Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ektemannen antyder rasisme

Manuela Ramin-Osmundsen kan være offer for «usiviliserte krefter», frykter Terje Osmundsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I en e-post sendt til flere i Manuela Ramin-Osmundsens nettverk, før hun i går trakk seg som statsråd, antyder hennes mann, Terje Osmundsen, at kritikken mot henne er et utslag for rasisme.

«Jeg frykter at usiviliserte krefter er i ferd med å gjøre stor skade», skriver Terje Osmundsen i e-posten, som er et kraftfullt forsvar for kona.

Osmundsen ser ikke ut til å ha folket med seg i dette. I en meningsmåling InFact Norge har utført for VG svarer 64 prosent av de spurte at de ikke tror Ramin-Osmundsens minoritetsbakgrunn har hatt innvirkning på behandlingen hun har fått.

- Jeg har ingen kommentar, det skjønner du sikkert, var alt Terje Osmundsen hadde å si da Dagbladet ringte ham i går kveld.

Med ei rød veske og en blomsterkvast i hånda, kom Manuela Ramin-Osmundsen i går kveld hjem, for siste gang som statsråd. Hun hadde ingen ting å si til de frammøtte pressefolkene, og ble stående med ryggen til fotografene mens hun ventet på at ektemannen Terje Osmundsen skulle slippe henne inn i huset.

Før hun lukket døra, fikk fotografene et siste smil.

Skylder på media

Mens Ramin-Osmundsen ennå kjempet for sitt politiske liv, skrev Terje Osmundsen e-posten, hvor han nevner tre episoder som alle har fått stor medieomtale:

STØTTER KONA: Manuela Ramin-Osmundsen henter støtte hos sin ektemann Terje. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
STØTTER KONA: Manuela Ramin-Osmundsen henter støtte hos sin ektemann Terje. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET Vis mer

Ramin-Osmundsen måtte trekke seg som UDI-direktør fordi Graver-utvalget, som gransket kurdersaken, ikke festet lit til hennes forklaring. Om dette skriver Osmundsen: «Manuela ble presset ut av jobben (...) fordi man ikke ville tro på hennes og vitners utsagn. Isteden valgte man å tro på en som påsto Manuela løy, og som aldri kunne bevise sine påstander.»

I romjula skrev VG at ekteparet Ramin-Osmundsen hadde kjørt på en bil, og stukket av uten å gi beskjed. «Avisen stolte mer på en tipser, enn på Manuelas, mitt og min datters opplysninger til avisen. En nettredaktør fortalte meg etterpå: «Saken med Manuela som krasjet var nyttårshelgas klikkvinner»,
skriver Osmundsen.

Barneombudsaken er det tredje eksempelet, og årsaken til at Osmundsen har sendt mailen. Om denne saken skriver han:

 «Manuela forteller med full åpenhet at Ida Kraby er en bekjent som hun har møtt i formelle og uformelle sammenhenger, men at de ikke er omgangsvenner. Omgangsvenner er i hennes øyne mennesker du omgås privat, men hun spør seg jo nå om nordmenn har en annen oppfattelse av hva vennskap er enn hun selv. Hun har selv ingen kontakt med søkerne under prosessen, men bestemmer seg for å følge innstillingen. Manuela er genuint opptatt av å styrke barneombudet, og mener en førsteklasses advokat vil styrke institusjonen. Hennes begrunnelse drukner i insinuasjoner om at ansettelsen var en dekkmanøver.»

Usiviliserte krefter

E-posten er skrevet før det kom fram at Ramin-Osmundsen og Anne Lise Ryel diskuterte Krabys kandidatur, og at dette var den direkte foranledningen til at Kraby valgte å likevel opprettholde sitt kandidatur.

«Det som binder disse triste historiene sammen er den underliggende og skrittvise nedbrytingen av tilliten Manuelas ord. Ting hun ikke husker fra den tiden hun kom ny og fremmed til Norge, blir tolket som at hun lyver. Møter hun har hatt for over 15 år siden gjennom kontakten undertegnede hadde noen ganger med Krabys fraskilte mann, og som hun ganske naturlig kan ha glemt blir fremstilt som om det er noe hun vil fortrenge. At hun som fremmedspråklig og arbeidsledig innvandrer som ikke kjente et menneske har klart å utvikle et bredt kontaktnett med mennesker som deler hennes samfunnsengasjement og profesjonelle interesser, blir nå brukt mot henne», skriver Osmundsen i e-posten.

«Hver og en får vurdere om det er noe mønster i de tre episodene - og hvor de først starter - som like godt kunne ha rammet en norsk mann eller kvinne. Jeg frykter at usiviliserte krefter er i ferd med å gjøre stor skade. Hvis det sivile samfunn noen gang har en rolle å spille, så må det være nå», avslutter han forsvaret for kona.

Avkledd

image: Ektemannen antyder rasisme

I går ble Ramin-Osmundsen avkledd som en løgner av statsminister Jens Stoltenberg. Men det er ikke første gang hennes troverdighet trekkes i tvil. Graverkommisjonen, som gransket UDI-skandalen, mente det var «sannsynlighetsovervekt» for at daværende assisterende direktør Ramin-Osmundsen kjente til at kurderne fikk opphold i strid med politiske føringer.

Den gang reagerte Ramin-Osmundsen kraftig på ikke å bli trodd.

- Jeg følte at granskingskommisjonen førte en inkvisitorisk prosess mot meg. Jeg ble ikke trodd. Som jurist er jeg vant til en helt annen og strengere type beviskrav, sa Ramin-Osmundsen til VG.

Likevel valgte altså Jens Stoltenberg å renvaske Ramin-Osmundsen, gjennom å hente henne inn som statsråd i fjor høst.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media