Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekstremværet «Urd» i full fart mot Norge. Det ventes bølger på opp mot 25 meter

Meteorologisk institutt melder 1. juledag at ekstremværet Urd er på vei mot Sør-Norge.

EKSTREMVÆR: De kraftige vindene som bygger seg opp sør for Island er ventet å treffe kysten av Norge i løpet av mandagen. Illustrasjon: Nullschool.net
EKSTREMVÆR: De kraftige vindene som bygger seg opp sør for Island er ventet å treffe kysten av Norge i løpet av mandagen. Illustrasjon: Nullschool.net Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ekstremværet «Urd» er på full fart mot Sør-Norge. Meteorologisk institutt melder at et stormsenter er ventet sørøst for Island søndag. I løpet av natta vil det bevege seg mot Norge, før det treffer med full styrke inn mot kysten av Møre og Romsdal mandag ettermiddag

Senere beveger stormsenteret seg mot Østersjøen, skriver Meteorologisk institutt - som har sendt ut et ekstremvarsel søndag morgen.

  • Dagbladet følger været i jula. Har du bilder eller video? Tips oss på mail: 2400@dagbladet.no

25 meter høye bølger

Ekstremværet vil kunne medføre store utfordringer for alle som er ute på havet vest for vestlandet i morgen.

- Nordsjøen vil få den sterkeste vinden. Det blir full og periodevis sterk storm, med 13-15 meter høye bølger (signifikant bølgehøyde). Enkelte bølger kan bli opp mot 25 meter høye, så det er ikke noe å være ute med i en liten båt, for å si det slik, sier vakthavende meteorolog Anne-Mette Olsen til Dagbladet.

HERJINGER:  Bemanning filmet da det forrige ekstremværet i Norge, Tor, traff Nordsjøen og oljeplattformen Troll C. Video: Troll C/Statoil / NTB Scanpix Vis mer Vis mer

På land går det hardest utover vestlandet.

- Aller verst rammet blir Rogaland og Hordaland. Men man vil nok også kjenne det godt også i Sogn og Fjordane, for det er snakk om små forskjeller, sier Olsen.

Østafjells ventes det mandag kveld og natt til tirsdag kraftig vind fra vest eller nordvest med vindkast mellom 25 og 35 meter i sekundet.

- Det er ventet lokale vindkast over hele Østlandet. Det er ikke utenkelig at man kan få noen kraftige vindkast i Oslo også.

Høy vannstand i Oslofjorden

Sent mandag ettermiddag og tidlig kveld vil vannstanden mellom svenskegrensen og Lindesnes ventelig være 90 til 130 centimeter over verdiene i tidevannstabellen. Vannstanden blir høyest i Oslofjorden.

- Alle som har hus, naust eller båter helt nede ved vannkanten burde forberede seg, sier Olsen.

ENORME KREFTER: Espen Meringdal klarte å fange øyeblikket da ekstremværet Tor fikk tak på stålcontainer på flere tonn like utenfor verandaen hans i Skaret på Valderøya. Video: Espen Meringdal Vis mer

På Vestlandet sør for Stad vil været mandag ettermiddag øke til vestlig full og periodevis sterk storm med vindkast på 35 til 45 meter i sekundet innover land. Tidlig på kvelden dreier vinden til nordvest og minker sent om kvelden.

Det ventes også høye bølger langs kysten med en bølgehøyde på mellom 13 og 15 meter. Den maksimale bølgehøyden anslås til å bli opp mot 25 meter.

Vinden er ventet å minke sent på kvelden mandag, eller natt til tirsdag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!