Været:

Ekstremværet Vidar: Varsler om høyeste vannstand på 12 år

Blir like ille som Inga i 2005.

VARSEL: Ekstremværet "Inga" førte til stormflo i Bergen i 2005. Lignende vannstand er ventet i morgen, varsler Meteorologisk institutt.  Foto: Oddmund Lunde/Dagbladet
VARSEL: Ekstremværet "Inga" førte til stormflo i Bergen i 2005. Lignende vannstand er ventet i morgen, varsler Meteorologisk institutt.  Foto: Oddmund Lunde/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Meteorologisk institutt varsler om ekstremværet Vidar. Varslet gjelder for Vestlandet sør for Stad, og det er forventet ekstremt høy vannstand.

Det er et lavtrykk øst for Island som er årsaken til ekstremvarselet. Dette lavtrykket går etter hvert sørøstover og er ventet utenfor kysten av Møre og Romsdal torsdag formiddag, skriver NTB.

- Vi venter at vannstanden skal bli så høy at vi har gått ut med varsel. For Bergen sin del ventes det at vannstanden skal bli opp til 220-225 cm, sier meteorolog Anne Mette Olsen.

Sjeldent
Dette er sjeldent, estimert returverdi for slike høyder er cirka hvert 20 år. Rekorden for Bergen er fra 1990, med hele 240 cm.

- Under ekstremværet Inga i 2005 var høyden på 224 cm, så det blir cirka det samme, sier Olsen.

Vannstanden er ventet å være på det høyeste mellom kl. 9 og kl. 11 på Vestlandet.

Det er flere ting som påvirker vannstanden.

- Astronomisk tidevann, altså hvordan sola og månen trekker på jorden, og flo to ganger i døgnet. Det astronomiske tidevannet er veldig høyt, også floen er veldig høy i morgen. Så er det værets virkning - lavt trykk og pålandsvind.
Disse faktorene gjør at det blir høy vannstand.

Følger situasjonen
Beredskapsleder Svein Erik Malkenes i Bergen Havn sier til Bergens Tidende at man følger nøye med på situasjonen og varslene.

– Vi har en del utstyr i havnen som vi må følge med på. Hvis floen går høyt, kan det skade strømposter, bygningsmasse, benker, skilter, brannposter, vannposter osv. Vi har foreløpig ikke noe ekstra beredskap, men følger situasjonen.

Vind og storm i helgen
- Lavtrykket går veldig sakte innover landet, så det blir en god del vind på kysten, sier meteorolog Justyna Wodziczko.

I morgen nærmer det seg et lavtrykk til, og da vil vinden øke igjen på Vestlandet. Det blir sterk kuling og en god del vindkast innover landet.

- Uværet vil vare over helga, med vind og kanskje en liten storm i Nord-Norge på lørdag. Søndag blir det mindre vind og nedbør. Og litt mildere luft til Vestlandet, sier Wodziczko.

Kraftig vind på Østlandet
Allerede i dag har været begynt å skape konsekvenser for hverdagen. Kraftig vind på Østlandet har ført til at Bastø Fosen inntil videre har kansellert avgangene til to ferger.

Øyvind Lund, administrerende direktør, sier til Moss Avis at de kansellerer de nye ferjene fordi de ikke har erfaring nok i slikt vær.

– Vi setter sikkerheten først og kansellerer inntil videre. Vi vil ikke ta noen sjanser. Disse fartøyene er betraktelig større enn de andre og har derfor også et større vindfang i sidene på båtene, sier Lund.

Også fergene til Color Line som trafikkerer strekningen mellom Sandefjord og Strømstad er innstilt inntil været bedrer seg, melder NTB.