Ektefeller og samboere kan dele rentefradraget

Ofte får bare den ene rentefradraget på selvangivelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Når ektefeller og samboere tar opp felles lån, er det ofte den ene som får rentefradraget på selvangivelsen. Det skyldes at bankene setter alt på den ene kunden ved rapportering til ligningsmyndighetene.

Det er gjerne mannen som får glede av rentefradraget mens den kvinnelige part ikke får noe. Dette skjer selv om begge står ansvarlig for lånet og begge har betalt inn hver sin del av rentene. Men de har rett til å dele fradraget som de selv ønsker det.

Lett å endre

Automatikken fra bankenes side kan føre til at den ene ektefellen får et solid rentefradrag og penger tilbake på skatten mens den andre får restskatt. Totalt sett kommer ikke paret dårligere ut, men det gir en skjev belastning. Dessuten er rentesatsen på restskatt noe høyere enn rente på skatt til gode.

Det er imidlertid enkelt å endre dette, forklarer advokat Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen.

- Det er lett å endre, men det er forskjell på ektefeller og samboere. Ektefeller kan fordele gjelden slik de vil, mens reglene er strengere for samboere.

Ektefeller

Hvis den ene ektefellen har fått hele rentefradraget og gjelden, kan dette rettes ved at han eller hun stryker beløpet og fører opp de riktige beløpene i sin selvangivelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer