Hetebølgen i India:

Ekstremvarme har tatt mer enn 17 liv

Hetebølgen som de siste ukene har lagt seg som et teppe over India har krevd «flere dusin» menneskeliv så langt.

UTTØRKET INNSJØ: Regnmangel og hetebølge har tømt denne innsjøen i Nalsarovar Bird Sanctuary, vest i India. Foto: Sam Panthaky / AFP / NTB Scanpix
UTTØRKET INNSJØ: Regnmangel og hetebølge har tømt denne innsjøen i Nalsarovar Bird Sanctuary, vest i India. Foto: Sam Panthaky / AFP / NTB ScanpixVis mer

I delstaten Rajasthan ble det lørdag målt 50,6 grader celsius, en hårsbredd under tidenes varmerekord på 51 grader fra 2016. Mens asfalten kjøles ned med vann for at den ikke skal smelte, har minst 17 personer dødd i varmen over de siste tre ukene. Det skriver The Weather Channel.

Etter slike hetebølger kan det ta lang tid før det reelle antallet døde er klare, og værkanalen anslår at «flere dusin» har omkommet av heteslag.

Indiske hetebølger avløses av det årlige monsunregnet, men i år er monsunen ei uke for sein. Det har bidratt til den høye temperaturen, ifølge Indias meteorologidepartement (IMD), som spår at regnet ikke vil nå Indias kyst før til helgen.

CHENNAI: Flere av Indias brønner tørker ut. Foto: Arun Sankar / AFP / NTB Scanpix
CHENNAI: Flere av Indias brønner tørker ut. Foto: Arun Sankar / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Dersom monsunregnet er svakere enn normalt – som spådd – vil flere delstater i nord og vest bli hardt presset av alvorlig vannmangel gjennom sommeren.

Konsekvenser av ekstremvarmen

I slik ekstrem hete jobber menneskekroppen på spreng for å kjøle ned huden, og svette fungerer som en buffer for å unngå overoppheting. Væsketapet kan føre til dehydrering, spesielt hos barn og eldre. I tillegg kan hetekramper, utmattelse og heteslag bli fatalt.

I den intense varmen går avlinger tapt, buskap dør og vannreservoarer fordamper. Slik rammer varmen de fattigste hardest. I delstaten Maharashtra har grønnsakprisene eksplodert med 50 prosent etter tørkeperioden, melder Times of India.

ALLAHABAD: Et hjemløst barn kjøler seg ned i en håndpumpe 31. mai. Foto: Sanjay Kanojia / AFP / NTB Scanpix
ALLAHABAD: Et hjemløst barn kjøler seg ned i en håndpumpe 31. mai. Foto: Sanjay Kanojia / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Forsterker hetebølgene

2016 var det varmeste året i India på over hundre år, og ekstrem hete har de siste åra rammet hyppigere og med større konsekvenser. I The Lancets årlige Countdown-rapport om effekten av global oppvarming på helse, framgår det at hetebølger i India blir et stadig større folkehelseproblem, som rammer eldre hardest.

Globalt dør 12 000 personer i hetebølger årlig - et tall som kan stige til 255 000 i 2050, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

India rammes av hetebølger hvert år. Under hetebølgen i 2015 ble den høyeste temperaturen på tjue år registrert, med fatale konsekvenser: mellom 1000 og 1700 dødsfall var estimert. Året etter ble varmerekorden slått, da termometeret nådde 51 grader celsius i den nordlige delstaten Rajasthan, som grenser til Pakistan.