Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekstremværet i fjor kostet 1,5 milliarder kroner

Dobbelt så mye som året før.

EKSTREMVÆR: Ekstremværet Hilde traff i november Trøndelag og Nordland med vind opp i orkan styrke. Det skapte store ødeleggelser. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet.
EKSTREMVÆR: Ekstremværet Hilde traff i november Trøndelag og Nordland med vind opp i orkan styrke. Det skapte store ødeleggelser. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Finans Norge kom i dag med en pressemelding som viser hvor mye naturskadeerstatning som ble utbetalt i fjor. Tallene viser at det ble utbetalt hele 1,5 milliarder kroner i 2013.

Dette er en vesentlig økning fra 2012 der det ble utbetalt 730 millioner kroner. Likevel er ikke dette et rekordår. I 2011 ble det utbetalt 2,7 milliarder kroner.

Finans Norge administrerer Norsk Naturskadepool, hvor alle de ulike skadeforsikringsselskapene i landet er medlem. Tallene de har lagt fram er derfor det totale beløpet i Norge.

Erstatningsbeløpet inkluderer derimot ikke skader på biler, båter, campingvogner eller skader på infrastruktur som jernbaner og veier. Naturskadeerstatning gjelder for alle bygninger og løsøre.

Verst på Vestlandet og i Midt-Norge I løpet av fjoråret ble det registrert 17 423 skademeldinger. Verst var det på Vestlandet, der Rogaland sto for 3 717 av skademeldingene. Også Hordaland og Møre og Romsdal hadde over tusen skademeldinger hver.

Ekstremværet «Hilde» rammet Trøndelagsfylkene og Helgelandskysten i Nordland hardt i november. Disse tre fylkene har også over tusen skademeldinger hver i Finans Norges statistikk.

Dette overrasker ikke Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i If Skadeforsikring.

- På Sørlandet, på Vestlandet og nordover langs trøndelagsfylkene og Nordland har mange blitt rammet i høst og vinter. Dette er kanskje ikke overraskende da de ligger utsatt til værmessig, sier Clementz til Dagbladet.

Selv om Sør- og Nord-Trøndelag og Nordland registrerte over tusen skademeldinger hver, mener Clementz at folkene som bor i disse områdene er flinkest til å ta forholdsregler.

- Det vi ser er at folkene som bor på disse stedene har opplevd røft vær tidligere og vet å ta sine forholdsregler. For folk på Vestlandet og i Nord-Norge er værmeldinga et veldig viktig innslag. Det er nok annerledes på Østlandet.

Mest erstatning til Oppland Oppland hadde 1 658 registrerte skademeldinger, og det høyeste erstatningsbeløpet. I Oppland ble 354,4 millioner kroner utbetalt mens Nord-Trøndelag fikk utbetalt nest mest med 200,3 millioner kroner.

I pressemeldinga kommer det fram at klimaendringer antakelig vil bidra til at naturskadene vil øke betydelig i årene som kommer.

SAMLER TALL: Kommunikasjonssjef Tonje Westby i Finans Norge har publisert tallene som viser hva ekstremværet i fjor har kostet. Foto: Pressefoto/Finans Norge.
SAMLER TALL: Kommunikasjonssjef Tonje Westby i Finans Norge har publisert tallene som viser hva ekstremværet i fjor har kostet. Foto: Pressefoto/Finans Norge. Vis mer

- Klimaendringene gjør at vi må forebygge på kort og lang sikt, men vi må også tilpasse oss for den situasjonen vi befinner oss i. Da må vi blant annet ta større hensyn til risikoen for naturskader ved arealplanlegging og fortetting i kommunene, sier Tonje Westby, kommunikasjonssjef i Finans Norge.

Sigmund Clementz i If Skadeforsikring sier til Dagbladet at de også har sett en tendens til at været i Norge er blitt villere og oppleves som mer dramatisk enn tidligere.

- Slikt ekstremvær kommer oftere og oftere. For oss som har holdt på med forsikring i lang tid har vi merket oss klimaendringer, og vi må forholde oss til at klimaet er annerledes.

Storm og flom Det er spesielt stormene og flom som er årsaken til skadene. Clementz sier at de mest typiske skadene de fikk inn i høst og i vinter er skader på tak, takstein og deler som løsner. I tillegg var det en del innsig av vann i bygninger og oversvømmelser. Dette gir skader på eiendeler, både de som kan erstattes og det som ikke kan erstattes.

- Det vi vet er at materielle skader er forholdsvis lette og erstatte, men at den psykiske belastningen av det å oppleve en stressende situasjon er for mange skremmende og svært ubehagelig. Det kan gå tapt eiendeler som ikke kan erstattes.

Han kommer likevel med følgende tips for å sikre de eiendelene som kan erstattes.

- Et tips er å ta en sveip med et videokamera for å dokumentere hva du har. Ta også vare på kvitteringer. Dette gjør det lettere under forsikringsoppgjør og det å skaffe tingene igjen. Mye av vinden har hatt storm i kastene, så husk å sikre eiendelene som står utendørs. Fest trampolinen og ta båtene opp for vinteren. Sett bobiler og campingvogner i le, for de har store flater. Vi har hatt en del tilfeller av skader på campingvogner og bobiler, sier Clementz.

KLIMAENDRINGER: Kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If Skadeforsikring sier de har merket seg klimaendringer i Norge. Foto: Pressefoto/If Skadeforsikring.
KLIMAENDRINGER: Kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If Skadeforsikring sier de har merket seg klimaendringer i Norge. Foto: Pressefoto/If Skadeforsikring. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!