Ekteparet Orderud får forklare seg i lagmannsretten

Veronica og Per Kristian Orderud får mulighet til å forklare seg før Eidsivating lagmannsrett skal avgjøre om de skal løslates. De muntlige forhandlingene starter klokken 14.00 fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Når det foreligger nye beviser i en så alvorlig sak, synes vi det er rimelig at de siktede får mulighet til å forklare seg på nytt, sier konstituert lagdommer Trond Christoffersen til NTB.

Særlige grunner

Nedre Romerike forhørsrett bestemte onsdag at ekteparet Orderud skulle løslates, men politiet påkjærte kjennelsen med oppsettende virkning. Nå er det lagmannsretten som skal avgjøre om de to skal løslates. Vanligvis vurderer lagmannsretten bare de skriftlige dokumentene i saken, men i særskilte tilfeller kan det bli muntlige forhandlinger også i lagmannsretten. Retten mener altså at det foreligger slike særlige grunner i denne saken.

Veronica og Per Kristian Orderud vil i løpet av dagen bli brakt til lagmannsretten på Hamar fra fengslene på Hamar og Gjøvik, hvor de sitter fengslet. Forhandlingene vil ta til i tingshuset på Hamar klokken 14.00 fredag.

- Vi regner med å bli ferdige med selve forhandlingene i løpet av dagen, men det kan hende vi må fortsette på lørdag. Vi vil nok uansett ikke være i stand til å komme med en kjennelse i løpet av dagen, sier Christoffersen.

Eneste forsvarlige

- Muntlige forhandlinger er det eneste forsvarlige, sier Veronica Orderuds forsvarer, Frode Sulland.

- Når deler av det nye materialet er taushetsbelagt, går dette utover våre muligheter til å imøtegå opplysningene som kommer fram, sier Sulland. Muntlige forhandlinger bedrer forsvarets muligheter i lagmannsretten.

Frode Sulland har konsekvent nektet å motta dokumenter og opplysninger fra påtalemyndigheten som han ikke kan dele med sin klient. En del av det nye bevismaterialet politiet la fram torsdag kveld er taushetsbelagt. Det inneholder etter alt å dømme referater fra de siste avhørene av Kristin Kirkemo.

- Vi begjærer nå innsyn i disse dokumentene. Påtalemyndigheten får først en sjanse til å oppheve taushetsplikten. Hvis ikke det skjer, får retten ta stilling til spørsmålet, sier Sulland.

(NTB)