PRIVATE NØKLER: Politiet beslagla nøkler til en rekke kunder under etterforskingen av renholdsfirmaet. Foto: Politiet.
PRIVATE NØKLER: Politiet beslagla nøkler til en rekke kunder under etterforskingen av renholdsfirmaet. Foto: Politiet.Vis mer

Menneskehandel

Ektepar drev vaskefirma for politikere og kjendiser: - Hadde en hvit og en svart kundeliste

Tidligere jobbet kvinnen som tolk hos Oslo-politiet. Nå mener politiet at hun og mannen har drevet et vaskefirma med omfattende ulovlig arbeidskraft.

Tv-kjendiser, politikere, advokater, offentlig ansatte og religiøse foreninger. Kundelista til renholdsfirmaet som nå er under etterforsking for bruk av ulovlig arbeidskraft og hjelp til ulovlig opphold, består av mellom 500 og 600 navn på privatpersoner og bedrifter i Oslo-området.

Politiet aksjonerte mot renholdsfirmaet i februar, på bakgrunn av mistanke om omfattende bruk av ulovlig arbeidskraft. Ti personer ble pågrepet. I kjølvannet av aksjonen har politiet pågrepet ytterligere ni mongolske borgere uten lovlig opphold.

Disse er eller vil bli utvist og uttransportert, og enkelte er i tillegg straffeforfulgt.

Ektepar siktet

Et ektepar - en norsk mann (43), og en norskmongolsk kvinne (45), drev det aktuelle vaskefirmaet og er de to antatte hovedpersonene i saken. 17 av de pågrepne er mongolske borgere som ikke har hatt arbeidstillatelse i Norge. Flere er straffeforfulgt og brorparten er utvist av landet. Disse antas å ha blitt tvunget til å jobbe for svært lav lønn i vaskefirmaet.

- De mongolske personene har ikke hatt arbeidstillatelse eller lovlig opphold i Norge. De har heller ikke betalt skatt og arbeidsgiver har unndratt seg arbeidsgiveravgift, sier Jan Eirik Thomassen, som leder Oslo-politiets felles enhet for utlending og forvaltning.

Politiet har gjennomført ransaking mot fire adresser i Oslo. Etterforskingen nærmer seg slutten og saken sendes om kort tid til Oslo statsadvokatembete for vurdering av tiltalespørsmålet. Dagbladet får opplyst at etterforskningen har vært krevende, siden de fleste av de mongolske borgerne ikke ønsker å la seg avhøre. Derfor har politiet for en stor del måttet lene seg på sms-er og andre tekniske bevis.

Hvit og svart kundeliste

Ifølge politiet skal firmaet skal utad ha virket så rent som det går an. Prisene skal ha vært dekkende i forhold til vanlige priser for renhold og ligger ganske høyt i forhold til andre renholdsselskaper. Politiet opplyser at timeprisen skal ha ligget på 500 kroner timen.

Hjemmesiden til renholdsfirmaet var proft satt opp og hadde gode anmeldelser på nettsiden mittanbud.no. Firmaet skal ha skattet av den fakturerbare inntekten på vanlige måte, men Dagbladet har opplysninger som tyder på at de mongolske arbeiderne skal ha jobbet bort i mot gratis eller mot svært lite lønn.

Firmaet vasket hos en rekke profilerte personer.

- Det er personer med høye stillinger innenfor det offentlige på lista. Det er velutdannede personer med god økonomi, sier Thomassen til Dagbladet.

- Det er grunn til å tro at de fleste kundene har handlet i god tro, sier Thomassen.

INGEN KOMMENTAR: Det sier den siktede mannens forsvarer Karen Forbrigd.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
INGEN KOMMENTAR: Det sier den siktede mannens forsvarer Karen Forbrigd. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Samtidig får Dagbladet opplyst at vaskefirmaet skal ha operert med en meget uvanlig praksis: Firmaet skal ha hatt to forskjellige kundelister. En for vanlige kunder og en liste for kunder som betalte for svart arbeid.

- Dette har vi ingen kommentar til, sier mannens forsvarer, advokat Karen Forbrigd hos Elden, til Dagbladet. Hun ønsker heller ikke å kommentere om klienten erkjenner straffskyld.

NEKTER STRAFFSKYLD: Advokat Marion Haaland representerer den siktede kvinnen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
NEKTER STRAFFSKYLD: Advokat Marion Haaland representerer den siktede kvinnen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Advokat Marion Haaland, også hos Elden, forsvarer kvinnen. Hun skriver i en sms:

- Min klient nekter straffskyld. Hennes tidligere firma ble avviklet for flere år siden. Der er et annet firma i saken med et lignende navn, men det var ikke hennes firma. Jeg kan ellers ikke kommentere politiets etterforskning.

Thomassen i politiet opplyser at flere av personene på renholdsfirmaets kundelister er avhørt i forbindelse med etterforskingen av saken.

- Vi satt igjen med en boks full av nøkler til hus og bedrifter etter etterforskingen, sier Jan Erik Thomassen.

Forbindelse til smuglermiljø

Saken er spesiell for Oslo-politiet. Kvinnen som nå er siktet for å ha drevet vaskefirmaet, har selv jobbet for Oslo-politiet. Hun var nemlig tolk i politiavhør i en sak som gjaldt smugling av mongolske jenter til Norge, avslørte Dagbladet i 2015.

To av Mongolias fremste skøyteprofiler bekreftet da i åpent intervju med Dagbladet at de tilrettela for smugling av jenter til Norge.

De to jentene ble smuglet til Norge med visum som indikerte at de var skøyteløpere. I virkeligheten hadde de aldri gått så mye som en meter på skøyter, derimot forklarte begge jentene til norske myndigheter at de ble utnyttet, utsatt for vold og tvunget til tvangsarbeid.

POSERER: Kvinnen (45) står her i midten av bildet. To plasser til høyre for henne står en mannlig slektning av en mongolsk politikvinne som i Dagblad-intervju har innrømmet å skaffe visum som ble brukt i menneskesmugling. Foto: Privat
POSERER: Kvinnen (45) står her i midten av bildet. To plasser til høyre for henne står en mannlig slektning av en mongolsk politikvinne som i Dagblad-intervju har innrømmet å skaffe visum som ble brukt i menneskesmugling. Foto: Privat Vis mer

Tolket flere ganger

Til norske myndigheter forklarte Linda at hun ble tvunget til å jobbe gratis som barnevakt – og som vaskehjelp – men hun sa ingenting om hvilke selskaper dette eventuelt skal ha angått.

De to jentene brukte tolk da de forklarte seg til norske myndigheter. I saken til Linda var det den nå 44-årige norskmongolske kvinnen som tolket både hos politiet, hos flyktningorganisasjonen IOM, i fylkesnemnda og hos barnevernet.

Politiet var tydelig på at tolkens opptreden var uakseptabel, og at de ikke skulle bruke henne mer. Dagbladet kjenner ikke til at hun ble brukt etter at vaskefirmaet ble opprettet i 2014.

Advarer

I lys av opprullingen av saken går politiet nå ut med en bønn til folk som skal ha vaskehjelp: Vær forsiktige med hvem de gir husnøklene sine til.

- Hvis ikke firmaet er registret i Arbeidstilsynets renholdsregister, så ikke bruk dem, sier Jan Eirik Thomassen.

Han ber personer som skal ansette renholdere om å snakke med de som skal inn i huset ditt.

- Spør rett ut om de har arbeidstillatelse, om de blir utnyttet og om de har det obligatoriske HMS-kortet som alle godkjente renholdere skal ha med seg, sier Thomassen.

Han råder også privatpersoner og firmaer til å gjøre sine egne undersøkelser om firmaet de ansetter til renholdsjobbing. Thomassen oppfordrer til å ikke betale kontant, og til å be om faktura.