Hetebølgen i India:

Ekstremvarme har tatt mer enn 17 liv

Hetebølgen som de siste ukene har lagt seg som et teppe over India har krevd «flere dusin» menneskeliv så langt.

UTTØRKET INNSJØ: Regnmangel og hetebølge har tømt denne innsjøen i Nalsarovar Bird Sanctuary, vest i India. Foto: Sam Panthaky / AFP / NTB Scanpix
UTTØRKET INNSJØ: Regnmangel og hetebølge har tømt denne innsjøen i Nalsarovar Bird Sanctuary, vest i India. Foto: Sam Panthaky / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I delstaten Rajasthan ble det lørdag målt 50,6 grader celsius, en hårsbredd under tidenes varmerekord på 51 grader fra 2016. Mens asfalten kjøles ned med vann for at den ikke skal smelte, har minst 17 personer dødd i varmen over de siste tre ukene. Det skriver The Weather Channel.

Etter slike hetebølger kan det ta lang tid før det reelle antallet døde er klare, og værkanalen anslår at «flere dusin» har omkommet av heteslag.

Indiske hetebølger avløses av det årlige monsunregnet, men i år er monsunen ei uke for sein. Det har bidratt til den høye temperaturen, ifølge Indias meteorologidepartement (IMD), som spår at regnet ikke vil nå Indias kyst før til helgen.

Dersom monsunregnet er svakere enn normalt – som spådd – vil flere delstater i nord og vest bli hardt presset av alvorlig vannmangel gjennom sommeren.

Konsekvenser av ekstremvarmen

I slik ekstrem hete jobber menneskekroppen på spreng for å kjøle ned huden, og svette fungerer som en buffer for å unngå overoppheting. Væsketapet kan føre til dehydrering, spesielt hos barn og eldre. I tillegg kan hetekramper, utmattelse og heteslag bli fatalt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer