Ektemann svindlet sin kreftsyke kone

Mens kona var kreftsyk og deprimert, svindlet ektemannen henne for 230 000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kona hadde penger på en såkalt særeiekonto, og i bestemmelsene sto det klart at kontoen bare kunne disponeres av henne. Likevel klarte ektemannen å få ut 230 000 kroner, etter at han hadde forfalsket konas underskrift 23 ganger fra april 2002 til mai 2004.

Hadde stor tillit

Han hadde stor tillit i banken og behøvde ikke legge fram legitimasjon fra kona for å få ut penger. Svindelen ble ikke oppdaget av kona før ektemannen døde sommeren 2004.

Etter dødsfallet ble det klart at han og hadde satt 650 000 kroner for et eiendomssalg inn på egen konto, selv om beløpet skulle gå til begge ektefellene. Pengene skal han ha brukt i sin egen forretningsvirksomhet.

Mengder uåpnet post

Endelig har det kommet inn krav på hele 1,4 millioner kroner mot ektemannen etter at han døde. Det ble også funnet hele bæreposer med post, som ikke var åpnet.

Etter mannens dødsfall, og de økonomiske mislighetene ble oppdaget, måtte kona engasjere advokat for å få ryddet opp, fordi banken nektet å dekke de 230 000 kronene ektemannen hadde fått ut på falske underskrifter.

Kona var ansvarlig

Banket hevdet at kona var ansvarlig for beløpet, fordi hun over en periode på to år ikke hadde kontrollert bevegelsene på sin egen konto, selv om hun mottok månedlige kontoutskrifter og årsoppgaver fra banken.

Banken må punge ut

Etter en lang kamp har kvinnen vunnet fram i Bankklagenemnda, som har bestemt at banken må erstatte beløpet ektemannen hevet ved hjelp av falske underskrifter.

-  Etter en samlet vurdering har ikke kona utvist klanderverdig passivitet eller annen erstatningsbetingende uaktsomhet. Vi viser særlig til konas kreftsykdom, hennes fars død i den aktuelle perioden og at ektemannen hadde vært den dominerende i forholdet i økonomiske spørsmål, konkluderer nemnda.

Banken må samtidig betale kvinnens advokatutgifter på 7000 kroner.