Ekte politisk klovn

Presidenten i deputertkammeret i Brasil hadde fortjent Ludvig Holberg som biograf.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

RIO DE JANEIRO (Dagbladet): Da «lav-presteskapet» i deputertkammeret i Brasil fikk valgt Severino Cavalcanti til president i huset, påførte de ikke bare republikkens president, Luiz Inácio «Lula» da Silva, det nederlaget de søkte. De skaffet også en politisk klovn den arenaen han hittil hadde manglet. Severino kalles «kongen av lav-presteskapet», de medlemmene av huset som ingen bryr seg om eller hører om før de skal avgi stemme.Fra første dag gikk Severino til topps i nyhetene med det ene utspillet snålere enn det andre. Ikke minst fikk karikaturtegnerne ei ny stjerne. Først skulle denne politiske kannestøperen innfri sitt løfte om å øke folkevalgtes lønn med 70 prosent. Biler med sjåfør skulle de også få. Det vakte et ramaskrik landet over, med innsamling av underskrifter og demonstrasjoner. Presidenten i senatet klarte ved hjelp av en formalitet å hindre vedtaket. Men Severino fikk likevel satt opp den månedlige summen som hver deputert kan bruke til kontoret sitt.

SÅ DRO HAN hjem til den vesle hjembyen sin, João Alfredo i delstaten Pernambuco, for å la seg hylle som den første presidenten i deputertkammeret derfra. I talen skrøt han av å ha hjulpet sine velgere. En av dem hadde i fylla rasert en bar og ville ende i fengsel om han ikke betalte skadene. En telefon til Severino i Brasilia, så betalte Severino. En annen av velgerne kjørte med utløpt førerkort og ville også ende i fengsel om han ikke betalte bota. Severino kunne hjelpe igjen.I Brasil setter loven forbud mot å ansette slektninger i regjering og domstoler, men det gjelder ikke kongressen. Severino har ansatt åtte familiemedlemmer på statens regning. Hadde jeg hatt flere barn, skulle jeg ansatt dem også, forklarte han, og la til at de alle har eksamen. «Nepotisme med eksamen,» kalte avisene det. Men nå kommer det et lovforslag om å forby ansettelsespolitikken til den ene presidenten i landets lovgivende forsamling!

KATOLIKKEN Severino gikk i en offentlig debatt inn for forbud mot abort også ved graviditet etter voldtekt. «Voldtekt er ei fryktelig ulykke,» kom han til å si, før han gikk inn for dødsstraff for voldtekt. Men så kom han til å tenke på at han er kristen og derfor er imot dødsstraff for så vel fosteret som den skyldige etter voldtekt. Severino fortsatte med å fordømme sex før ekteskapet og sa at kvinner må være jomfruer når de gifter seg. Dette gjelder ikke menn, fordi de «må lære av dem som er villige til å være lærere». På spørsmål om hans egen førekteskapelige tilstand, erklærte han seg som daværende «nesten-jomfru».

AKADEMIKERE i faget anvendt politisk klovneri bør skynde seg å legge neste internasjonale kongress til Brasilia, for der sysler enkelte med planer om å avsette Severino, ettersom han ikke kan framføres utenlands uten fare for å skade landet. Men de holdes tilbake av faren for å gjøre vondt - om mulig - enda verre. Dusteforbundet kan nå få en verdig ærespresident i Brasil.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer