møre og Romsdal og Trøndelag.

Vakthavende meteorolog Per Egil Haga forklarte at det på fagspråket heter at det vil komme en «atmosfærisk elv» inn over landet.

Det er i alt meldt mellom 100 og 200 millimeter nedbør noen steder på Vestlandet i løpet av de to neste dagene.

- Noen steder kan det komme så mye som 150 liter vann per kvadratmeter. Det tilsvarer et lite badekar med vann, skriver Meteorologene på Twitter.

Det er også sendt ut gult farevarsel på vindkast onsdag morgen for kysten av Møre og Romsdal og Trøndelag. Det er ventet vindkast på 30 og 35 meter per sekund, som etter Beauforts skala kan betegnes som en liten orkan.

Rødt nivå og sterk vind

Nå er altså det oransje farevarselet for regn oppgradert til rødt i Møre og Romsdal og deler av Trøndelag.

Vakthavende meteorolog Julie Solsvik Vågan sier til Dagbladet tirsdag at det oransje nivået fortsatt gjelder for gamle Oppland og Sogn og Fjordane.

- Ekstremværet er ventet fra midt på dagen onsdag og er forventet å vare omkring halvannet døgn. Det vil komme jevnt nedbør inn fra havet. I tillegg vil sterk vind fra vest dra godt inn i landet, sier hun.

WYOMING: I skikkelig ruskevær klarer en politimann så vidt å unnslippe en bil i Wyoming i USA. Video: Kameraone Vis mer

Per nå har Meteorologisk institutt ute farevarsler i alle fargegrader og det er ingen tvil om at årets andre uke vil by på mye vær over hele landet.

- Det er ganske mild luft som kommer fra vest- og sørvest. Den kommer fort og det vil føre til snøsmelting og mulighet for glatte veier, sier Vågan.

- Krevende værsituasjon

Statens vegvesen gikk også tirsdag ut og advarte mot vanskelige kjøreforhold og stengte veier i flere deler av landet onsdag og torsdag.

- Vi står ovenfor en potensielt svært krevende værsituasjon. Statens vegvesen har iverksatt ekstra overvåking og beredskap, og vi koordinerer tett med andre beredskapsmyndigheter, skrev Statens vegvesen i en pressemelding.

ADVARER: Statens Vegvesen advarer mot vanskelige kjøreforhold i flere deler av landet de neste dagene. De ber publikum vurdere om de må ut å kjøre, eller om bilen kan stå. Foto: NTB
ADVARER: Statens Vegvesen advarer mot vanskelige kjøreforhold i flere deler av landet de neste dagene. De ber publikum vurdere om de må ut å kjøre, eller om bilen kan stå. Foto: NTB Vis mer

Avdelingsdirektør for trafikkstyring og beredskap i Statens vegvesen, Nils Karbø, ber publikum i de berørte områdene følge nøye med på informasjon om vær- og trafikksituasjonen.

- Publikum bør vurdere ekstra nøye om de må ut å kjøre, eller om de kan la bilen stå, legger han til.

Vegtrafikksentralen opplyser også om Gyda på Twitter:

- Skal man ut å kjøre de neste to/tre døgn, se opp for Gyda. Hun kan gjøre det utfordrende å ferdes på veinettet. Gyda kan bli ustabil og medføre ras og stengte veier.

Klar oppfordring

Også til havs vil været påvirke og føre til høye bølger.

I en oppdatert Twitter-melding fra meteorologene skriver de at ekstremværet også gir kraftig vind langs kysten av Trøndelag og Nordland onsdag.

- Det blir opp mot ti meter høye bølger inn mot land, noen steder enda høyere.

De største bølgene er meldt i Lofoten onsdag formiddag, mens i Trøndelag kommer det på kveldstid.

- Ikke dra ut i småbåt, er meteorologenes klare oppfordring.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer