Ektepar sjekkes ut av saken

HAUGESUND (Dagbladet.no): Politiet sjekker det anholdte ekteparet ut av kidnappingssaken. Politiet har trolig anholdt feil kvinne, og etterlyser nå kvinnen som er observert på Fylkessjukehuset i Haugesud. Den tre dager gamle jenta er fremdeles ikke kommet til rette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Foreløpig ser det ut til at den anholdte kvinnen ikke er den samme vi ville ha tak i, sier Politijurist Thor Arne Reitan ved Haugesund politidistrikt til Dagbladet.no.

Politiet i Haugesund etterlyser nå kvinnen i grønn joggedress som er observert i foajeen på Fylkessjukehuset i Haugesund de siste 14 dagene. De håper på hjelp fra publikum.

- Kvinnen er observert i gangene på sykehuset i omtrent 14 dager før kidnappingen, forteller Reitan til Dagbladet.no.

Signalement

Vitner har gitt politiet følgende signalement på kvinnen:

  • 35-40 år
  • Liten av vekst
  • Mørkt hår
  • Lysegrønn, glatt joggedress

Ektepar sjekket ut

Det anholdte ekteparets hvite Ford Transit ble etterlyst etter at politiet fikk tips fra publikum om at ekteparet kunne være involvert.

Bilen ble sett av publikum ved Ølen Gjestegård tre kvarter øst for Haugesund, og ekteparet ble anholdt tidligere i ettermiddag.

De anholdte har i ettermiddag sittet i avhør for å bringe på det rene om de var involvert i kidnappingen. Politiet trodde den anholdte kvinnen var identisk med kvinnen de etterlyste tidligere på dagen, men går nå bort fra denne teorien.

Politijurist Thor Arne sier til Dagbladet.no at det er for tidlig å si at ekteparet er utenfor enhver mistanke, men bekrefter at politiet jobber med å sjekke dem ut av ut saken.

Alle tilgjengelige politiressurser i Haugesund ble satt på saken da alarmen gikk i 10.30-tida. Samtlige omkringliggende lensmannskontor er koblet inn. Flyplassen, bomstasjonene og drosjene i byen er varslet, og alle veier og ferjer ble kontrollert.

Ingen fattet mistanke

- Foreldrene er selvsagt svært fortvilet, og det er vi også. Vi tar vare på dem så godt vi kan, og håper politiet snart finner babyen, sier overjordmor Åsa Fosen.

I 10-tida gikk moren på rommet sitt for stelle seg, mens babyen ble liggende på barnestua hvor de ansatte passet på.

- En kvinne kledt som pasient kom inn, tok opp babyen og stakk ut igjen. Ingen fattet mistanke til henne, forteller Fosen til Dagbladet.no.

Da moren kom ut fra rommet sitt, lurte hun på hvor jenta hennes hadde tatt veien.

- Vi lette overalt, men uten resultat.

De fattet straks mistanke til kvinnen som hadde vært innom. Hun og en ukjent mann hadde blitt observert i og utenfor barselavdelinga, men var nå ikke å finne. Klokka 10.30 slo overjordmora alarm og ringte politiet.

Kiosk-ansatt kan ha sett kvinnen

En ansatt i Narvesen-kiosken på Fylkessjukehuset i Haugesund kan ha sett den etterlyste kvinnen.

- Da jeg kom på jobb satt det en kvinne ved utgangen med et lite barn i armene. Jeg har sett henne før, og husker jeg tenkte at «jøss, har hun et barn? Kan hun være skikket til det?», sier Aud Hansen i Narvesen-kiosken til NTB.

Hansen skulle begynne på jobb klokken 10 mandag. En gang mellom klokken 09.45 og 09.50 gikk hun forbi kvinnen og barnet, som da skal ha sittet like ved hovedinngangen til sykehuset.

- Hun holdt barnet i hendene sine. Ved siden av henne satt en mann. De hadde en bærebag ved siden av seg, forteller kioskselgeren.

Hun har selv sett kvinnen flere ganger tidligere på sykehuset, og sier hun stusset veldig da hun satt der med et lite barn i armene.

Kan ha valgt tilfeldig baby

- Jeg har ikke sett at hun var gravid, og forbinder heller ikke henne med en spedbarnsmor. Derfor bet jeg meg merke i dette, men jeg vet jo ikke om det var hun som hadde kidnappet jenta, fortsetter Hansen, som ikke kjenner kvinnens identitet.

Hansen ga mandag formiddag opplysninger til politiet om det hun hadde sett, skriver NTB.

Politiet kjenner ikke motivet for kidnappingen.

- Vi sjekker om det kan være noen mentalt forstyrrete personer som har gjort dette, sa politijurist Reitan til Dagbladet.no tidligere i dag.

De fortvilte foreldrene i 20-åra som er fra Haugesunds-distriktet, kan ikke forstå hvorfor noen har kidnappet babyen deres.

- De har ingen mistanke til hvem som kan ha gjort det. Det virker helt tilfeldig at det var deres barn som ble tatt, sier overjordmor Fosen.

Normalt ligger det mellom 10 og 25 barn på fødeavdelingen på sykehuset, som ligger i Haugesund sentrum. Det kidnappede spebarnet lå i en barnestue sammen med flere andre barn da det forsvant.

- Det var pleiere til stede i rommet, og de har også sett at kvinnen tok barnet med seg. Ingen forsto da at hun ikke var moren, forteller overlege Torunn Eikeland ved føde- og barselavdelingen på Fylkessjukehuset i Haugesund til NTB.

Går gjennom rutiner

Ifølge Eikeland var den etterlyste kvinnen kledd som hvilken som helst barselkvinne.

- Hun hadde på seg en grønn joggedress, og det var ingenting som skilte henne fra en vanlig mor. Alle kvinnene går i joggedress like etter en fødsel.

- Hvord an har denne kvinnen kommet seg inn til de nyfødte?

- Vi har et åpent sykehus der alle kan komme og gå. Vi har prøvd å begrense adgangen til føde- og barselavdelingen til kun den nærmeste familien, men vi sjekker ikke hvem som er her til enhver tid, sier Eikeland.

Fungerende fylkeslege Berit Fevang i Rogaland regner med at Fylkessjukehuset i Haugesund må gå gjennom sikkerhetsrutinene etter kidnappingen.

- Etter sykehusloven har sykehuset meldeplikt til oss. Vi regner med at de sender en orientering til oss om hvordan de vil gjennomgå rutinene sine etter denne hendelsen, sier Fevang til NTB.

Sykehuspresten er forferdet

Hun sier videre at sykehuset har jobbet mye med intern kontroll og sikringssystemer, og at det derfor var ekstra leit at dette skulle skje på nettopp dette sykehuset.

- Men det viser seg jo at ting skjer der de ikke skal skje. Å helgardere seg mot alt er vanskelig. Å kidnappe et spedbarn ville vært nærmest umulig på sykehusene før i tiden, der alt var mer lukket, og man så på barna gjennom et vindu. I dag er sykehusene mer åpne, men kombinasjonen åpenhet og sikkerhet er vanskelig, sier Fevang.

Sykehusprest Gro Steensnæs Håvåg ved Fylkessjukehuset i Haugesund (FiH) betegner situasjonen som forferdelig.

- Vi er fortvilet alle sammen. Det er ingenting annet å si. Det er en forferdelig situasjon. Vi tror nesten ikke at det er sant, sier Steensnæs Håvåg til NTB.

Sykehuspresten har snakket med foreldrene til babyen, men av hensyn til dem vil hun ikke uttale seg om hvordan de takler situasjonen. Ifølge Steensnæs Håvåg diskuteres det fortløpende på sykehuset hvordan foreldrene skal tas hånd om.

BABY KIDNAPPET: Overjordmora slo alarm etter at babyen forsvant fra barselavdelingen på Fylkessykehuset i Haugesund.