Covid-svindel:

Ektepar på rømmen: Kuttet av fotlenke

Kjæresteparet Richard Ayvazyan (43) og Marietta Terabelian (37) er dømt til fengsel for sin deltakelse i en coronasvindel på 18 millioner dollar. Nå er de sporløst forsvunnet.

DØMT: Richard Ayvazyan ble dømt til 17 år fengsel, mens kona Marietta Terabelian ble dømt til seks år. Foto: FBI
DØMT: Richard Ayvazyan ble dømt til 17 år fengsel, mens kona Marietta Terabelian ble dømt til seks år. Foto: FBI Vis mer
Publisert

Ekteparet Richard Ayvazyan og Marietta Terabelian er fengselsdømt for å ha tatt del i en svindelring som stjal mer enn 18 millioner dollar i nødlån. Det tilsvarer om lag 157 millioner kroner.

Nødlån er ment for små bedrifter som har måttet stenge ned på grunn av corona.

Paret, som først ble siktet i juni, forsvant i påvente av dommen. Mandag ble de dømt in absentia, som er uttrykk i straffeprosesser der tiltalte ikke er til stede i rettssalen når vedkommendes sak behandles.

Føderale myndigheter mener at ekteparet fjernet fotlenkene sine, la igjen et brev til barna, for så å rømme fra hjemmet sitt i Encino, California. Slektninger av ekteparet mener på sin side at Ayvazyan og Terablian har blitt kidnappet.

- Vi vil møtes igjen en dag. Dette er ikke et farvel, men en kort pause fra hverandre, har paret skrevet i brevet ifølge LA Times.

- En kaldhjertet bedrager

Svindlergruppa opprettet flere fiktive bedrifter i California, ved å legge ved falske lønnsslipper og forfalskede selvangivelser til mange av deres 151 lånesøknader. For å åpne bankkontoer for de falske bedriftene brukte de navn på eldre personer, personer som var døde, eller identiteter de stjal.

I retten beskrev føderal dommer Stephen V. Wilson forbrytelsene som «grufulle og følelsesløse».

Wilson pekte ut Ayvazyan som hjernen bak det hele, og kalte ham en «kaldhjertet bedrager» uten hensyn til loven.

- Hvis han fikk muligheten, ville han gjort det igjen. Måten han snakket om denne svindelen indikerer at dette er livsstilen hans, sa dommeren.

SVINDEL: Ifølge dommer Stephen V. Wilson skal Ayvazyan ha vært hjernen bak svindelen. Foto: Gary Coronado / Los Angeles Times
SVINDEL: Ifølge dommer Stephen V. Wilson skal Ayvazyan ha vært hjernen bak svindelen. Foto: Gary Coronado / Los Angeles Times Vis mer

Tror de ble kidnappet

Ashwin J. Ram, advokaten til Ayvazyan, mener at bildet som har blitt malt av 43-åringen er helt feil. Han beskriver Ayvazyan som en «legitim forretningsmann og en familiemann som ofte dro i kirka».

- Vi har ikke vært i stand til å gi et fullstendig bilde av hvem Richard Ayvazyan er, sier Ram.

Under rettssaken uttalte også Ram at familien tror Ayvazyan og Terabelian har blitt kidnappet. De er blant annet skeptiske til om det faktisk var dem som skrev det maskinskrevne brevet som lå igjen til barna. Aktor, som mener ekteparet flyktet for å unnslippe fengsel, mener det ikke er noe bevis som støtter denne teorien.

FBI har tilbudt en belønning på 20 000 dollar for informasjon som kan lede dem til ekteparet. Amerikanske myndigheter mener paret flyktet 29. august fra hjemmet de nylig kjøpte med noen av lånepengene de har stjålet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer