Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekstremværet Mons rammer Norge i morgen

Venter store nedbørsmengder.

EKSTREMVÆR PÅ VEI:  Ekstremværet Mons kommer til Norge i morgen. Meteorologisk institutt sier det skyldes stor transport av fuktighet. Foto: @Meteorologene / Met.no
EKSTREMVÆR PÅ VEI: Ekstremværet Mons kommer til Norge i morgen. Meteorologisk institutt sier det skyldes stor transport av fuktighet. Foto: @Meteorologene / Met.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekstremværet Mons kommer tirsdag og onsdag til å ramme Namdalen, Helgeland, Saltfjellet og Sør-Salten.

Det ventes store nedbørsmengder og fare for omfattende oversvømmelser. Meteorologisk institutt gikk ut med ekstremværvarselet mandag formiddag

Omfattende oversvømmelser Tirsdag og onsdag ventes lokalt mye nedbør, med 50-100 millimeter i løpet av 24 timer tirsdag, og opp mot 150 millimeter det neste døgnet.

- Mildvær og mye nedbør i form av regn vil føre til raskt stigende vannføring, som kan medføre omfattende oversvømmelser på utsatte steder, heter det i meldingen.

Lavtrykk Det er et lavtrykk sør for Grønland som fører med seg mild og fuktig luft inn mot Nord-Trøndelag og sørlige Nordland. Dette gir en vedvarende situasjon med mye nedbør og stigende temperaturer i området.

Det forrige ekstremværet, Lena, rammet Hordaland og Sogn og Fjordane i august i år og brakte sterke vindkast. Tradisjon tro har det neste ekstremværet fått et mannsnavn på M.

Snøskredfare Snøskredfaren flere steder i nord er oppjustert til 4, det nest høyeste nivået.

For Svartisen gjelder dette fra mandag, mens det fra tirsdag ventes øking til stor skredfare i Balsfjord, Bardu, Lofoten, Lyngsalpene, Narvik, Senja, Tromsø og Vesterålen.

Snøskredfaren ligger på nivå 3 — betydelig — i Fjordane, Romsdal, Sunnmøre og Trollheimen.

Glatte veier Med mildere vær og overgang fra snø til regn vil vi også oppleve glattere veier og mer kaotiske kjøreforhold.

- Første halvdel av onsdag ser ut til å bli den aller verste tiden, og det kommer til å bli vanskelige kjøreforhold, sier vakthavende meteorolog Unni Thomsen ved Værvarslinga for Nord-Norge.

Statens vegvesen forbereder tiltak som skal ruste veinettet til de store nedbørsmengdene som ventes. Vinterveier i Nord-Trøndelag skal høvles for snø og is for å lede vannet vekk fra veiene. I tillegg skal veiene strøs.

FEMÅRSFLOM: Restauranthuset Atlanten var lenge i fare for å bli tatt av de enorme vannmassene i Steinkjerelva under en flom i 2006. Mildvær og store nedbørmengder kan nok en gang føre til oversvømmelser i Nord-Trøndelag og Nordland på tampen av året. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet
FEMÅRSFLOM: Restauranthuset Atlanten var lenge i fare for å bli tatt av de enorme vannmassene i Steinkjerelva under en flom i 2006. Mildvær og store nedbørmengder kan nok en gang føre til oversvømmelser i Nord-Trøndelag og Nordland på tampen av året. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet Vis mer

- Ta det med ro. Tilpass farten. Vi er i gang med høvling og forberedende tiltak for at vannet skal ledes bort fra veien, og for å unngå glatte veier. Men det er viktig at trafikanter tilpasser farten og tar hensyn til føret, sier beredskapsvakt i Statens vegvesen, Svein Willy Aglen.

Jord- og sørpeskredfare De store nedbørsmengdene kan også medføre jordskred i bratte skråninger og langs bekker og elver, og sørpeskred i områder med snø. Begge deler i Trøndelag og Nordland.

Sørpeskred ser vi hovedsakelig i fjellet, eller i områder med mer enn 50 cm snø. Skredene kan kanaliseres ned i bekkeløp og i verste fall utløse flomskred. Det er også utstedt flomvarsel for samme område.

Mer i vente Justyna Wodzicko ved Meteorologisk institutt forteller om fortsatt store nedbørsmengder torsdag og fredag, med forbehold om usikkerheten som ligger i langtidsvarsler.

- Regnet vil bevege seg litt lenger opp, hovedsakelig over Nordland og Troms. Fredag vil vi sannsynligvis se litt kaldere luft fra nordvest og det er mulig regnet avtar noe.

Lik Dagbladet på Facebook
EKSTREMVÆR PÅ VEI:  I morgen vil ekstremværet Mons komme til Norge. Foto: Met.no
EKSTREMVÆR PÅ VEI: I morgen vil ekstremværet Mons komme til Norge. Foto: Met.no Vis mer