Ekstremværvarsel på Vestlandet

Meteorologene ber folk holde seg innendørs i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjekk oppdatert værvarsel her.

(Dagbladet.no): Det er sendt ut ekstremværvarsel fra Meteorologisk institutt, Vervarslinga på Vestlandet. Varselet lyder som følger:

Natt til søndag 14.januar 2007 ventes kortvarig vest, senere nordvest sterk storm i kystområdene av Rogaland, Hordaland og Sogn.

Det ventes også sterk og byget vind i Agder, Telemark, Vestfold og Østfold fra sent natt til søndag og utover søndag formiddag. Vinden kan medføre problemer for strømforsyning og kommunikasjon.

-Vi oppfordrer folk som befinner seg i kystnære områder fra Sognefjorden og hele Rogalandskysten om å holde seg innendørs, sier statsmeteorolog Frode Hassel ved Meteorologisk institutt, Vervarslingen på Vestlandet til Dagbladet.no.

-Sannsynligvis er det Sunnhordaland og Nordrogaland som vil bli rammet verst av stormen.

Bølgene vil kunne komme opp i 9 til 10 meters høyde og kan ramme eventuelle skip og annet som befinner seg på havet.

- Fire båter har slitt seg, og tre av dem har gått ned i Puddefjorden, opplyser operasjonsleder Asbjørn Andersen ved Hordaland politidistrikt til Dagbladet.no søndag morgen. Den største båten er en treskøyte på 45-50 fot, sier Andersen. Ellers er det ikke meldt om personskader så langt. Rundt 35 trær har gått over ende i Bergensområdet.

Været er svært ugunstig for oppryddingsarbeidet etter forliset ved Fedje. Oljelensene har ikke kunnet brukes på grunn av høye bølger, og den sterke vinden kan gjøre sitt til at oljen sprer seg ytterligere. Kystverket håper på bedre arbeidsforhold i løpet av formiddagen.

Full stormberedskap også i Sverige

Den svenske jernbanen stanset natt til søndag nesten all togtrafikk i Vest-Sverige, i påvente av orkan.

Sveriges meteorologiske institutt har varslet orkan opp mot 33 sekundmeter eller 118 kilometer i timen i morgentimene søndag.

Togtrafikken på sju strekninger er derfor stanset og vil tidligst bli gjenopptatt i tolvtiden søndag formiddag.

Over 40 togavganger er innstilt, blant dem langs strekningen Göteborg-Norge, Göteborg-Malmö og Göteborg-Kalmar.Sikkerhetshensyn

- Dette skjer av sikkerhetshensyn. Vi vil ikke risikere at tog blir stående med stormfelte trær over sporet eller kanskje over toget, sier Kerstin Olsson i det svenske jernbaneverket.

- Det er også farlig for dem som må rykke ut og komme dem som blir rammet til unnsetning, sier Olsson.

Den svenske jernbanen kommer ikke til å sette opp busser som erstatning for de innstilte togavgangene, og viser til at orkanen også vil gjøre det farlig å ferdes langs veiene.

Togtrafikken mellom Stockholm og Göteborg håper man kan gå som normalt, ettersom det langs denne strekningen er dobbeltspor.

- Det er dobbeltspor og veldig godt ryddet langs sidene, sier Olsson. Forberedt på det verste

Skipstrafikken forbereder seg også på orkanen i Sverige, og mange fartøy gikk søndag kveld i le ved Frederikshavn i Danmark.

Også for den svenske flytrafikken spøker det.

- Vi sikrer flyplassen og ser til at alle løse gjenstander er surret fast, sier Hans Rönnqvist ved Landvetter flyplass utenfor Göteborg.

Blir sidevinden for kraftig, vil innkommende fly måtte gjøre vendereis.

- Dette avgjøres i prinsippet fra minutt til minutt og det er kapteinen om bord som tar beslutningen, sier Rönnqvist.