- Ektepar styrte stor narkoliga fra bolig i Moss

Mange pågrepet i samordnet, væpnet politiaksjon. 12 personer siktet for smugling av flere hundre kilo metamfetamin med bil over svenskegrensa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Har du opplysninger om de siktede i saken? Send sms/mms til 2400, epost til 2400@dagbladet.no eller ring 24 00 00 00.

(Dagbladet.no): Østfold politidistrikt har i samarbeid med kolleger i inn- og utland og Tollvesenet i Norge og Sverige rullet opp et omfattende narkotikanettverk de siste månedene.

- Vi mener de siktede står bak innførsel og omsetning av flere hundre kilo metamfetamin, opplyser politiadvokat Gaute Nilsen ved Østfold politidistrikt til Dagbladet.

- Ektepar står bak
Etterforskningen, som politiet har klart å holde hemmelig fram til i dag, ligger an til å bli en av Norges største metamfetamin-saker. 12 personer - tre fra Norge, åtte fra Litauen og én fra Latvia - er så langt siktet i saken. Sju av de siktede sitter varetektsfengslet.

Blant dem er et litauisk ektepar på 24 og 33 år bosatt i Mosseregionen.

- Vi anser ekteparet som hovedpersonene. De ble pågrepet sammen med flere av de andre i en samordnet, væpnet politiaksjon på tre adresser i månedskiftet mars/april, opplyser politiadvokat Gaute Nilsen ved Østfold politidistrikt til Dagbladet.

De ti andre siktede har  tilknytning til Moss, Sarpsborg, Fredrikstad og Indre Østfold.

- De tre nordmennene som er siktet mener vi har befatning med mottaket og videreformidlingen av narkotikaen, sier Nilsen.

Han bekrefter at de norske siktede er tidligere straffet, blant annet for narkotikaforbrytelser.

Tatt i tollen
Opprullingen startet da politiet begynte å se likhetstrekk mellom flere store beslag av metamfetamin i kjøretøy på vei over svenskegrensa til Norge i fjor høst og i vår.

 Det største beslaget var på 32 kilo, og flere av de siktede regnes som narkokurerer av etterforskerne.

Totalt er 65 kilo metamfetamin beslaglagt. En mindre del av dette ble funnet under pågripelsene av de siktede.

Samtidig har politiet beslaglagt flere millioner kroner i kontanter som knyttes til narkoomsetningen, og har i tillegg beslaglagt biler, innbo og annet løsøre for store verdier.

Norsk politi har fått bistand fra politiet i Litauen, og jobber ut fra at narkonettverket i Østfold har røtter i en større organisasjon i Øst-Europa.

- Det er naturlig å tro siden flertallet av de siktede har bakgrunn fra Litauen, sier Nilsen.

Kripos er orientert om opprullingen av saken, men hadde ikke en sentral rolle i etterforskningen.