Ekteparet brøt loven

Terje Rød-Larsen og Mona Juul opptrådte illojalt ved å ikke informere UD om prispengene. Juul risikerer nå alt fra mild kjeft til sparken fra ambassadørjobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Like etter klokka 18 informerte UD-pressetalsmann Karsten Klepsvik pressen om at ekteparet har brutt Tjenestemannslovens paragraf 20 og ulovfestede prinsipper om lojalitetsplikt. Det betyr at de skulle ha gitt UD skriftlig beskjed om de 100 000 dollarene som de fikk i prispenger av Peres-senteret i 1999.

- Det var et helt klart brudd på denne loven å ikke informere oss, sier Klepsvik.

Kilder i UD har fortalt Dagbladet at prispengene var velkjent blant de som jobbet med Midtøsten i departementet. Klepsvik sier i kveld til Dagbladet.no at dette er uten betydning så lenge UD ikke ble offisielt informert.

Aldri skjedd før

- Jeg beklager på det sterkeste at jeg har brutt informasjonsplikten. Jeg kjente ikke til regelverket, sier Rød-Larsen til NRK.

Han og kona Mona Juul ble informert av UDs departementsråd Bjarne Lindstrøm i 18-tida. Til sitt forsvar sier Rød-Larsen at prisene ble gitt i full offentlighet og at de ikke har forsøkt å hemmeligholde pengene som fulgte med utdelingen.

Klepsvik forteller at ekteparet skulle ha informert UD da de fikk vite at de skulle motta prisen fra Peres-senteret. Da ville det vært opp til norske myndigheter om de skulle ta imot prisen og pengene. Det har aldri tidligere hendt at norske UD-ansatte har mottatt prispenger av denne størrelsesordenen.

Taus Petersen

Nå som UD i samråd med Regjeringsadvokaten har fastslått at ekteparet har brutt loven, blir neste steg å finne en passende straff for Mona Juul som fortsatt er UD-ansatt. Mildeste straff er en såkalt tilrettevisning som er en muntlig irettesettelse uten konsekvenser. Alternativet er en såkalt ordensstraff som kan få konsekvenser for Mona Juuls videre karriere.

- Hvilke konsekvenser får lovbruddet for Juuls jobb som norsk ambassadør i Israel?

- Hun har ikke mistet jobben, men jeg vil ikke spekulere i hva som skjer i framtida, sier UD-presstalsmann Klepsvik.

Terje Rød-Larsen jobber nå for FN, og kan ikke straffes av UD. Dersom han søker UD-jobb i framtida, vil lovbruddet bli tatt med i vurderinga. UD er svært nøye med å understreke at de ser på dette som en personalsak og ikke en politisk sak. Utenriksminister Jan Petersen har ikke ønsket å uttale seg til pressen i kveld.

<B>TIL ETTERRETNING: Ekteparet Rød-Larsen og Juul har foreløpig tatt UDs avgjørelse til etterretning, men vil komme med en uttalelse senere i kveld.
REAGERER: UDs pressetalsmann Karsten Klepsvik konkluderer med at Mona Juul og Terje Rød-Larsen har brutt den såkalte Tjenestemannsloven.