Ekstremværet «Hilde» på vei mot kysten

- Nesten hver gang vi har sånne ekstreme stormer så er det folk som omkommer, advarer meterolog.

«HILDE»: Lørdag kveld og første del av natt til søndag vestlig sterk storm 30 m/s, med vindkast 38-45 m/s inn over land, melder Meterologisk institutt. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
«HILDE»: Lørdag kveld og første del av natt til søndag vestlig sterk storm 30 m/s, med vindkast 38-45 m/s inn over land, melder Meterologisk institutt. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Lørdag kveld vil ekstremværet «Hilde» treffe Trøndelag og Helgelandskysten, forteller vakthavende meterolog ved vervarslinga på Vestlandet, Karsten Eitrheim til Dagbladet.

«Lørdag kveld og første del av natt til søndag vestlig sterk storm 30 m/s, med vindkast 38-45 m/s inn over land, minkende i løpet av natt til søndag. Det blir høye bølger inn mot kysten. Signifikant bølgehøyde ventet å bli omkring 12 til 14 meter», skriver Meterologisk institutts i ekstremvarselet.

Slår inn på topp-floden - Det er snakk om ren vestavind som vil slå over land. På kysten vil det merkes som høye bølger, og floden kommer i morgen kveld kl.22, så været slår inn på topp-floden, sier Eitrheim.

- Selve lavtrykket går på land litt nord for Helgeland, så man vil kjenne vinden sterkest sør for lavtrykkssenteret.

Meterologen forteller at folk må forvente at ekstremværet kommer fra 18-tiden, og vil vare til rundt 02 natt til søndag. 

- Folk som omkommer Karsten Eitrheim råder folk til å forberede seg på ekstremværet.

- De som har båter og lignende i kystsonene må forsøke å sikre båtene sine, og de har formiddagen og dagen i morgen til å forberede seg, råder meterologen.

Og han har også et annet svært godt råd:

- Ellers er det ikke lurt å gå ned i strandsonen når det slår inn. Nesten hver gang vi har sånne ekstreme stormer så er det folk som omkommer fordi man går for nær høye bølger, sier han, og minner om da to filmfotografer ble tatt av «Lille-Berit» for snart to år siden.

Storm i nord I kveld stormer det verre lenger nord enn området som kan vente seg ekstremvær i morgen kveld.

Vervarslinga i Nord-Norge har sendt ut OBS-varsel for Helgeland, Saltfjellet, Salten, Ofoten og Lofoten nå i ettermiddag.

- Vi har det ganske heftig her nå, forteller vakthavende meterolog, Gunnar Noer, til Dagbladet.

- Vi venter først et lavtrykk inn nå mot Troms og Finnmark. Det første som skjer er full storm i Ofoten-området og i Vestfjorden, og mye vind.

Regntungt i Bergen Mens flere ferge- og båtforbindelser i Nord-Norge er innstilt på grunn av været, har de fredag måttet tåle store mengder nedbør i Bergen.

BT skriver at det iløpet av seks timer i dag kom hele 50,9 millimeter nedbør - men at det er mer i vente.

- Vi ser at det vil fortsetter å regne mye de neste seks timene. Det er kommet mye nedbørsmengder til nå, og det vil bli problemer med vann i veier til langt ut på natten, fortalte meteorolog Karsten Eitrheim ved vervarslinga på Vestlandet til BT tidligere i ettermiddag.

Også i nord må folk belage seg på at stormen ikke løyer med det første - men vervarslinga vil likevel ikke betegne været som ekstremt.

- Natt til lørdag, ventes det vestlig storm på kysten av Troms og Finnmark, og kan komme opp i sterk storm på kysten - som blir gående kystparallelt. Været er kategorisert et lite knepp under ekstremvær, forteller vakthavende meterolog ved vervarslinga i Nord-Norge.

Fint helgevær i sør Mens de stormer i nord, kan folk på Østlandet glede seg over at regnværet ser ut til å gi seg.

- Nedbørsområdet er i ferd med å trekke seg østover. Vi venter at skydekket skal bli lettere, så vi lørdag og søndag får ganske fint vær, forteller vakthavnde meterolog ved vervarslinga i Sør-Norge til Dagbladet.

- Vi ligger beskyttet i vestlig værtype på grunn av fjellene, men det kan kanskje bli litt vind, og frisk bris innover land.

Meterologen opplyser at det kan ventes gode temperaturer sørpå i morgen, hvor det kan bli opp mot ti grader enkelte steder.

- Det blir stort sett pent vær, bortsett fra den vinden.

STERK STORM:  På kysten vil det merkes som høye bølger, og floden kommer i morgen kveld kl.22, så været slår inn på topp-floden, sier meterologen om ekstremværet som er på vei. Foto: Meterologisk institutt
STERK STORM: På kysten vil det merkes som høye bølger, og floden kommer i morgen kveld kl.22, så været slår inn på topp-floden, sier meterologen om ekstremværet som er på vei. Foto: Meterologisk institutt Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer