Ektemann piskes for konas tyveri

Lorna Thomas stjal fra sykehuset i Saudi-Arabia. Men ektemannen Robert (56) fra Australia regnes som hennes overhode - og blir derfor pisket annenhver uke for tyveriet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen hevder at Robert Thomas har gjort noe kriminelt. Men i Saudi-Arabia regnes mannen som kvinnens overhode. Dermed vet han det per definisjon hvis kona gjør noe galt - og er ansvarlig for hennes handlinger. Den australske bestefaren holdes derfor fengslet og er blitt pisket offentlig en rekke ganger, selv om han ikke har gjort noe kriminelt.

Thomas har bodd i Saudi-Arabia i en lang periode og har jobbet ved et sykehus som ekspert på anestesi. Kona Lorna fra Filippinene har jobbet som sykepleier på samme sted. Lorna har nektet å tilstå tyveriet hun er beskyldt for, og ifølge den strenge Sharia-lovgivningen er dermed ektemannen blitt dømt til 16 måneders fengsel og hele 300 piskeslag.

Thomas piskes offentlig og får 50 slag av gangen. Dommen falt i september i fjor. Det er uklart om han er ferdig med de 300 slagene eller om han skal piskes mer.

Også kona Lorna har fått samme straff: 16 måneder i fengsel og 300 piskeslag.

Hører ikke på Australia

Det er avisa Sydney Morning Herald som skriver om historien som opprører Australia. Australske myndigheter på høyeste nivå har henvendt seg til Saudi-Arabia og bedt om at Thomas blir satt fri. Utenriksminister Alexander Downer er rasende over landsmannens skjebne.

Personalet ved den australske ambassaden er jevnlig i kontakt med Thomas og prøver å hjelpe ham så godt de kan. De hevder at 56-åringen er på celle med air condition og at han er i god form. Men datteren Sarah Munro har fått vite noe helt annet fra sin far:

- Det er sju andre fanger i cellen med ham. Han må vaske doen for å bruke den, sier Munro og beskriver forholdene som nedverdigende og uhygieniske.

Thomas er far til tre og hadde nettopp fått sitt første barnebarn da han ble fengslet. Han var i ferd med å ordne hjemflytting til Australia for å komme nærmere barnebarnet. På jobb hadde han gitt beskjed om at han ville slutte.

Ifølge datteren føler Thomas seg forrådt av kona som ikke har tilstått tyveriet og dermed har fått ham innblandet i saken. Selv tror han at kona er skyldig i tyveri fra sykehuset. Han vil ikke ha sin filippinske hustru med seg hjem til Australia når straffen er ferdig sonet og har tatt ut separasjon.

I et brev til en venn har Thomas skrevet om smerten ved piskeslagene og følelsen av å ha blitt forrådt av kona.

STRAFFES:</B> Offentlig straff er vanlig i Saudi-Arabia. Mennesker blir lemlestet og pisket med tusenvis av nysgjerrige til stede til skrekk og advarsel. Her ved Musmak-festningen blir dødsdømte fanger halshogd eller skutt.