HERJER: Meteorologene sendte ut ekstremværvarsel for Namdalen, Helgeland, Saltfjellet og Sør-Salten mandag formiddag. Slik ser det ut tirsdag morgen. Skjermdump: Meteorologisk institutt
HERJER: Meteorologene sendte ut ekstremværvarsel for Namdalen, Helgeland, Saltfjellet og Sør-Salten mandag formiddag. Slik ser det ut tirsdag morgen. Skjermdump: Meteorologisk institutt Vis mer

Ekstremværet «Mons» har revet med seg mobilnettet

Herjer nå. Se opp for glatte veier og ras.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Har du bilder eller video av ekstremværet? Har du en historie å fortelle? Tips oss på 24 00 00 00, send SMS/MMS til 2400, bruk 2400@dagbladet.no. Bruk #dbvær i sosiale medier.

(Dagbladet): Nå herjer ekstremværet «Mons», som spådd, i Nordland og Nord-Trøndelag.

Ekstremværet er så omfattende at det er feil på deler av mobilnettet på Helgeland. «Årsaken skal være oversvømmelse», skriver politiet på Helgeland på Twitter.

Oversvømmelser «Feilen skal være utbedret innen klokken 12», skriver de. 

Meteorologene sendte ut ekstremværvarsel for Namdalen, Helgeland, Saltfjellet og Sør-Salten mandag formiddag.

Tirsdag morgen er det i gang.

- Fronten har truffet fylkene nå. Vi forventer mellom 40 og 90 millimeter nedbør flere steder de neste 24 timene, sier vakthavende meteorolog, Rafael Kuhnel, til Dagbladet tirsdag morgen.

De har sendt ut ekstremvær-varsel, og ber folk forberede seg på store vannmengder og oversvømmelser de kommende dagene.

- Mildvær og mye nedbør i form av regn vil føre til raskt stigende vannføring, som kan medføre omfattende oversvømmelser på utsatte steder, skrev Meteorologisk institutt mandag.


- Hvor er det verst akkurat nå?

- Det er kommet mest nedbør i Glomfjorden, der har det kommet nesten 20 millimeter i løpet av dagen så langt. Mosjøen og Laksforsen har allerede 10 millimeter, sier han.

120 mm regn I løpet av kvelden vil regnet øke, og i natt vil det komme noe mindre regn. Likevel er det i morgen, onsdag, som blir aller verst.

- Da vil intensiteten ta seg opp. Det er ventet 120 millimeter regn i morgen. Dert blir en lang periode med jevnt mye nedbør.

Også i Troms og vestlige Nordland, pøser det flere steder.

- Men der er ikke nedbørsmengden så stor at vi sender ut ekstremvarsel. Det verste kommer i løpet av dagen og morgendagen, sier Kuhnel.

Glatte veier Med mildere vær og overgang fra snø til regn vil vi også oppleve glattere veier og mer kaotiske kjøreforhold.

- Første halvdel av onsdag ser ut til å bli den aller verste tiden, og det kommer til å bli vanskelige kjøreforhold, sier vakthavende meteorolog Unni Thomsen ved Værvarslinga for Nord-Norge.

Statens vegvesen forbereder tiltak som skal ruste veinettet til de store nedbørsmengdene som ventes. Vinterveier i Nord-Trøndelag skal høvles for snø og is for å lede vannet vekk fra veiene. I tillegg skal veiene strøs.

Regnet skal holde på en god stund.

Lik Dagbladet på Facebook

- Nedbørsmengden vil minke i løpet av torsdag, men det ser ut som det også vil komme noe nedbør i helga også. Det vil generelt være både veldig vått og mildt, sier han.

- Seks grader I Nordland holder temperaturen seg slik den er nå.

- Den er på omkring seks grader i Nordland nå. I Troms og Finnmark er det null grader, og langs kysten er det tre, fire grader. I indre strøk og i Finnmark er det null grader nå på dagtid, men der vil temperaturene synke til omlag null grader i kveld.

Det forrige ekstremværet, Lena, rammet Hordaland og Sogn og Fjordane i august i år og brakte sterke vindkast. Tradisjon tro har det neste ekstremværet fått et mannsnavn på M.

En lastebil har kjørt av veien ved Stortjønna, sør for Majavatn, i Nord-Norge tirsdag. Det er glatte veier i omrdået.  Foto: Kitty Vassdal
En lastebil har kjørt av veien ved Stortjønna, sør for Majavatn, i Nord-Norge tirsdag. Det er glatte veier i omrdået. Foto: Kitty Vassdal Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer