RANET: Marianne Yggeseth var på  jobb 15. november da raneren truet til seg innholdet i kassa og litt tobakk. I ettertid er hun blitt skvetten og er sint fordi en person kan ødelegge så mye for så lite. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
RANET: Marianne Yggeseth var på jobb 15. november da raneren truet til seg innholdet i kassa og litt tobakk. I ettertid er hun blitt skvetten og er sint fordi en person kan ødelegge så mye for så lite. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.Vis mer

Ektepar siktet for 19 ran på 18 dager

Ranerne truet med pistol for å få med seg småpenger i kiosker og butikker. Tilbake sitter ofrene med angst og traumer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I ly av høstmørket i november i fjor raidet et ektepar minst 19 kiosker og butikker i Oslo. Iblant så mange som tre ran hver kveld. Ifølge politiet og vitner, var en 30 år gammel Oslo-mann hovedraneren. Iført en svart maske eller finlandshette tok han seg inn i butikker der personalet ofte var alene på jobb.

Byttet besto av småpenger og tobakk.

Mandag 15. november var Marianne Yggeseth (20) på jobb på Video Nova i Arendalsgate på Sagene. Utenfor de store vinduene var det bekmørkt, bare opplyst av enkelte gatelys og frontlyktene til forbipasserende biler. Marianne Yggeseth befant seg ved kassa i butikken og gjorde klar videofilmer for utleie da raneren kom inn i butikken.

Truet med pistol - Han var iført finlandshette og truet med å vise en pistol. Hjernen sluttet å fungere og jeg skvatt da raneren slang en pose på disken og ba om å få alle pengene, sier den 20 år gamle jenta.

Den ettermiddagen hadde ikke Yggeseth spesielt mye penger i kassa.

- Jeg fungerte som en robot og så ikke hva jeg tok ut av kassa. Jeg vet at han fikk med seg rundt 1000 kroner og tobakk. Det er jo lyst inne i butikken, men ingen utenfor så noe som helst, sier Yggeseth til Dagbladet.

Skvetten Hun forteller at hun i ettertid synes det har vært skummelt å gå på jobb. I de første dagene etter ranet måtte hun ha en person med seg i butikken. Marianne Yggeseth forteller at hun er glad i jobben sin. Hun har mange stamkunder og det diskuteres mye film med kundene.

- Før kunne enkelte kunder komme inn bak disken for å se en ny trailer eller en nettside. I den første tiden etter ranet ba jeg alle holde seg foran kassa. Jeg er blitt skvetten, sier Yggeseth.

KLESBUTIKK: 18. november ranet paret en klesbutikk i Arendalsgata Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
KLESBUTIKK: 18. november ranet paret en klesbutikk i Arendalsgata Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer

Det gikk en måned før hun ble innkalt til avhør hos politiet. Da syntes hun det var vanskelig å fortelle alt på nytt og brøt ut i gråt.

- I etterkant er jeg sint. En person frarøver deg tryggheten på jobben og ødelegger alt for en tusenlapp og litt tobakk, sier Marianne Yggeseth.

Tiltale Hos innsatsgruppa på politistasjonen på Grønland er saken snart ferdig etterforsket og saken skal snart oversendes statsadvokaten som skal ta ut tiltale.

- Det ligger an til at vi tar ut tiltale på 19 forskjellige ran som de mistenkte har vært sammen om. Dette er ran med rimelig lik modus der de har truet med et replikavåpen, sier Vegar Ommedal som er påtaleleder i saken.

Ifølge Ommedal er det informasjon fra forskjellige kilder, teknisk og taktisk etterforsking som førte til at mannen og kvinnen ble pågrepet. Blant annet skal samtaler fra mobiltelefon ha plassert de mistenkte på åsteder.

- Den mistenkte mannen har stort sett erkjent alle forholdene. Tilståelsene kom etter noen avhør og på bakgrunn av etterforskingen vi har gjort. Det har vært fare for gjentagelse og derfor har begge blitt begjært varetektsfengslet frem til hovedforhandlingene begynner, sier Ommedal til Dagbladet.

Par Han mener kvinnen, som er mannens kone, har hatt en medvirkerrolle forut, under og etter ranene.

- Vi har vært i kontakt med alle fornærmede i saken og i følge etterforskerne er det flere som sliter med ettervirkninger. Det vil bli oppnevnt bistandsadvokater som vil prosedere på eventuelle erstatningskrav, sier Ommedal.

KIOSKRAN: Sollie Frukt & Tobakk i Stockfleths gate på Sagene ble ranet 8. november og var sannsynligvis det første ranet i ransbølgen.  Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
KIOSKRAN: Sollie Frukt & Tobakk i Stockfleths gate på Sagene ble ranet 8. november og var sannsynligvis det første ranet i ransbølgen. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer

Ifølge politiet er denne typen ran, der personer går til verket med våpen i hånd for å true til seg småpenger, en ny og voksende trend i Norge.

Ransbølgen begynte 8. november og det siste ranet de to vil bli tiltalt for, skjedde 25. november. Begge ble pågrepet og begjært varetektsfengslet 29. november og vil bli tiltalt for grovt ran.