Klovnehysteri i USA: Politiet frykter at noen skal bli skadet

Ekte klovner fortviler: - Det er ikke vi som er skumle

Bevæpnet borgervern jakter klovner i USA og profesjonelle klovner frykter for yrkets framtid.

SKREKKKLOVNER: Klovner kan være veldig skumle. Det har mange i USA merket seg i de siste månedene. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SKREKKKLOVNER: Klovner kan være veldig skumle. Det har mange i USA merket seg i de siste månedene. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ST. LOUIS (Dagbladet): Natt til mandag møtes Donald Trump og Hillary clinton til det som er forutsett å bli en meget dramatisk debatt i St. Louis i Missouri. Men det er ikke det eneste dramaet som opptar amerikanerne i disse dager.

Landet er grepet av en fryktepedemi utløst av antatt mannevonde klovner. De maskerte sirkusfigurene er blitt observert stirrende fra andre siden av gata, i mørke parker og krypende rundt i skogholt.

En uheldig konsekvens er at profesjonelle klovner nå blir nektet adgang til parader og mødre avbestiller klovnetrupper til barnebursdager. Ifølge Wall Street Journal må klovnene holde seg unna barneavdelinger på sykehus og flere har blitt lagt i jern av politiet for å ha utøvd sitt virke som er å få folk til å le.

Mike Wesley, en 62 år gammel kloven, forlot sykehuskafeteriaen der han hadde vært på jobb etter at personene på nabobordet la planer om å jakte ned og drepe klovner.

- Akkurat nå ser det ut som de falske klovene vinner, sier Tim Cunningham, en 38 år gammel lærer ved universitet i Virginia og profesjonell klovn på si, til Wall Street Journal.

Frykt

Klovnehysteriet startet i begynnelsen av august da rapporter dukket opp om klovner snikenede rundt i skogen ved Greenville i delstaten South-Carolina. Siden den gang har skumle klovner blitt observert i 38 av USAs stater.

FRYKTER KLOVN: Lokalbefolkningen i Greenville i South Carolina hevder en klovn prøver å lokke barn inn i skogen. Video: CNN Vis mer

Nå frykter de profesjonelle klovnene at yrket har fått seg et uopprettelig skudd for baugen.

I Parkway-distriktet i delstaten St. Louis i Missouri har det gått så langt at politiet gjennomfører ekstarordinære patruljeoppdrag etter det som skal ha være en klovnerelatert trussel mot skolene på sosiale medier.

Granite City og Pavely-distriktet har opplevd flere observasjoner av klovner og politiet har ved en anledning møtt en bevepnet gjeng med klovnejegere på vei til adressen der den maskerte gjerningsklovnen skal ha oppholdt seg.

- Jeg frykter at noen vil bli skadet, sier Tony Moutray, kaptein i Pavely-politiet, til lokalavisa St. Louis Post Dispatch.

SKUMLE KLOVNER: Shareda Maston ble vettskremt da en klovn sto utenfor vinduet hennes og viftet med en kniv i Georgia, USA. Hun klarte å filme klovnen før den forsvant. Nå advarer moren. Video: CNN Vis mer

Masker

- Det er en del som snakker om det. Men vi selger MANGE klovnemasker, sier Sarah Gilespie (28), daglig leder i den svære utkledningsbutikken Johnnie Brocks Dungeon i St. Louis.

Urovekkende observasjoner eller ei, klovnemaskene går altså som sukkerspinn på sirkus i byens største Halloween-butikk.

SELGER: Sarah Gilespie (28) i utkledningsbutikken Johnnie Brocks Dungeon i St. Louis selger mange klovnemasker. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SELGER: Sarah Gilespie (28) i utkledningsbutikken Johnnie Brocks Dungeon i St. Louis selger mange klovnemasker. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Er det noen som har bedt dere slutte å selge dem?

- Nei! Og vi ville ikke sluttet uansett.

- Hva tenker du om historiene som har dukket opp?

- Jeg synes i hvert fall ikke at de skal hindre noen som vil kle seg ut som en klovn. Jeg liker å gjøre det selv til Halloween, og kommer til å gjøre det på tross av historiene. Jeg liker å bruke klovnemaska her i butikken også, fordi det er så mange som blir skremt av den. I fjor var det en fyr som ikke turte å betale for seg da jeg brukte den da jeg sto i kassa, han måtte få kona til å gjøre opp.

Arrestert

TATT: Jonathan Martin reket rundt i et skogholt og løp mot en parkert bil, iført sitt aller fineste skummel klovn-kostyme. Foto: Bell County Detenion Center.
TATT: Jonathan Martin reket rundt i et skogholt og løp mot en parkert bil, iført sitt aller fineste skummel klovn-kostyme. Foto: Bell County Detenion Center. Vis mer

Politiet tar meldingene om de skumle sirkusartistene på alvor, og ni klovner skal ha blitt arrestert i Alabama og en i Kentucky der 20 år gamle Jonathan Martin ble pågrepet av politiet etter å ha blitt observert krypende rundt i skogen, iført sitt aller beste skummel-klovn-kostyme. Martin ble siktet for å ha båret en maske i offentlig rom og uanstendig oppførsel.

I tillegg er 21 år gammel mann hentet inn av politiet i Callaway County for å ha meldt inn en falsk klovnemelding.

Klovnehysteriet har gått så langt at skrekkforfatter Stephen King tidligere i uka gikk ut og ba folk om å slappe av.

SKUMLE GREIER: Youtube-kanalen "top 5 CENTRAL" har laget en samling med de ti skumleste klovneobservasjonene.Vis merVis merVis mer Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer