FRYKTET: Johanna Möller, kjent som «Arboga-kvinnan» er nå funnet skyldig i ha planlagt drukning av ektemannen, mord på faren og drapsforsøk på moren. Foto: Expressen
FRYKTET: Johanna Möller, kjent som «Arboga-kvinnan» er nå funnet skyldig i ha planlagt drukning av ektemannen, mord på faren og drapsforsøk på moren. Foto: ExpressenVis mer

Ektemannen ble druknet, faren stukket i hjel og moren forsøkt drept: Dette er «Arbogakvinnan»

Resten av familien lever i frykt for «Arbogakvinnan» - Johanna Möller (42).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste ukene har 42 år gamle Johanna Möller sittet på tiltalebenken i Västmanlands tingsrätt i den svenske byen Västerås.

Anklaget for å ha planlagt drapet på ektemannen Aki Olavi Paasila (42), som ble funnet druknet, mordet på faren Göran Möller (68), som ble hogget i hjel med en rekke knivstikk og mordforsøket på moren – Christina Möller (63), som med et nødskrik overlevde knivoverfallet i «sommarstugan» i Arboga.

Paasila ble funnet druknet i innsjøen ved Arboga i august 2015, mens Göran og Christina Möller ble funnet i sommerhuset den 3. august i fjor.

Moren mistenkt

Politiet i Sverige trodde først Paasilas drukning ikke var en kriminell handling. Først da to forsikringsselskap begynte å etterforske drukningen ble det slått alarm. Paasila var forsikret for ikke mindre enn 8,5 millioner svenske kroner, og skulle noe skje med ham, var det kona Johanna Möller som skulle få pengene.

Da Göran Møller ble funnet hogget i hjel i «sommarstugan», trodde politiet først at det var kona Christina som hadde skadet ham. Hun var selv skadet, og hadde stikkskader både i hodet og på kroppen.

Christina Møller fikk status som mistenkt, først den 14. august snudde saken. Da ble mistanken rettet mot parets datter – Johanna Möller.

Femme fatale

Etter noen ukers etterforskning ble hun som i Sverige er kjent som «Arboga-kvinnan» og hennes unge afghanske elsker – asylsøkeren Mohammad Rajabie (18) fra Kabul, arrestert på et hotellrom i Trondheim.

DREPTE: 18 år gamle Mohammad Rajabie fra Kabul, forklarte at han drepte faren til «Arboga-kvinnan»Foto: Expressen
DREPTE: 18 år gamle Mohammad Rajabie fra Kabul, forklarte at han drepte faren til «Arboga-kvinnan»Foto: Expressen Vis mer

I ukene og månedene etter arrestasjonen har kriminalsaken blitt behørig omtalt i svenske medier.

Jo mer svenske medier gravde i saken, jo mer sjokkerende detaljer har kommet fram.

Onsdag denne uka fant Västmanlands tingsrätt Johanna Möller skyldig i både å stå bak drukning på ektemannen, og for å ha planlagt og fått sin unge elsker til å drepe faren.

Noen uker før drapet på faren ble Johanna Möller omtalt i svenske medier, etter at det ble kjent at to unge flyktninggutter hevdet at «Arboga-kvinnan» hadde utnyttet og misbrukt de to seksuelt.

Etter at sexsaken ble kjent, ble de to asylsøkerne overfalt og mishandlet med kniv.

Lettet familie

Johanna Möller drev et privat asylmottak i Eskilstuna i Sverige, der skal hun ha blitt kjent med de to flyktningguttene som hevder de ble sexmisbrukt av henne. På asylmottaket ble Johanna Möller også kjent med Mohammad Rajabie, som på oppdrag av henne skal ha knivdrept faren hennes.

BEVISENE: Polisprofessor Leif GW Persson er tvilende til at bevisene holder når det gjelder drukningen. Foto: Jonas Lemberg / Dagbladet
BEVISENE: Polisprofessor Leif GW Persson er tvilende til at bevisene holder når det gjelder drukningen. Foto: Jonas Lemberg / Dagbladet Vis mer

Politiprofessor Leif GW Persson har fulgt saken for storavisa Expressen og er ikke i tvil om at det var riktig av Västmanlands tingsrätt å finne Johanna Möller skyldig i å ha planlagt og fått sin unge elsker til å drepe faren.

Men Leif GW Persson er mer i tvil om bevisene for at hun også planla å drukne ektemannen – Aki Olavi Paasila – holder.

Både Johanna Möllers mor og søster er svært lettet over at hun nå er funnet skyldig i mordet på faren og for å ha planlagt drukningen til ektemannen.

Politietterforskningen avdekket at Johanna Möller hadde ventet i 12 timer, før hun meldte ektemannen savnet. Bare noen dager tidligere hadde hun tegnet en ny livsforsikring på ham.

Aki Olavi Paasila var ifølge familien både veltrent og en dyktig svømmer. Han ble funnet på en meters dyp.

Fryktet hevn

Forholdet til foreldrene skal også ha vært svært anstrengt. Selv om faren og moren hadde støttet økonomisk. Blant annet skal «Arboga-kvinnan» hatt et høyt pengeforbruk. Men da familien ble kjent med sexanklagene mot henne skal forholdet ha kjølnet. For å bevise at de hadde blitt utnyttet og voldtatt av «Arboga-kvinnan» skal de to unge asylsøkerne ha overlevert en videofilm, som angivelig dokumentert sexmisbruket.

18 år gamle Mohammad Rajabie har tilstått at det var han som drepte Göran Möller på oppdrag fra Johanna Möller. I mars i år – noen måneder før rettssaken ble det kjent at det forholdet mellom Johanna Möller og Mohammad Rajabie var over.

Under rettsforhandlingene kom det fram at moren og søsteren til «Arboga-kvinnan» i perioder hadde vært nødt til å oppholde seg på hemmelige adresser med politibeskyttelse, fordi det var frykt for at personer tilknyttet datteren kunne angripe dem.

- Kald og beregnende

I sitt vitnemål i Västmanlands tingsrätt fortalte moren om datteren, og sa at hun var overbevist om at hun var skyldig.

Søsteren uttrykte seg slik:

«ARBOGA-KVINNAN»: Johanna Möller ble funnet skyldig i å ha planlagt drukningen på ektemannen og drapet på faren. Foto: Expressen
«ARBOGA-KVINNAN»: Johanna Möller ble funnet skyldig i å ha planlagt drukningen på ektemannen og drapet på faren. Foto: Expressen Vis mer

«Jeg oppfatter ikke at hun har følelser på den måten jeg har følelser. Hun er kald og beregnende. Hun sier enkelte ting for å oppnå noe. Hun har en plan».

Familien til ektemannen Aki Olavi Paasila er lettet over at «Arboga-kvinnan» ble funnet skyldig.

– Han (Aki Olavi Paasila, red.anm.) hadde en voldsom redsel for henne. Han var truet, forklarte hans søster i retten.

Hun fortalte også at «Arboga-kvinnan» hadde truet ektemannen med at en gjeng skulle komme og henge ham opp i et tre.

Det er ventet at straffeutmålingen blir klar om i løpet av kort tid. Samtidig synes det klart at Johanna Möller uansett kommer til å anke dommen inn for en høyere domstol.

- Finnes ikke bevis

Möllers forsvarer, Amanda Hikes, har uttalt til en rekke medier at hun ikke ønsker å kommentere tingrettens konklusjon før straffeutmålingen er klar. Hun understreker imidlertid at Möller hele tiden har hevdet sin uskyld.

- Min klient har hele tiden nektet for enhver innblanding, og hun er ikke enig i at det foreligger sterke bevis, sa Hikes til nyhetsbyrået TT etter at tingrettens konklusjon var klar.

I likhet med Leif GW Persson, mener hikes at det er vanskelig å se at det er hold i bevisene for at Möller også planla å drukne ektemannen.

- Det finnes ikke noen bevis om hvordan dødsfallet gikk til. Det finnes ikke noen bevis mot min klient på noen del. Bevisene som finnes gjelder den medtiltalte, sa Hikes.