DØMT: Danielle og Pierre Le Guennec umiddelbart etter at dommen falt i den provencalske  byen Grasse. Foto: Eric Gaillard / Reuters / NTB Scanpix
DØMT: Danielle og Pierre Le Guennec umiddelbart etter at dommen falt i den provencalske byen Grasse. Foto: Eric Gaillard / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Ektepar hadde 271 Picasso-verk i garasjen, slipper å sone i fengsel

Hevder de fikk verkene i gave.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det eldre franske ekteparet Pierre (75) og Danielle (71) Le Guennec er i dag dømt til to års fengsel for heleri av 271 verk av Pablo Picasso (1881-1973). Dommen er betinget, så de to slipper å sone i fengsel, melder nyhetsbyrået AFP.

Straffen er lavere enn aktors påstand, som var fem års betinget dom for de to. Hovedforhandlingen i rettssaken, i byen Grasse i Provence, fant sted for over en måned siden, siktelsen ble tatt ut allerede i 2011.

Oppbevart i 40 år Sakens kjerne er ei kasse med de 271 Picasso-verkene, som Pierre hevder han fikk i gave av Picassos kone Jacqueline Rocque i 1970, og som sto i garasjen hans i 40 år. Picassos etterlatte mener imidlertid at samlingen må være stjålet.

Pierre var Picassos elektriker og altmuligmann i kunstnerens siste hjem i Mougins på den franske rivieraen.

De 271 verkene - bl.a. malerier, litografier, tegninger og skisser - er beslaglagt og skal ifølge dommen havne hos Picasso-stiftelsen, som representerer den spanske kunstnerens arvinger.

Samlingen er ikke verdsatt, men summer mellom 160 og 500 millioner kroner er nevnt. Selv har ekteparets advokat Charles-Étienne Gudin hevdet at mesteparten av verkene er «svært middelmådige» og funnet ikke verdige for salg av Picasso selv.

«Lille fetter» Pierre og Danielle sier de ikke ante hvilke verdier de satt på før nylig, og tok i 2010 kontakt med Picasso-stiftelsen for å få bekreftet innholdets autentisitet. Stiftelsen slo imidlertid alarm og anmeldte dem.

Selv sier Pierre at han hele tida har handlet i god tro.

- Monsieur og madame kalte meg «lille fetter», sier pensjonisten.

- Picasso stolte fullt og helt på meg. Kanskje det var på grunn av min diskresjon, bemerker han.

Uforstående Pierre sier Jacqueline Rocque en dag kom med ei kasse og sa «dette er til deg». Hjemme hos seg selv åpnet elektrikeren kassa og så at den inneholdt «tegninger, skisser, sammenkrøllet papir». Han tenkte ikke mer over det og satte kassa i garasjen - der den altså ble stående i over 40 år.

Picassos datter Maya Widmayer-Picasso stiller seg helt uforstående til le Guennecs forklaring.

- SIGNERTE ALT: Pablo Picasso (1881-1973) signerte alt han solgte eller ga bort, bl.a. for å forhindre tyveri, hevdet kunstnerens familie i retten. Ingen av verkene i Le Guennecs garasje er signert og må derfor være stjålet, sier de. Foto: Ralph Gatti / AFP / NTB Scanpix
- SIGNERTE ALT: Pablo Picasso (1881-1973) signerte alt han solgte eller ga bort, bl.a. for å forhindre tyveri, hevdet kunstnerens familie i retten. Ingen av verkene i Le Guennecs garasje er signert og må derfor være stjålet, sier de. Foto: Ralph Gatti / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg kan ikke skjønne at noen skulle falle for dette. Det er som å gå til bakeren, be om en bagett og få 271, sier hun.

De 271 verkene er fra perioden 1900-1930 og omfatter Picassos mest anerkjente perioder, bl.a. den «blå» perioden og hans periode med såkalt analytisk kubisme. Under rettssaken ble alle projisert på et svært lerret - til ærbødig stillhet.

Blant verkene er portretter av Picassos elskerinne Fernande Olivier, tegninger av hans første kone Olga Khokhlova og en hestetegning til barna hans.

Ikke signert Blant aktoratets sentrale bevis er at ingen av verkene fra Le Guennecs garasje er signert av kunstneren - som var kjent for alltid å signere verkene han solgte eller ga bort, delvis for å forebygge tyveri. Forsvaret på sin side framholdt at det var svært vanskelig å stjele noe som helst fra Picassos hjem i Provence, som var «beskyttet som en festning».

Flere fra Picassos familie hevder at Pierre aldri sto arbeidsgiveren spesielt nær. Kunstnerens barnebarn Catherine Hutin-Blay, også en av de fornærmede i saken, bekrefter imidlertid at altmuligmannen faktisk hadde en spesiell posisjon i hjemmet.

- Vi stolte virkelig på ham. Han var svært kjent med huset og var veldig vennlig, sa hun i retten.

PICASSOS BARN: Claude Ruiz Picasso og Maya Widmayer-Picasso i retten i Grasse. De to er blant de fornærmede i saken mot ekteparet Le Gunnec (t.v.). Foto: Eric Gaillard / Reuters / NTB Scanpix
PICASSOS BARN: Claude Ruiz Picasso og Maya Widmayer-Picasso i retten i Grasse. De to er blant de fornærmede i saken mot ekteparet Le Gunnec (t.v.). Foto: Eric Gaillard / Reuters / NTB Scanpix Vis mer