HAN VAR PÅ TOPPEN: I høyre hånd holder Satyarup Sidhantha originalbildet av seg selv fra Mount Everest. I venstre hånd holder han et av de manipulerte bildene hvor det framstilles som om det indiske paret var på toppen.  Foto: Piyal Adhikary / EPA / NTB Scanpix
HAN VAR PÅ TOPPEN: I høyre hånd holder Satyarup Sidhantha originalbildet av seg selv fra Mount Everest. I venstre hånd holder han et av de manipulerte bildene hvor det framstilles som om det indiske paret var på toppen.  Foto: Piyal Adhikary / EPA / NTB ScanpixVis mer

Ektepar manipulerte seg inn på bilder fra toppen av Mount Everest. Nå nektes de adgang til fjellet de neste ti åra

Jon Gangdal sier han aldri har hørt om liknende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I starten av juni i år holdt indiske Dinesh og Tarakeshwari Rathod (begge 30) en pressekonferanse, der de stolt fortalte at de hadde besteget Mount Everest, verdens høyeste fjell, som det første indiske paret i historien.

De hevdet de hadde vært med på en ekspedisjon 23. mai. Tre medlemmer av ekspedisjonen omkom, og på pressekonferansen fortalte paret, som jobber i politiet, at var i sorg over dødsfallene, men at de var lykkelige over at de selv klarte å nå toppen, skriver Hindustan Times.

Kort tid etter begynte det å dukke opp spørsmål om ekteparets historie. Hadde de egentlig vært på toppen? Ingen andre som gikk til topps 23. mai, hadde sett dem. Og 2. juli ble det kjent at klatreren Satyarup Sidhanta anmeldte paret for å ha manipulert seg inn på bildene av Sidhanta fra toppen, tatt 21. mai.

Andre klatrere engasjerte seg, og de fant ut at ingen som var med på ekspedisjonene som var mellom 19. og 24. mai i år, hadde sett noe til paret, skriver Press Trust of India.

- Falske bilder

Denne uka ble kritikernes mistanker bekreftet, da nepalske myndigheter bekreftet at bildene var manipulert.

- De leverte inn falske, beskårne bilder som bevis på at de hadde besteget Everest, sier Sudarshan Prasad Dhakal, leder av Nepals turistdepartement, til New York Times.

Myndighetene sier ifølge nyhetsbyrået AFP at de vil nekte paret adgang til alle fjell i Nepal de neste ti åra.

Forstår reaksjonen

Jon Gangdal, som har vært med på fire Mount Everest-ekspedisjoner, sier han har hørt om folk som har løyet på seg fjell, men ikke hørt om noen som har blitt straffet for det.

Han ble selv ufrivillig involvert i en liknende disputt i 2009.

- Jeg var med på en ekspedisjon til Kangchenjunga, verdens tredje høyeste fjell, da det var et race om hvem som ville bli den første kvinnen som besteg alle 8000-meter-fjellene, sier Gangdal.

- Koreanske Oh Eun-sun hevdet hun tok seg til toppen av Kanchenjunga, men vi var der rett etter henne og oppdaget at hun hadde lagt fra seg toppflagget noe nedenfor, sier han.

Da ble spanske Edurne Pasaban dem første kvinnen som gikk til til topps på de 14 fjellene.

Gangdal sier han forstår myndighetenes reaksjon overfor paret.

ERFAREN KLATRER: Jon Gangdal. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet 
ERFAREN KLATRER: Jon Gangdal. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet  Vis mer

- For dem er det et hellig fjell, og en viktig inntektskilde. Og selv om mange nå har vært på toppen av det, er det fortsatt stor prestisje knyttet til å bestige det. Og det er ingen enkel tur, det er brattere enn man skulle tro, sier Gangdal, som har vært på toppen av Everest én gang.

Anspent forhold

Gangdal sier noe av årsaken til reaksjonen kan være at paret er fra India.

- Nepals forhold til India blir mer og mer anspent, og det gjorde det nok verre for dem at det var indere involvert, sier Gangdal.

Paret jobber i politiet i India, og arbeidsgiveren deres har satt i gang en granskning av saken, men paret har ifølge Indian Express forduftet.

Forholdet mellom landene har vært anspent etter en blokade fra indisk side etter en grunnlovsendring i Nepal, hvor det blant annet ble trukket opp en ny inndeling av distrikter i Sør-Nepal, mot grensen til India.

Ifølge Normisjonen, som opererer i området, fikk blokaden store store konsekvenser for lokalbefolkningen, og særlig barna, og det satte gjenoppbyggingen etter jordskjelvet i fjor kraftig tilbake.