Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Janne-saken

Ektemannen knyttes til slaget om Brumunddal og er dømt for grov vold

Mannen ble dømt for flere forhold på 90-tallet.

VOLDELIG: Aktivisten Arne Myrdals demonstrasjon augustdagen i 1991 endte i vold. Antirasister fra Blitz og de fleste politiske partier fikk tillatelse til å arrangere en motdemonstrasjon, og ble senere angrepet av Myrdals menn. Bildet viser Arne Myrdal under møtet, sammen med en tilhenger med kølle. Janne Jemtlands siktede ektemann (ikke avbildet) er dømt for å ha kastet stein under demonstrasjonen. Foto: Jan-Petter Dahl / Dagbladet
VOLDELIG: Aktivisten Arne Myrdals demonstrasjon augustdagen i 1991 endte i vold. Antirasister fra Blitz og de fleste politiske partier fikk tillatelse til å arrangere en motdemonstrasjon, og ble senere angrepet av Myrdals menn. Bildet viser Arne Myrdal under møtet, sammen med en tilhenger med kølle. Janne Jemtlands siktede ektemann (ikke avbildet) er dømt for å ha kastet stein under demonstrasjonen. Foto: Jan-Petter Dahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUMUNDDAL / OSLO (Dagbladet): Det er mer enn to uker siden Janne Jemtland forsvant. Lørdag gjorde politiet funn av en død kvinne i Glomma, og politiet mener mye tyder på at kvinnen er Jemtland.

JAGET: Motdemonstrantene ble kjeppjaget i Brumunddal sentrum. Foto: Jan-Petter Dahl / Dagbladet
JAGET: Motdemonstrantene ble kjeppjaget i Brumunddal sentrum. Foto: Jan-Petter Dahl / Dagbladet Vis mer

Jemtlands ektemann ble fredag pågrepet og siktet for forsettlig drap. Han erkjenner ikke straffskyld. Mandag ble han varetektsfengslet i fire uker.

Dømt for grov vold

Ektemannen er tidligere straffedømt for flere forhold på 90-tallet.

Dagbladet har fått tilgang til to av dommene hvor ektemannen blant annet dømmes for ordensforstyrrelser.

I en dom fra 1992 knyttes han til det mye omtalte «slaget om Brumunddal», 31. august 1991. Jemtlands ektemann var da i begynnelsen av 20-åra.

TV2 melder at ektemannen i en annen dom - fra 1991 - ble dømt for grov vold mot en mannlig innvandrer. Ifølge dommen skal ektemannen ha slått og sparket offeret slik at vedkommende ble sykmeldt i over to uker.

Dagbladet har vært i kontakt med en av de fornærmede familiene, som ikke ønsker å uttale seg om saken.

Kraftige sammenstøt

Flere ble skadd og arrestert under opptøyene i Brumunddal da Arne Myrdal og Folkebevegelsen Mot Innvandring (FMI) var i Brumunddal for å holde appell mot norsk innvandringspolitikk.

DREPT: Ektemannen er siktet for å ha drept Janne Jemtland (36).
DREPT: Ektemannen er siktet for å ha drept Janne Jemtland (36). Vis mer

Dette endte i et kraftig sammenstøt mellom FMI-sympatisører og antirasister.

«En hard kjerne med FMI-sympatisører klarte med nazistiske slagord og slagvåpen å rive med seg horder av mennesker fra lokalmiljøet. Motdemonstrantene ble bokstavelig talt kjeppjagd fra bygda, som de siste åra har vært hjemsøkt av flere alvorlige episoder med rasistiske tilsnitt» skrev Dagbladet dagen etter hendelsen.

Nærmere 2000 mennesker skal ha befunnet seg i Brumunddal sentrum den dagen.

Ektemannen ble den gang dømt for å ha kastet stein mot en bil under opptøyene. I dommen understrekes det at forholdet avviker fra ordinær steinkasting fordi det var mange mennesker til stede og opphetet stemning. Ifølge dommen kastet han steinen like utenfor kommunehuset i Brumunddal slik at den traff bakvinduet på en van.

Det kommer også fram i dommen at ektemannen på et tidspunkt sonet en straff i Hamar Kretsfengsel.

Rasist-bygda

På 90-tallet ble Brumunddal av mange ansett om rasist-bygda.

Janne Jemtlands ektemann er også dømt for å ha kastet stein mot det som i dommen kalles «innvandrerboligen». Hendelsen fant sted i 1992.

I dommen legger retten til grunn at mannen var klar over at det bodde innvandrere i huset og at han kastet stein mot huset for å plage familien.

I den samme dommen ble han også dømt for å ha slåss med en dørvakt og en annen person på et utested i Hamar.

Fremmedlegionen

Den drapssiktede ektemannen har også en lang karriere bak seg i den profesjonelle franske kampstyrken Fremmedlegionen, der ikke-franskmenn også kan verve seg. Mannen vervet seg til legionen etter de straffbare forholdene.

- Jeg har alltid ansett han som en meget bra type, sier en av hans tidligere medsoldater, Charles Støeng til Dagbladet.

Janne og ektemannen bodde i mange år i Frankrike mens han tjenestegjorde. Ekteparet har to barn sammen. Ifølge Hamar Arbeiderblad tjenestegjorde han over 20 år i legionen etter å ha vervet seg midt på 90-tallet.

TIDLIGERE KOLLEGA: Pensjonert fremmedlegionær Charles Støeng. Foto: Privat
TIDLIGERE KOLLEGA: Pensjonert fremmedlegionær Charles Støeng. Foto: Privat Vis mer

Ifølge avisa var mannens første skarpe oppdrag i Fremmedlegionen i krigen på Balkan på 90-tallet, der legionærene kriget sammen med NATO-styrkene. Seinere skal han ha tjenestegjort for Fremmedlegionen i Afrika ved en rekke anledninger.

Ifølge Dagbladets opplysninger skal paret ha levd et relativt normalt familieliv i Frankrike de siste åra av tjenesten, og mannen skal da ikke ha vært i en stridsavdeling.

Politiadvokat André Lillehovde van der Eynden i Innlandet Politidistrikt vil ikke kommentere mannens bakgrunn.

Dagbladet har også spurt mannens forsvarer, Ida Andenæs, om en kommentar på at mannen knyttes til slaget om Brumunddal, men advokaten har i dag ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Seint lørdag kveld sa Andenæs til Dagbladet at hun ikke ville kommentere noe om mannens bakgrunn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!