OLE KOMMER: Allerede lørdag morgen feier ekstremværet inn over Nordland og Troms som full og kanskje sterk storm. Dette bildet er fra Tromsø.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
OLE KOMMER: Allerede lørdag morgen feier ekstremværet inn over Nordland og Troms som full og kanskje sterk storm. Dette bildet er fra Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpixVis mer

Ekstremværet Ole går fra storm til orkan lørdag

Vil ramme Nord-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekstremværet Ole som rammer store deler av Nord-Norge lørdag, går fra storm til orkan lørdag ettermiddag og kveld.

Allerede lørdag morgen feier ekstremværet inn over Nordland og Troms som full og kanskje sterk storm, og vindkastene kan komme opp i 45 meter per sekund, varsler Meteorologisk institutt i sitt oppdaterte varsel klokka 1 natt til fredag.

Men enda verre skal det bli, for allerede på ettermiddagen og utover lørdagskvelden vil den nordvestlige og nordlige vinden øke på i styrke. Meteorologene varsler 33 sekundmeter og orkan på utsatte steder i Salten, Lofoten, Vesterålen og Sør-Troms.

Værekspertene melder også om høye bølger inn mot kysten fra lørdag ettermiddag i området Vestfjorden-Lofoten-Vesterålen.

- I kombinasjon med flo kan det gi lokalt ekstrem høy vannstand. Signifikant bølgehøyde vil komme opp i 12-14 meter, med enkeltbølger opp mot 22-25 meter, heter det i instituttets tredje varsel.

Det er et kraftig lavtrykk fra Norskehavet som gir den sterke vinden, og været er så voldsomt at det fyller kriteriene for et såkalt ekstremvær. Uværet har fått navnet Ole.

Minst vindfullt ser det ut til å bli i Tromsø som blir truffet av senteret av lavtrykket, noe som vil gi relativt rolige vindforhold i perioder.

Lavtrykket beveger seg videre østover, og vinden vil etter alt å dømme avta natt til søndag.

(NTB)