Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flommen på Mallorca

Ekteparet Anthony (77) og Delia (75) kom seg aldri til hotellet - druknet i taxien

Flommen på Mallorca har så langt krevd 12 menneskeliv. Fortsatt søkes det etter savnede.

FLOM: Uværet på Mallorca kostet 10 menneskeliv. På disse bildene ser de store ødeleggelsene. Video: CNN Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag ble den spanske ferieøya Mallorca rammet av voldsomme regnskyll. I løpet av få timer falt 22 centimeter regn, og oversvømmelsene har ført til at minst 12 personer har mistet livet.

Denne kvelden var ekteparet Anthony (77) og Delia Green (75) på vei til et hotell i Cala Bona, ifølge Diario de Mallorca.

Det britiske ekteparet kom seg aldri fram til hotellet. Onsdag kom det fram at de to britene er blant dem som er bekreftet døde, og torsdag ble de to identifisert som ekteparet Green. Deres dødsfall er blant de hjerteskjærende historiene som har kommet fram i kjølvannet av flommen.

Funnet under vann

Paret døde i en taxi som ble funnet i den nærliggende, lille turistbyen S'Illot. Bilen ble fanget av de kraftige vannmassene, ifølge SkyNews.

Vitner har fortalt at de fikk få minutter på å komme seg til sikkerhet, da vannivået plutselig steg raskt.

Bilder og videoer fra Mallorca viser hvordan en rekke hus og biler har blitt skylt vekk av vannmassene. I gatene ligger møbler og trær knust til pinneved, mens innbyggerne forsøker å tømme hus for leire og vann.

Bilen lå på siden og under vann da paret ble funnet inne i bilen av dykkere onsdag. Taxisjåføren deres, Juan Sillero, ble funnet død i nærheten av bilen.

- Vi støtter familien til de to britene som døde i Spania, og vi vil gjøre alt vi kan for å hjelpe dem i denne dypt vanskelige tiden, sier en talsperson for det britiske utenriksdepartementet ifølge SkyNews.

BILER: Biler ligger kastet sammen i hauger etter de voldsomme oversvømmelsene i landsbyen Sant Llorenc på Mallorca. Foto: REUTERS/Enrique Calvo
BILER: Biler ligger kastet sammen i hauger etter de voldsomme oversvømmelsene i landsbyen Sant Llorenc på Mallorca. Foto: REUTERS/Enrique Calvo Vis mer
FLOM: Kraftige regnskyll og oversvømmelser etterlot seg store ødeleggelser. Foto: REUTERS/Enrique Calvo
FLOM: Kraftige regnskyll og oversvømmelser etterlot seg store ødeleggelser. Foto: REUTERS/Enrique Calvo Vis mer

Søker etter savnede

Ekteparet som druknet i taxien er ikke den eneste tragiske skjebnehistorien som har kommet fram i spansk media.

For øyeblikket søkes det etter et barn på fem år, som forsvant i kaoset.

Det var den lille innlandskommunen Sant Llorenc des Cardassar, rundt seks mil øst for hovedstaden Palma, som ble rammet hardest. Her tok vannmassene tak i en bil hvor det befant seg en kvinne og hennes to barn på sju og fem år. Med hjelp fra et vitne klarte kvinnen å få sitt eldste barn ut av bilen, men hun selv og det yngste barnet forsvant med bilen.

Moren ble funnet død onsdag, men barnet er fortsatt ikke funnet, ifølge Diario de Mallorca.

Det søkes også aktivt etter to savnede tyskere, også i 70-åra. Deres personlige eiendeler, blant annet mobiltelefoner, ble funnet i en bil, skriver lokalavisa. Det er over 300 personer som leter etter overlevende - en kombinasjon av nødetater og militæret.

De første omkomne ble funnet tirsdag, en 81 år gammel mann og en 83 år gammel kvinne. Den tidligere ordføreren i kommunen, Rafel Gili Sastre (71), ble senere funnet død i sitt hjem, skriver den spanske avisa.

- Voldsomt

Fylkesleder for Senterpartiet i Trøndelag, Gunn Iversen Stokke og ektemannen er på ferie på Mallorca. Hun fortalte til Dagbladet i går at hun aldri har opplevd et kraftigere uvær.

- Det var uvanlig mye regn på en gang, jeg har aldri opplevd liknende. Det var voldsomt, sa hun.

Iversen Stokke bor på et hotell et par mil fra de hardest rammede områdene, og forteller at stormen inntraff uten advarsel.

- Vi var ikke forberedt på det som kom, sier hun.

GJØRME: Innbyggerne i Sant Llorenc på Mallorca renser husene sine for gjørme og sølevann etter de voldsomme oversvømmelsene i landsbyen natt til onsdag. Foto: Matias Lopez-Tello/Ap/NTB scanpix.
GJØRME: Innbyggerne i Sant Llorenc på Mallorca renser husene sine for gjørme og sølevann etter de voldsomme oversvømmelsene i landsbyen natt til onsdag. Foto: Matias Lopez-Tello/Ap/NTB scanpix. Vis mer

- En sorgens dag

Den spanske tennisstjernen Rafael Nadal stiller opp for dem som er rammet av oversvømmelsene på Mallorca. Verdenseneren er fra området som er rammet hardest. Ikke bare har han åpnet sitt eget tennissenter for å gi hjemløse tak over hodet, men Nadal er også avbildet mens han hjelper til med å grave gjørme ut av bolighus.

TENNISSTJERNE: Den spanske tennisstjerna Rafael Nadal jobber sammen med andre lokale med oppryddingen etter flommen. Ifølge SkyNews inviterte han lokale til å søke ly i hans tennissenter i Manacor. Foto: AP Photo/Francisco Ubilla
TENNISSTJERNE: Den spanske tennisstjerna Rafael Nadal jobber sammen med andre lokale med oppryddingen etter flommen. Ifølge SkyNews inviterte han lokale til å søke ly i hans tennissenter i Manacor. Foto: AP Photo/Francisco Ubilla Vis mer

- I dag er det en sorgens dag på Mallorca. Våre dypeste kondolanser går til familiene til de som har omkommet av de alvorlige oversvømmelsene i Sant Llorenc, skriver tennisstjerna på sin Instagram-konto.

- Vi fortsetter med å tilby rom på sportssenteret og på akademiet til de som er rammet og trenger et sted å bo, tilføyer han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!