Ekstremværet kostet 200 milliarder

Kostnadene opp over en tredel fra i fjor. De fattige taper mest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MONTREAL (Dagbladet.no). I fjor kostet ekstremværet rekordhøye 145 milliarder kroner. I år settes ny rekord. Ekstremværet har kostet 200 milliarder kroner, viser tall fra Munich Re Foundation som ble presentert på klimakonferanseen i Montreal i dag.

Rekorden kommer i stor grad som følge av en voldsom orkansesong. I år har det vært registrert 26 tropiske stormer.

Dette er det høyeste antallet siden 1850. 14 av stormene var klassifisert som orkaner.

Orkanen Rita, som rammet delstatene Alabama, Louisiana, Mississippi og Florida hardt tidlig i høst, kostet mest - hele 125 milliarder dollar. Men også flom og ras førte til høye økonomiske tap.

De fattigste tapte mest

Det er de fattige som betaler den høyeste prisen for ekstremværet, som av svært mange blir koplet til menneskeskapte klimaendringer.

- Av de 200 milliardene ble bare 70 milliarder dekket av forsikringsselskaper. 130 milliarder dollar gikk tapt for de fattigste, de som ikke hadde råd til forsikring, sier spesiealrådgiver for Fns miløprogram UNEP, Svein Tveitdal, til Dagbladet.no.

- Dette er et eksempel på hva det koster å ikke gjøre tiltak mot klimaendringene, sier Tveitdal.

DYREST: Orkanen Rita har kostet hele 125 milliarder dollar. Foto: AP
DYREST: Orkanen Rita har kostet hele 125 milliarder dollar. Foto: AP Vis mer

Vanskeligere å forsikre mot naturkatastrofer

Ifølge klimaekspertene vil ekstremværet bare øke på i fremtiden. Dermed vil forsikringspremiene også stige. I tillegg kan det blir vanskeligere for mange å forsikre seg mot naturkatastrofer.

- I Tyskland er det mange steder ikke lenger mulig å forsikre seg mot flom. Seks prosent av tyskere bor så utsatt til i forhold til havnivået at risikoen er for stor. Forsikringsbransjen er smart. På bare noen få år har forsikringsområdene blitt endret kraftig, sier styreleder Thomas Loster i Munich Re Foundation.