Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekstremværet «Synne» slo flomrekorder fra 1943

Seks målestasjoner målte over 100 millimeter nedbør på ett døgn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ekstremværet «Synne» har herjet på Sør- og Vestlandet gjennom helga.

Flere er blitt evakuert fra hjemmene sine, veier er blitt stengt og hele bygdesentrum har stått under vann som følge av de enorme nedbørsmengdene.

Foreløpig er ikke tallenes tale klare fra Meteorologisk institutt, men de foreløpige opptellingene viser at uværet «Synne» i aller høyeste grad kan betegnes som ekstremt.

- Tallene forteller foreløpig akkurat det folk har opplevd, nemlig at dette har vært veldig ekstremt. Det er ingen annen måte å forklare det på, forteller klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Seks over 100 millimeter Nedbørsmengder på over 100 millimeter i døgnet hører med til sjeldenhetene. Dette er blitt registrert på seks målestsjoner på Sør- og Vestlandet i helga.

• Maudal i Gjesdal i Rogaland: 140 millimeter
• Eikmo i Etne i Hordaland: 118 millimeter
• Bakke i Flekkefjord i Vest-Agder: 110 millimeter
• Hove i Lund i Rogaland: 109 millimeter
• Ikke navngitt målestasjon i Hordaland: 102 millimeter
• Kritle i Etne i Hordaland: 101 millimeter
 
- Disse tallene viser også at Hordaland har fått kraftige mengder. Det går et bånd like sør for Hardangerfjorden og sørover til Lindesnes.

200-årsflom «Synne» omtales derfor som en 200-årsflom, et begrep som brukes om gjentakelsesintervall for en flom. Ved 200-årsflom anslås det at det gjennomsnittlig går 200 år mellom hver gang en like stor eller større flom inntreffer. Sannsynligheten for en slik flom hvert år er på 0,5 prosent.

- Det kommer nok til å hagle inn med rekorder flere steder når vi får oversikt og talt opp her, sier Hygen.

Fire meter over normal vannstand Egersund kommune i Rogaland er blant byene som ble hardest rammet av «Synne» i helga. Hellelandsvassdraget som går langs E39 sto fire meter over normal vannstand.

Så mistet kommunen og NVE kontakt med målepunktet lørdag ettermiddag, som ligger ved Krossmoen ved europaveien.

- 408 centimeter viste målestasjonen før vi mistet signalet. Men vannstanden har trolig vært høyere, for vannet fortsatte å stige utover kvelden. Det er rekord, definitivt, sier informasjonssjef i Egersund kommune, Leif E. Broch til Dagbladet.

Også vannføringen i vassdraget, slo rekorder. På en våt dag renner det vanligvis 112 kubikkmeter med vann forbi målepunktet i sekundet. Lørdag rant det 320 kubikkmeter i sekundet, ifølge informasjonssjefen. En kubikkmeter vann er 1000 liter.

Ifølge NVE var den nest høyeste målte vannføringen målt i oktober 1943, og var på 234 kubikkmeter per sekund.

Flere rekorder NVE har også målt rekorder ved andre målestasjoner.

Målestasjonen i Gjeldakleiv i Bjerkreim langs E39, målte NVE 930 kubikkmeter med vann per sekund. Den forrige rekorden fra desember 1992 var på 520 kubikkmeter per sekund.

Målestasjonen i Gya i Bjerkreimvassdraget slo også rekorder søndag da det ble målt 242 kubikkmeter per sekund. Forrige rekord ble satt oktober 2010 da det ble målt 177 kubikkmeter per sekund.

 HELLELANDSVASSDRAGET:  Sånn så det ut langs Hellelandsvassdraget lørdag. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
HELLELANDSVASSDRAGET: Sånn så det ut langs Hellelandsvassdraget lørdag. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media