Ektepar slipper skattesmellen

DnB bestemte seg i går for å betale straffeskatten på 60 000 kroner som Aage og Trudi Tandstad fikk etter å ha avbrutt en livrenteavtale med banken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presset av banken

Aage (82) og Trudi (80) Tandstad fortalte i Dagbladet i går om hvordan de i 1999 følte seg presset til å putte sparepengene sine i en livrenteforsikring i DnB-eide Vital Forsikring. De angret på avtalen, som innebar tolv års bindingstid på sparekapitalen, og fikk etter mye om og men avsluttet forsikringen.

Straffeskatt

Men da krevde Oslo likningskontor en straffeskatt på 60000 kroner, slik de etter spesielle regler har anledning til når livrenteforsikringer avbrytes.

DnB vurderte i går Tandstads sak nærmere:

- Vi vil på grunn av den feilen som ble begått, og de kjedelige konsekvensene dette har fått for ekteparet, dekke de 60000 kronene de måtte betale i straffeskatt, sier informasjonssjef Tore Dyrdahl.

Aage Tandstad er veldig glad for å få tilbake pengene:

- Men etter den belastningen vi har vært utsatt for, synes jeg det er på sin plass at banken viser såpass storsinn, sier Tandstad.

Takknemlig

Han er takknemlig for at Dagbladet satte søkelys på saken, men synes det er trist at man må få hjelp av media for å bli hørt.

- Jeg tenker på alle som ikke har ressurssterke familiemedlemmer til å ordne opp for seg. Det koster veldig mye tid og krefter å kjempe mot storbanker, forsikringsselskaper - og ikke minst likningskontorer. Det har vi fått erfare, sier Tandstad.

Flere saker

Banklagenemnda har fått flere klager fra eldre som mener seg utsatt for tvilsom sparerådgivning.

Hittil i år har nemnda fått 40 klager på markedsføring og salg av aksjefond og andre verdipapirer, opplyser sekretariatsleder Per Fiskerud.

Til nå har det vist seg vanskelig for forbrukere å nå fram med anklager om «utilbørlig press» og liknende.

VANT FRAM: Med hjelp fra andre fikk Aage og Trudi Tandstad avsluttet en livrenteforsikring de ble overtalt til å tegne i 1999. Resultatet var en straffeskatt på 60 000 kroner i fjor. Nå vil DnB, som solgte forsikringen, betale straffeskatten.