Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekstremværet «Hilde» oppe i orkans styrke

Ekstremværet herjer nå i Trøndelag og på Helgeland. I Namsos er vinden allerede så sterk at den blåser trær over ende.

 SPERRER VEIEN:  I Namsos har brannvesenet måtte rykke ut for å fjerne flere trær som har blitt blåst over ende. Ekstremværet er ventet å bli verst når det blir flo klokka 22 i kveld. Foto: Martin Hågensen/Dagbladet
SPERRER VEIEN: I Namsos har brannvesenet måtte rykke ut for å fjerne flere trær som har blitt blåst over ende. Ekstremværet er ventet å bli verst når det blir flo klokka 22 i kveld. Foto: Martin Hågensen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Varslingene for ekstremværet «Hilde» blir stadig mer ekstreme. Flere steder har vindene kommet opp i orkans styrke.

SEND DINE UVÆRSBILDER TIL 2400@dagbladet.no.

- Trærne flyr gjennom lufta
Ekstremværet vil herje i Trøndelag og på Helgeland i kveld og fortsette natt til søndag. Det verste uværet vil komme klokken 22, samtidig som det blir flo.

- Det er et vanvittig styggvær. Trærne flyr de gjennom lufta og legger seg på strømlinjene. Mange av guttene på jobb har aldri opplevd så kraftig vind før, sier Trygve Kværnland, administrerende direktør i Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) nett til Dagbladet.

Opp i orkan ved kysten Meteorologisk institutt sier de allerede har målt vind i orkans styrke på Kråkenes på Statlandet.

Ekstremværet vil treffe hardest i grensetraktene mellom Nordland og Nord-Trøndelag. Det er ventet sterk storm med vind på 30 m/s, og muligheter for kortvarig orkan med vind på 35 m/s helt ytterst ved kysten.

- Det som er farlig er når det blåser sterk storm fra vest, for da blåser det langt innover land. Særlig vindkastene kan være skumle, og de kan bli opp mot 50 meter per sekund, forteller meteorolog Karsten Eitrheim ved Vervarslinga på Vestlandet til yr.no.

Ekstremværet kan føre til store skader, slik som orkanen Dagmar gjorde i 2011.

- Kastevinden kan komme helt plutselig som en kule innover land og slå hardt ned. Som regel er det kastene som gjør størst skade slik som vi opplevde under nyttårsorkanen i 1992 og under «Dagmar», sier Eitrheim.

Allerede lørdag formiddag var 57 veistrekninger og ferjesamband stengt på grunn av sterk vind, flom, ras eller fare for ras.

Bølger på 20 meter Meteorologisk institutt melder om signifikant bølgehøyde mellom 13 og 15 meter.

Og når meteorologene varsler  «signifikant bølgehøyde» på 13 - 15 meter, betyr det at bølgene kan komme opp i 20 meter.

- Det er nok mange som tenker på å gå ut i fjæra for å komme tettest mulig på værfenomenet. Men ikke gjør det, du kan bli skylt på havet, advarte Geir Otto Fagerlid ved Vervarslinga for Vestlandet tidligere i kveld.

På meteorolog-språket betyr «signifikant» i denne sammenhengen to tredels gjennomsnitt av de forventede bølgehøydene.

Frykter liv vil gå tapt Fredag sa meteorolog Eitrheim til Dagbladet at de frykter liv vil gå tapt under ekstremværet.

- Det er ikke lurt å gå ned i strandsonen når det slår inn. Nesten hver gang vi har sånne ekstreme stormer så er det folk som omkommer fordi man går for nær høye bølger, sier han, og minner om da to filmfotografer ble tatt av «Lille-Berit» for snart to år siden.

 MEST UTSATT:  Dette bildet fra Meteorologisk institutt viser et utsnitt fra det mest utsatte området. Byene og tettstedene Brønnøysund, Namsos, Rørvik, Snåsa, Hattfjelldal og Sandnesjøen risikerer å bli spesielt utsatt. Foto: Met.no
MEST UTSATT: Dette bildet fra Meteorologisk institutt viser et utsnitt fra det mest utsatte området. Byene og tettstedene Brønnøysund, Namsos, Rørvik, Snåsa, Hattfjelldal og Sandnesjøen risikerer å bli spesielt utsatt. Foto: Met.no Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!