Været:

Ekstremværet Vidar: Varsler om høyeste vannstand på 12 år

Blir like ille som Inga i 2005.

VARSEL: Ekstremværet "Inga" førte til stormflo i Bergen i 2005. Lignende vannstand er ventet i morgen, varsler Meteorologisk institutt.  Foto: Oddmund Lunde/Dagbladet
VARSEL: Ekstremværet "Inga" førte til stormflo i Bergen i 2005. Lignende vannstand er ventet i morgen, varsler Meteorologisk institutt.  Foto: Oddmund Lunde/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Meteorologisk institutt varsler om ekstremværet Vidar. Varslet gjelder for Vestlandet sør for Stad, og det er forventet ekstremt høy vannstand.

Det er et lavtrykk øst for Island som er årsaken til ekstremvarselet. Dette lavtrykket går etter hvert sørøstover og er ventet utenfor kysten av Møre og Romsdal torsdag formiddag, skriver NTB.

- Vi venter at vannstanden skal bli så høy at vi har gått ut med varsel. For Bergen sin del ventes det at vannstanden skal bli opp til 220-225 cm, sier meteorolog Anne Mette Olsen.

SjeldentDette er sjeldent, estimert returverdi for slike høyder er cirka hvert 20 år. Rekorden for Bergen er fra 1990, med hele 240 cm.

- Under ekstremværet Inga i 2005 var høyden på 224 cm, så det blir cirka det samme, sier Olsen.

Vannstanden er ventet å være på det høyeste mellom kl. 9 og kl. 11 på Vestlandet.

Det er flere ting som påvirker vannstanden.

- Astronomisk tidevann, altså hvordan sola og månen trekker på jorden, og flo to ganger i døgnet. Det astronomiske tidevannet er veldig høyt, også floen er veldig høy i morgen. Så er det værets virkning - lavt trykk og pålandsvind.Disse faktorene gjør at det blir høy vannstand.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer