Juleværet:

Ekstremværvarsel og vanskelige kjøreforhold: - Dra så fort som mulig

Mildvær og kraftig nedbør på vei til Vestlandet. Kan bli ekstremvær i dagene før jul.

SKALK LUKENE!: Meteorologene melder at det kan komme ekstremvær innover landet de neste dagene. Her fra et skikkelig ruskevær i Bodø i 2015. Foto: NTB Scanpix
SKALK LUKENE!: Meteorologene melder at det kan komme ekstremvær innover landet de neste dagene. Her fra et skikkelig ruskevær i Bodø i 2015. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Mildvær og nedbør kommer innover Vestlandet fredag kveld og fører til vanskelige kjøreforhold fredag og lørdag. Statsmeteorologen Geir Ottar Fagerlid har en oppfordring til folk som skal over fjellet i Sør-Norge: - Dra så fort som mulig!

VANSKELIGE KJØREFORHOLD: Meteorologene advarer mot vanskelige kjøreforhold i fjellet. Bildet er fra riksvei 7 ved Dyrant, klokka halv tre torsdag. Foto: Vegvesenet
VANSKELIGE KJØREFORHOLD: Meteorologene advarer mot vanskelige kjøreforhold i fjellet. Bildet er fra riksvei 7 ved Dyrant, klokka halv tre torsdag. Foto: Vegvesenet Vis mer

- Lavtrykket i Norskehavet tar med seg en mild og fuktig luft inn mot Vestlandet. Vi forventer mye nedbør, opp mot 100 millimeter på 24 timer, Fagerlid til Dagbladet.

- Vanskelig å komme seg hjem

Han sier at nedbøren hovedsakelig kommer som regn, men at det kan bli snø i starten og slutten av perioden.

- Det blir vanskelige kjøreforhold og hvis du skal over fjellet i Sør-Norge kan det blir vanskelig å komme seg hjem, sier Fagerlid.

På Sør- og Østlandet er det ventet sterk kuling og snøbyger, samt vind enkelte steder. Tykk tåke kan føre til isete veier, og i indre strøk vil nedbøren bli til snøbyger, skriver NTB.

Haukelifjell brøytestasjons vaktleder Olav Stana mener reisende i Telemark bør reise enten med en gang eller etter julaften.

- Jeg ville reist med en gang. Ellers ville jeg ventet til lillejulaften, grytidlig på dagen. Fra midnatt og utover er det meldt varmegrader og regn. Hvis prognosene slår til, så har vi ikke kolonnekjøring når det regner, sier Stana til NRK.

HAUKELI: Slik så det ut på E134 over Haukelifjell torsdag klokka halv tre. Foto: Vegvesenet
HAUKELI: Slik så det ut på E134 over Haukelifjell torsdag klokka halv tre. Foto: Vegvesenet Vis mer

Meteorologisk institutt overvåker situasjonen, som kan utvikle seg til ekstremvær. Også meteorologene hos Storm Geo advarer mot voldsomt uvær.

- Det kan bli ekstremvær, men uansett hva man kaller det blir det skikkelig uvær, sier Mariann Aabrekk, meteorolog hos Storm Geo.

Hun advarer mot underkjølt regn og nullføre.

- Fronten som kommer innover Vestlandet har med mye mild luft og det er ventet at nedbøren også kommer som regn i høyfjellet. Lørdag kveld kommer kulden og da blir det glatt.

Verst i vest

Været ser ut til å bli verst på Vestlandet, og i Nord-Norge blir det kaldere og mer stabilt.

I Midt-Norge er det ventet regnbyger langs kysten, samt snøbyger i indre og høytliggende strøk. Møre og Romsdal kan få mildere luft, men regn i lavlandet tidlig på julaften.

- I Nord-Norge må folk belage seg på en god del snømåking de kommende dagene. Hovedbudskapet er at Nord-Norge stort sett vil få en hvit jul, sier vakthavende meteorolog i Nord-Norge, Erik Samuelsen til NTB.

- Det er typisk jula. Uværet kommer, uten at jeg har noen forklaring på hvorfor, sier Fagerlid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer